Diederik van Dijk

Dagelijks leven

26 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Diederik van Dijk: "Er speelt zich een drama af onder refojongeren"

"We ontslaan een docent vanwege een informatief toneelstuk, maar kijken weg van het drama dat zich onder onze refojongeren voltrekt," schrijft Diederik van Dijk in een column in het Reformatorisch Dagblad naar aanleiding van het ontslag van Driestar-docent Arjan van Essen.

De SGP-senator benadrukt dat het Driestar College het recht heeft om de eigen identiteit te bewaken, maar voelt tegelijkertijd ongemak. "De docent wil een toneelvoorstelling geven die inhoudelijk een goed doel dient: het tegengaan van gokverslaving. Deze wens leidt tot ontslag."

Van Dijk kreeg onlangs een onderzoek onder refojongeren onder ogen. Daaruit blijkt dat er geen principieel onderscheid is tussen het kijkgedrag van jongeren uit de Gereformeerde Gemeenten en het kijkgedrag van seculiere jongeren. "Onze jongeren klikken niet weg bij vloeken of bij erotiek. Hoe verdedigen zij dit? Heel simpel. Het kijken van speelfilms en series is hoe dan ook slecht, dus als je dan toch kijkt, kun je net zo goed alles kijken. Bekende jongerenlogica.

Het dagelijks kijken van erotiek vernielt een gezonde kijk op seksualiteit en leidt tot grensoverschrijdend gedrag. Steeds meer reformatorische jongeren hebben voor hun achttiende jaar geslachtsgemeenschap, vaak met meerdere partners. Zij brengen in praktijk wat ze op hun beeldscherm voorgeschoteld krijgen.

Het kijkgedrag, niet alleen van jongeren, is verder losgeslagen dan we ooit hadden kunnen bedenken. Deze verlegenheid eerlijk met elkaar delen én neerleggen voor Gods aangezicht is het eerste wat we moeten doen. Niet als vroom toneel, maar als betoning van schuld en ongeloof," aldus Van Dijk.

Lees hier zijn volledige commentaar in het Reformatorisch Dagblad.

Lees ook: "Veel reformatorische jongeren voeden zichzelf op".

Reacties

J
Eens met elk woord dat hij zegt! Diederick is een profeet van onze tijd!
REAGEER
J
Zolang ouderen hun kinderen dwingen geen tv te kijken maar zich zelf wel blind staren op hun PC of I-phone, gaan zelfdenkende kinderen zich wel meer afvragen!
REAGEER
J
Weer een teken van ontwaken in de refowereld. Blij mee!

God schudt zijn kinderen wakker. Leerstellingen verbleken erbij.

Aan Hem de eer en de regie!
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify