Als gevallen leider een comeback maken? Erg lastig, vindt Matthijs Vlaardingerbroek

God23 oktober 2018 Matthijs Vlaardingerbroek
matthijs vlaardingerbroek

Matthijs Vlaardingerbroek reageert op de biecht van voorganger Bert de Haan, die werd afgeserveerd nadat zijn affaire bekend werd. Matthijs vraagt zich in dit artikel af: kan een gevallen leider opnieuw zijn landelijke bediening oppakken? 'Ik denk dat je dan het tij zeer zeker tegen je hebt. Met name als je leiding hebt gegeven aan zowel een landelijke bediening als aan een gemeente met een paar duizend mensen, betekent dit dat duizenden mensen door jouw val geraakt zijn.'

Het ontroerde mij om het kwetsbare interview met Bert de Haan te lezen. Tussen de woorden door ontmoette ik een gebroken man die naar herstel verlangt. Dit raakte mij en deed mij denken aan de fictieve personage John in mijn roman ‘De Gezalfde’, die sinds vorige week uitgegeven is.

Het trof me dat er vele overeenkomsten tussen Bert en John te vinden zijn. Allebei pastors van een megakerk met een landelijke invloed, allebei worstelend met een minderwaardigheidscomplex, allebei vallen ze door een affaire, hopend dat het intern opgelost kan worden, maar uiteindelijk raken ze alles kwijt. Kort hierna hebben ze allebei een ontmoeting met Jezus in Schotland, waarbij ze een diepe levensveranderde metamorfose ondergaan. Allebei komen ze berooid terug in Nederland met de vraag: En wat nu?

Maar de grote vraag die door dit interview heen sijpelde is en blijft: hoe nu verder? Kan een gevallen leider opnieuw zijn landelijke bediening oppakken?

Het is dat dit verhaal negen jaar geleden al op mijn blog verscheen, anders zou je denken dat al die overeenkomsten wel heel toevallig waren..

Maar de grote vraag die door dit interview heen sijpelde is en blijft: hoe nu verder? Kan een gevallen leider opnieuw zijn landelijke bediening oppakken? Is er een plaats voor hem in het hart van evangelisch en charismatisch Nederland?

Om deze vraag een beetje te kunnen beantwoorden, is het wellicht goed om te kijken naar hoe wij vorm geven aan leiderschap binnen evangelisch en charismatisch Nederland.

Theologische opleiding
Binnen de gevestigde kerken word je pas leider als je een jarenlange theologische opleiding hebt gevolgd. Je wordt hierna deel van een kerkelijke structuur waarbij je altijd deel bent van een groter geheel met duidelijke structuren, heldere richtlijnen en meerdere lagen van bestuur en overzicht, waar je verantwoordelijkheid aan moet afleggen als het mis lijkt te gaan.

Waarom zoeken we naar deze krachtige, charismatische mannen die ons kunnen leiden?

In veel evangelische en charismatische gemeentes werkt het anders. Hier gaat het er niet om dat je een jarenlange theologie studie achter de rug hebt en de Bijbel zowel in het Grieks als in het Hebreeuws kunt bestuderen. Nee, hier gaat het vaak om mannen met charisma, met een persoonlijke roeping van God, die een duidelijke richting voor de gemeente hebben. Echte ondernemers, die zowel in het zakenleven als in de gemeente succesvol kunnen zijn. Mannen met persoonlijkheid, die boven de gemeente uitstijgen. Mannen die zichzelf als apostolisch en als krachtig zien en graag anderen willen leiden.

Waarom zoeken we in deze gemeentes naar dit soort leiders en niet naar de universitaire studiebollen die een jarenlange theoretische opleiding achter de rug hebben, maar wellicht niet hetzelfde charisma uitstralen? Waarom zoeken we naar deze krachtige, charismatische mannen die ons kunnen leiden?

Veel gemeenteleden van bepaalde evangelische en charismatische gemeentes willen juist een krachtige leider, omdat ze (wellicht onbewust) worstelen met een minderwaardigheidscomplex. Ze verlangen naar iemand die zij boven zich uit kunnen duwen. Iemand die ze op handen kunnen dragen.

Naast een aantal positieve redenen, zoals daadkrachtig, ondernemend leiderschap, dat snel kan handelen en visie gericht is, speelt het minderwaardigheidscomplex misschien wel een grotere rol in deze keuze dan we denken. Veel gemeenteleden van bepaalde evangelische en charismatische gemeentes willen juist een krachtige leider, omdat ze (wellicht onbewust) worstelen met een minderwaardigheidscomplex. Ze verlangen naar iemand die zij boven zich uit kunnen duwen. Iemand die ze op handen kunnen dragen. Iemand met een echte roeping van God, die dichtbij God leeft, die door God gezegend wordt. Een man vol van licht die iets van de tastbare duisternis in hun eigen leven compenseert. Deel zijn van een gemeente met zo’n leider geeft meerwaarde aan hun leven.

Natuurlijk is het allemaal ‘projectie’. Zo’n leider bestaat niet. Niemand is puur en vol licht. Elk mens is gebroken en dit geldt ook, misschien wel des te meer, voor de ogenschijnlijke krachtige leiders in deze gemeentes. Het zijn vaak de aan de buitenkant charismatische alfamannen, die aan de binnenkant rondlopen met een minderwaardigheidscomplex. Alleen hebben ze hier geen zicht op, omdat ze nog nooit door een supervisietraject zijn gegaan of echte psychologische hulp hebben gehad. Als het even kan ontlopen ze dit, omdat zo’n traject onbewust als zeer bedreigend wordt gezien.

Jezelf bewijzen
Wat mij opviel in het interview was het antwoord op de vraag of het bouwen aan de gemeente een vorm was om zichzelf te bewijzen. Hierop wordt resoluut ‘nee’ geantwoord. Het werd niet voor zichzelf gedaan, maar puur voor God.

Realiseer je je wel wat je echte motivatie is, dan is de kans dat je (opnieuw) van je voetstuk valt minder groot.

Een ander antwoord op deze vraag had ‘voor een deel’ kunnen zijn. Persoonlijk geloof ik dat geen enkele leider honderd procent puur kan zijn in zijn of haar motivatie. Vaak hebben we iemand nodig die ons doorvraagt op onze echte motieven: “Waarom doe je wat je doet? Voor Jezus? Mooi, maar waarom nog meer? Voor de mensen in de gemeente? Oké, maar wat voor winst haal je er zelf uit? Wat is je eigen belang?” Als je niet ziet dat je het voor een deel ook voor jezelf doet, heb je geen grip op je eigen drijfveren, en dan kun je er niet op sturen. Realiseer je je wel wat je echte motivatie is, dan is de kans dat je (opnieuw) van je voetstuk valt minder groot.

Helaas missen we te vaak het diepere inzicht in onze echte motivatie. Hierdoor komen zowel de gemeenteleden als de leiders vast te zitten in een blijvende afhankelijkheidsrelatie. Als gemeentelid heb je het onbewust nodig dat je de leider ver boven je uit kunt duwen en als de leider heb je het nodig om je door de ander boven de mensen uitgeduwd te laten worden. Deze dans van wederzijdse afhankelijkheid kan heel lang goed gaan, totdat je als leider valt en in de modder terechtkomt. Ineens ben je niet meer de man van het licht, maar ben je besmeurd door de zonde. Deze man willen wij niet meer boven ons uit tillen, maar we kunnen wel op hem gaan staan. Dan voelen wij ons even beter, want nu ligt er iemand onder onze voeten in de modder, die nog erger is dan wij. En daar lig je dan in de modder met alle mensen die op je gaan staan!

Als gemeentelid heb je het onbewust nodig dat je de leider ver boven je uit kunt duwen en als de leider heb je het nodig om je door de ander boven de mensen uitgeduwd te laten worden.

En opnieuw is dit pure ‘projectie’. Eerst was de leider in onze projectie de man Gods, de man van het licht, iemand die heel dichtbij God leeft. Nu is hij het monster, de vreselijke zondaar die ons zo teleurgesteld heeft. Ondertussen is de man zelf niet veranderd. Slechts ons beeld van hem is veranderd. Hij was nooit de man van het licht en nu is hij niet de man van de duisternis. Hij was altijd een man met zowel een lichte kant als met een schaduwkant. Maar die echte man hebben we nooit willen zien. Hoogstwaarschijnlijk mochten wij die man ook niet zien. Die bleef voor ons goed verborgen.

Bill Hybels
Deze tendens om krachtige leiders te verheerlijken als het goed gaat en te demoniseren als ze vallen, speelt zich zowel op individueel als op landelijk vlak binnen de evangelische en charismatische wereld af. Neem nu de aantijgingen tegen Bill Hybels. Toen hij in onze ogen nog een man Gods was, een man van het licht die heel dichtbij God leefde, werden al zijn boeken als verrijkend en opbouwend gezien. Nu hij lijkt te zijn gevallen, mogen zijn boeken niet meer verkocht worden, omdat hij nu de grote zondaar lijkt en niet meer de man van het licht.

Ondertussen is de echte Bill Hybels niet veranderd en is de inhoud van zijn boeken ook niet veranderd. Wat op de ene dag qua inhoud nog als opbouwend werd gezien, werd de volgende dag als afbrekend gezien.

Tij
Kan je als gevallen leider in deze setting opnieuw je bediening oppakken? Ik denk dat je dan het tij zeer zeker tegen je hebt. Met name als je leiding hebt gegeven aan zowel een landelijke bediening als aan een gemeente met een paar duizend mensen, betekent dit dat duizenden mensen door jouw val geraakt zijn. Onder hen zijn veel mensen die je misschien wel willen vergeven, maar die zich niet meer willen stoten aan dezelfde steen.

Kan je als gevallen leider in deze setting opnieuw je bediening oppakken? Ik denk dat je dan het tij zeer zeker tegen je hebt.

In het interview wordt aangegeven dat de gaven die God geeft onberouwelijk zijn. Helaas werkt dit niet hetzelfde met vertrouwen. Voor veel mensen is hun vertrouwen niet onberouwelijk. Ze hebben hun vertrouwen, hun geloof, hun gehoorzaamheid, hun gezin en hun geld aan de leider toevertrouwd en als deze dit vertrouwen dan beschaamt, wordt het niet weer zo snel terug gegeven.

Neem hierbij de onbewuste wederzijdse afhankelijkheid, het onbewuste minderwaardigheidscomplex van vele gemeenteleden en het feit dat het ook persoonlijke meerwaarde geeft als je bovenop een gevallen leider kunt gaan staan zodat je je daardoor even beter over jezelf kunt voelen en het lijkt bijna een onmogelijke taak.
Toch denk ik niet dat het een onmogelijke taak is. De vraag is echter: Wat betekent terugkomen? Op welke manier kan ik uiting geven aan de roeping die ik ervaar en de gaven die mij gegeven zijn? Is dit door terug te keren op het podium? Is de tijd daar nu rijp voor?

Geduld
Het mooie van Gods roeping is dat het dan ook Gods verantwoordelijkheid is om hier ruimte en invulling aan te geven. Vaak vraagt dit geduld van ons en ligt de verleiding voor ons allen open om er zelf handen en voeten aan te geven. Dit vraagt om diep vertrouwen in God en het niet zelf willen forceren.

Soms is het beter om samen met Jezus ‘nee’ te zeggen tegen een geweldige bediening, dan om zelfs maar het risico te lopen iets van Jezus kwijt te raken.

Terugkeren in een landelijke bediening voelt wellicht het meest voor de handliggend en het veiligst, maar is dit de enige manier om handen en voeten te geven aan deze roeping? Zijn er wellicht ook andere vormen om uiting te geven aan de roeping en de gaven die God gegeven heeft, zonder terug te willen keren naar het christelijke podium of de positie in de kerk?

Dit vraagt wellicht om een nieuw avontuur.

“Op één van die avonden, net na mijn achtenvijftigste verjaardag, vertelt John me dat een jonge charismatische gemeente hem gevraagd heeft of hij voorganger in hun gemeente wil worden. Na al deze jaren schrik ik er nog steeds een beetje van. ‘Weten ze van je achtergrond?’ John vertelt me dat dit voor hen geen bezwaar is.
‘Ze geloven dat ik vergeven en hersteld ben en zouden me graag hebben.’
Ik weet het niet. Maar het is Johns leven…
‘Wat heb je ze gezegd?’ vraag ik.
‘Ik doe het niet. Om eerlijk te zijn durf ik het gewoon niet. Ik ben te bang dat ik niet om zou kunnen gaan met die positie. Oh, ik weet dat ik de taak wel aankan. Ik weet dat ik deze gemeente zou kunnen laten uitgroeien naar een grotere gemeente en hen een eind verder op weg zou kunnen helpen. Maar ik weet niet of ik dit samen met Jezus kan doen. Ik ben te bang dat als ik weer een podium op ga en invloed krijg, ik terugval in de oude patronen van de andere John. Dat John het zonder Jezus gaat doen en gaat manipuleren en domineren. Weet je, ik ben tot het punt gekomen dat ik liever niet wil functioneren in de gaven en talenten die God mij heeft gegeven, wanneer dat zou betekenen dat ik zonder Jezus moet optrekken. Ik weet dat dit misschien tegenstrijdig klinkt. Maar soms is het beter om samen met Jezus ‘nee’ te zeggen tegen een geweldige bediening die je misschien op het lijf geschreven is, dan om zelfs maar het risico te lopen iets van Jezus kwijt te raken.’”

Ik wens Bert veel wijsheid toe in zijn levensweg.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

Meerartikelen

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr