bert de haan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 oktober 2018 door Redactie

Bert de Haan werd afgeserveerd als voorganger na affaire: "Is herstel mogelijk?"

Stel je voor dat je een stervoorganger bent. Je kerk is de afgelopen jaren van 300 naar een kleine 2000 leden gegroeid. Als je preekt hangen mensen aan je lippen en meerdere mensen geven als jij preekt hun leven aan Jezus. Alles wat je onderneemt voor God en Zijn Koninkrijk lijkt te gelukken. Maar ondertussen gaat je huwelijk moeizaam en ontstaat er een affaire met je secretaresse... Verdien je dan - na het opgebiecht te hebben - een tweede kans? Daar gaat dit verhaal in essentie over. Dit is het verhaal van Bert de Haan, voormalig voorganger van Nehemia in Zwijndrecht.

CIP.nl sprak met de ex-voorganger van wat ooit een van de meest toonaangevende evangelische kerken in Nederland was. In z’n achtertuin bij z’n vijver in Zwijndrecht praten we over z’n succesjaren bij de kerk, z’n affaire, z’n ontslag, de gebrokenheid en de kerkscheuring. En kijken we naar de toekomst.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik ben onder de indruk van Bert's verhaal, van zijn zoektocht, zijn verdriet en zijn vurige wens om beter te worden. Ik zegen Bert want genade is zijn deel.Oordeel niet opdat je niet geoordeeld wordt.
B
David, Salomo, het kwam helaas vaker voor. Voorganger zijn is een mooie taak, maar je moet er geestelijk en psychisch voor bekwaam zijn en dat is beslist niet iedereen.

Vooraf weet je de eisen, zie 1Tim. 3 en het is heel eerlijk om daarin je falen te erkennen en dan is het ook wijs om zelf op te stappen, voor zo'n ontslag volgt.

Hoe christelijk Nl omgaat met mensen is treurig overigens en dat is waar Bert over kan meepraten blijkbaar.

Na scheiding is hertrouwen , laat staan een vriendin, ook niet de meest Bijbelse route.

vervolg:
B
Dan toch weer als voorganger gaan spreken is opnieuw niet voldoen aan 1Tim. 3, terug naar eigen vrouw en gezin is de enige route, als dat kan.

Ik ken Bert niet, maar reageer op het verhaal en ik wil je vooral zeggen: je eerlijkheid is zeer te waarderen, dank JHWH voor Zijn genade, voor ieder van ons en ga vervolgens Zijn weg in elk opzicht.

Mocht je het fijn vinden om es te bellen: wees hartelijk welkom.

Shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)

tora-yeshua.nl (zie bij "contact" telefoon en mailadres)

Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (25)