Scharlaken Koord

Nieuws

03 oktober 2018 door Tot heil des Volks

Scharlaken Koord breidt hulpverlening uit met digitale hulp

Scharlaken Koord heeft vanochtend een nieuwe website gelanceerd met een anonieme chatfunctie voor prostituees die via internet in contact komen met klanten. Onder meer Gert-Jan Segers (CU) sprak over de digitalisering binnen de prostitutie en de rol van politiek daarin.

In Nederland worden er per dag ongeveer 8500 unieke seksadvertenties aangeboden op internet. Het is onderdeel van een bredere tendens binnen de prostitutie: minder fysieke ramen en meer ‘digitale prostitutie’: prostituees die via seksadvertenties in contact komen met klanten voor thuis-, escort- of hotelprostitutie. Volgens Marijn Goodijk van hulpverleningsorganisatie Scharlaken Koord, is het belangrijk om in te spelen op deze digitale trend. "Wij bereiken de vrouwen onder meer door sms-berichten te sturen naar 06-nummers die wij op internet vinden. In Flevoland hebben we in 2017 bij wijze van pilot 350 sms-berichten verstuurd, wat uiteindelijk resulteerde in een-derde van alle hulpvragen van Flevoland."

Officiële of echte werkelijkheid
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie opende de chatfunctie op www.scharlakenkoord.nl met het allereerste (fictieve) anonieme chatgesprek. Door de anonimiteit is chatten met een hulpverlener ideaal voor vrouwen die anoniem hulp zoeken. Het is een laagdrempelige en veilige manier om over hun problemen of zelfs misstanden praten.

Segers vindt het belangrijk dat we de echte verhalen blijven horen van prostituees. Deze staan volgens hem vaak in schril contrast met de ‘officiële werkelijkheid’ vanuit Den Haag. Segers: "De officiële werkelijkheid is dat prostitutie gewoon werk is en genormaliseerd moet worden, maar de echte werkelijkheid is dat er veel slachtoffers vallen, vier- tot vijfduizend per jaar waaronder 1300 minderjarigen. Onze aanpak in Den Haag staat prachtig op papier en lijkt prima op orde, maar de echte werkelijkheid ontdek je alleen maar als je zelf de verhalen hoort van prostituees. Dan hoor je vaak verhalen over krassen op hun ziel en soms zelfs krassen op hun lijf. Daarom ben ik graag hier, daarom loop ik graag mee met Scharlaken Koord of de politie in Amsterdam, want dan hoor ik de echte verhalen. Ik zie het als mijn taak om de papieren werkelijkheid van Den Haag en de echte werkelijkheid van hier dichter bij elkaar te brengen."

Gert Buist (adviseur mensenhandel / mensensmokkel van de politie) sprak over de toenemende samenwerking tussen de opsporingsdiensten en de bedrijven die prostitutie aanbieden via internet. Hij vertelde onder meer dat er in 2018 een gedragscode gaat komen waarmee exploitanten van sekssites zoveel mogelijk zelf doen om misstanden te voorkomen.

Luisteren
Volgens Marja Sijpestein, manager van Scharlaken Koord, past de nieuwe digitale aanpak goed in het DNA van de organisatie. "We zijn als organisatie begonnen met straatwerk en we bezoeken al jaren trouw de prostituees achter de ramen om te luisteren en hulp te bieden. Dat zullen we blijven doen. Maar als we de vrouwen en mannen willen bereiken die niet achter de ramen werken, maar zich digitaal aanbieden, dan moeten we ook via de digitale weg contact zoeken. Daarom ben ik heel blij met onze nieuwe site met een chatfunctie en vertaling in zeven talen. Het is een nieuw onderdeel van onze laagdrempelige en gratis maatschappelijke hulp. Laatst sprak ik met een cliënt die bij ons terecht kwam na SMS-contact. Ze ontvangt inmiddels een uitkering en krijgt psychische hulp. En het belangrijkste: ze heeft weer een normaal netwerk en kan iemand appen als ze wil kletsen. Ze kijkt met hoop en vertrouwen naar de toekomst. Dat motiveert ons enorm. Wij willen dat iedere prostituee weet dat er iemand is die naar haar luistert en er voor haar is."

Reacties

H
Handel in seks is een groot kwaad waar veel te weinig aandacht voor is. Velen denken dat het een onschuldig bedrijf is, maar dat is niet zo. Het wordt dan ook goedgepraat door vaak dezelfde mensen die ook homoseksualiteit goedpraten. Op latere leeftijd blijken veel ex-prostituees ziek en de geestelijke en emotionele schade die deze vrouwen hebben opgelopen is ook vaak blijvend. Daarnaast wordt prostitutie meestal gebruikt om de drugshandel te financieren. Niet door de prostituees zelf, maar door de mannen aan wie ze hun geld moesten afdragen.
REAGEER
A
"Gert Buist ... vertelde onder meer dat er in 2018 een gedragscode gaat komen waarmee exploitanten van sekssites zoveel mogelijk zelf doen om misstanden te voorkomen." Hieruit blijkt dat Buist niet inziet dat het exploiteren van een sekssite op zich al een mensonterende misstand is! Dat is het niet pas als mensen onvrijwillig daarbij betrokken worden! Hoe kunnen mensen die zélf de fundamentele misstand van exploitatie van een sekssite in het leven roepen nou misstanden daarin voorkomen?! De oproep aan hen moet zijn: "Stop ermee!"
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher