katholieke kerkdienst

Nieuws

23 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Ouders roepen bisschoppen op tot meer gastvrijheid voor jonge gezinnen

'Helaas zijn er steeds weer ervaringen dat wanneer jonge kinderen meegenomen worden naar de kerk, ze lang niet altijd welkom zijn. Soms zijn het boze blikken of luid zuchtende kerkgangers, soms zijn het mensen die voorafgaand aan de Mis al vragen of de kinderen wel stil gaan zijn,' schrijven jonge ouders in een open brief aan katholieke kerkleiders.

De ouders schrijven in de open brief: 'Soms zijn het priesters die weinig steunend zijn, echter overwegend zijn het oudere kerkgangers of kosters die er niet van gediend lijken te zijn dat er kinderen in de kerk zijn. De gevolgen zijn groot. Sommige ouders blijven gewoon keer op keer komen en hopen er het beste van. Regelmatig kiezen ouders er voor een andere parochie op te zoeken,' citeert het Katholiek Nieuwsblad.

Volgens de briefschrijvers is deze houding in strijd met 'de welkome houding van Onze Lieve Heer tegen kinderen'. 'Daarbovenop is het voor de toekomstbestendigheid van de Kerk in ons land zo belangrijk dat ook de jongste generaties meegenomen worden in het geloof. Ook zij zijn de kerk. Sterker nog, zij zijn de toekomst van de kerk. (...) Ons verzoek is of u zich dit ter harte wilt nemen en u zou willen buigen over het creëren van een welkome sfeer in de kerken voor gezinnen.'

Het initiatief tot de brief kwam tot stand nadat een aantal moeders hun ervaringen via sociale media hadden gedeeld. De brief is ondertekend door ouders, enkele priesters en andere mede-katholieken uit alle Nederlandse bisdommen.

Klik hier om de volledige open brief te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher