Wilma van Dijk

Dagelijks leven

17 juli 2018 door Wilma van Dijk

Papa’s en mama’s, let op je schermtijd en kies voor je kind

“Schermtijd van onze kinderen zorgelijk? Welnee!,” stelt Wilma van Dijk, moeder van twee jonge kinderen en eigenaresse van Moederschap en Lifestyleblog Mama van Dijk.

Natuurlijk is er een aantal dingen veel zorgelijker te noemen dan een uurtje meeswingen met Peppa big, het zandkasteel of Nijntje. Om maar niet te spreken van het feit dat het voor mij als moeder af en toe even hoognodig is. Om zeg maar zelf even een paar seconden rust te hebben als projectleider van het hele grut (lees: dreumes en peuter). Vandaag wil ik een andere kant uitlichten. Juist als blogger. Waar dat op deze vrijdagmorgen heen gaat lees je vandaag...

Schermtijd
Nee ik zal eerlijk zijn, ik ben geen voorstander van een tv die een langere tijd aanstaat maar heb er zeker geen hekel aan. In de morgen gaat de tv standaard even op Casper en Emma! Ik smeer een aantal boterhammetjes en daarna springen we samen aan tafel. Of juist ja, ook wel eens bij de buis. En is dat zo slecht? Ach, hou op! In de middag rond de klok van 16.00 volgt vaak een zelfde ritueel, soms met kinderliedjes op YouTube, soms Netflix of een stukje dvd. Ik kook het eten en rond 17.00 uur zit ik met de kindjes aan tafel. Na het avondeten gaat de televisie hier niet meer aan overigens. Sinds we dat niet meer doen slapen ze namelijk veel beter, zo bleek...

Besef jij hoe vervelend het is dat wanneer je tegen iemand praat hij/zij niet de volledige aandacht voor je heeft? Hoe is dat voor onze kinderen...

Schermtijd van ouders
Maar wat is er dan wel zorgelijk? Ik denk dat we ons vandaag de dag zorgen moeten maken over ons eigen gedrag. Onlangs zag ik een foto voorbij komen op social media. Een foto van een volwassene met een kind op zijn/haar arm. De connectie met haar kind word weergegeven als 1 lijntje terwijl haar ogen met 10 lijnen verbonden zijn met haar telefoon.

Terwijl een grote mamamaffia fel opstaat tegen het beeldschermgebruik van kinderen verdwijnen onze ogen voortdurend naar onze eigen smartphones. “Wat is er?” ..”Waarom reageer je niet.”… “Er is toch niets met je hé” … u heeft 3 gemiste oproepen.. Herken je dat? Herken je het gevoel altijd online te (willen) zijn?

Online zijn
Ik zou je vandaag graag willen zeggen dat het hier niet zo is! Een verslaving ligt op de loer al dan niet al van toepassing. Ik ervaar mezelf soms te druk voor een rustig kopje koffie en het journaal om 20 uur of ben middenin een druk ‘gesprek’ tijdens een leuke film. Er eigenlijk wel van balen dat je telefoon niet mee kan tijdens je obstakelrun door de modder? It’s me! Are u kidding me? Het is vandaag niet de bedoeling om mezelf, jou of een ander weg te zetten als één of andere loedermoeder. Zeker niet. Vandaag is het wel de bedoeling om je ogen te openen. Welk voorbeeld geef ik, geef jij? Besef jij hoe vervelend het is dat wanneer je tegen iemand praat hij/zij niet de volledige aandacht voor je heeft? Hoe is dat voor onze kinderen...

Welk voorbeeld geef jij?
Hoeveel lijntjes staan er in connectie met jouw tv, smartphone, laptop? Voordat we ons zorgen maken over onze kinderen laten we ons eerst zorgen maken over onszelf.

Voordat we ons zorgen maken over onze kinderen laten we ons eerst zorgen maken over onszelf.

Misschien herken je je vandaag totaal niet in mijn woorden, ligt jouw telefoon gerust een halve/hele dag in je tas en weet je meermaals op een dag totaal niet waar hij überhaupt gebleven is. Ik hoop het! Dat betekent simpelweg dat de lijntjes tussen jou en je kinderen, en de omgeving om je heen veel groter, wellicht intenser is. Dat bied je de kans meer te genieten en schermtijd om te zetten in kwaliteit - qualitytime.

App
Ik daag je uit vandaag. Download met mij de app Quality Time voor android of Moment voor team iPhone. De apps helpen je in kaart te brengen hoe het staat met jouw telefoongebruik.

Heb je straks zomaar ineens tijd voor belangrijke zaken..

Mag ik je dan ook vragen hoeveel lijntjes/connectie er is naar Boven?

Be still and know that I am God.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Wilma van Dijk. Neem hier een kijkje op haar website.

Reacties

J
Jong geleerd oud gedaan!

Wat je zaait, zul je oogsten!

helemaal geen scherm, dan hou je de duvel zolang mogelijk bij je vandaan.

Wacht maar tot ze weerbaar zijn.
REAGEER
N
Ja hoor Joop. Helemaal gelijk

Kom op toch. Als ze niet via het scherm zien, komen ze er wel op een andere manier achter. We leven niet op een planeet

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher