onzekerheid

Dagelijks leven

21 juni 2018 door Redactie

Dit zijn de 7 dodelijke zondes van onzekere mensen

Wij doen er alles aan om ons ‘zeker’ te voelen. Onze huizen hebben alarmsystemen. Onze auto’s ook. Alles heeft tegenwoordig sloten. Telefoons, emailadressen en sociale media-accounts hebben wachtwoorden. Je zou kunnen zeggen dat we de meest ‘zekere’ generatie ooit zijn. En toch zijn we de meest onzekere generatie die ooit geleefd heeft. 

Relevant Magazine heeft de zeven dodelijke zondes van onzekere mensen op een rij gezet. Wij duiken voor even in die onzekere wereld, met vooral als doel er aan het eind zekerder uit te komen.

Voorop staat dat dit geen artikel is over veroordeling. Het is het verhaal van iemand die op weg is. Deze zeven dodelijke zondes zijn geen zondes die schrijver Shane Pruitt in anderen zag, maar juist in zichzelf. “Deze zondes beschrijven wat ik in mezelf zie als ik mezelf probeer te bewijzen in plaats van te vertrouwen in wie God zegt dat ik ben, mijn waarde vinden in Hem," schrijft Pruitt.

Een onzeker persoon:

Kleineert zichzelf constant
"Hoeveel talent je ook hebt of hoeveel lof je krijgt van anderen – je hoort het niet helemaal. Het is bijna alsof complimenten een andere taal zijn die je niet begrijpt. Diep van binnen ben jij je ergste criticus. De Bijbel zegt echter in 2 Korintiërs 4:16: “Daarom verzaken wij onze plicht niet. Ook al gaat ons uiterlijke bestaan verloren, ons innerlijke bestaan wordt van dag tot dag vernieuwd.”

Praat zichzelf de hemel in
Je kan ambitieus zijn op een gezonde manier. Als God goede dingen in je leven doet, wil je dat met zelfverzekerdheid delen. Opscheppen over wat God doet is in essentie opscheppen over God. Promotie van jezelf is daarentegen iets totaal anders. Het is publiekelijk je prestaties op sterke wijze vertellen. Onzekere mensen zijn er meester in geworden om in ieder gesprek te laten vallen hoe geweldig ze zijn.

Heeft kritiek op het succes van een ander
Vaak zijn christelijke leiders hier het allerslechtst in. We hebben kritiek op het succes van anderen, op ander kerken en bedieningen. Als een kerk groeit, gaan we ervan uit dat de kerk water bij de wijn doet. Jaloezie is vaak een teken van onzekerheid. In 1 Petrus 2:1 staat: “Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij, alle afgunst en kwaadsprekerij.” 

Laat sociale media zijn of haar bui beïnvloeden
Sociale media hebben ons leven veranderd. Tegenwoordig zijn er dingen je pijn doen en je dag verpesten. Vijftien jaar geleden zouden we van die dingen nooit weten. Vrienden die zonder je afspreken, een feestje waarvoor je niet uitgenodigd was. Oh, en die vreselijke ‘likes’. Meer likes kunnen eenvoudig zorgen voor een drang naar bevestiging. Hoe vaak heb jij je afgevraagd waarom bepaalde mensen iets niet van je ‘likete’?

“Ze hebben mijn kattenvideo niet geliked? Waarschijnlijk vinden ze me niet meer leuk.” De Bijbel zegt: “Probeer ik nu mensen te overtuigen of God? Probeer ik soms mensen te behagen? Als ik dat nog altijd zou doen, zou ik geen dienaar van Christus zijn.” (Galaten 1:10). 

Laat de meningen van anderen zijn of haar dag bepalen
Kort en krachtig. Als mensen je leuk vinden, is het een geweldige dag. Als mensen je niet leuk vinden, kan dat je dag verpesten. Laten we nog een stap verdergaan. Ze kunnen je leuk vinden, maar als je een mening van een ander wat kritisch vindt, kan dat letterlijk de bui van je dag veranderen. 

Laat anderen niet hun moment hebben
Als iemand anders de aandacht heeft, ben jij bang dat je de aandacht niet hebt. In Filippenzen 2:4 staat: “Heb niet alleen uw eigen belang voor ogen, maar ook die van de ander.”

Heeft een gewoonte om de waarheid uit te rekken
Dit is natuurlijk gewoon liegen. Je doet heel erg je best om de perceptie die mensen van je hebben aan te passen. Daarom verander je het verhaal op een manier zodat het indruk op ze maakt. Als voorbeeld: “Er waren 200 mensen, maar ik verander het verhaal zo dat het lijkt alsof er 300 mensen waren, zodat het meer indruk maakt.”

Kolossenzen 3:9: “Bedrieg elkaar niet, nu u de oude mens en zijn leefwijze afgelegd hebt.”

Het lastige aan onzekerheid is dat ik me af vraag of je het helemaal kan overwinnen. Het is bijna alsof we de strijd iedere dag moeten winnen. Soms zelfs de momenten overwinnen. Het is een reis. Een hele moeilijke reis. Op dit avontuur mag je twee stappen vooruitzetten en een stap achteruit. 

Ik denk dat dat oké is zolang je maar vooruitgaat. Zolang je maar weet dat als christen je zekerheid in Jezus ligt. Dankzij Hem heb je de geweldigste identiteit: een kind van God. Je hoeft geen indruk op anderen te maken als jij al gekozen bent. Jij bent al goedgekeurd en gerechtvaardigd door je hemelse Vader!"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher