Nieuws

25 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Recensent over nieuw boek Ouweneel: "Eerbiedig opgestoken middelvinger naar de consensus"

"De combinatie van onbuigzaamheid en vriendelijkheid waarmee Ouweneel zijn orthodoxie in zijn nieuwe boek verdedigt valt te waarderen. (...) Ik heb respect voor deze eerbiedig opgestoken middelvinger naar de consensus." Wolter Huttinga schreef een recensie naar aanleiding van het boek 'Adam, waar ben je? En wat doet het ertoe?' van Willem Ouweneel.

Theoloog Huttinga constateert dat Ouweneel in zijn boek "snoeihard uithaalt naar Gijsbert van den Brink en verwante geesten." Vorig jaar ontstond een theologisch debat over de evolutietheorie naar aanleiding van een nieuw boek van Van den Brink, genaamd 'En de aarde bracht voort'. De auteur zei hierover: "In mijn boek voer ik niet, zoals sommigen lijken te denken, een vurig pleidooi voor evolutie. Ik stel slechts de objectieve vraag: wat betekent het precies voor het geloof wanneer de evolutietheorie juist zou zijn?"

Daarmee bevindt Van den Brink zich volgens Ouweneel op een hellend vlak. Volgens Huttinga is het wat Ouweneel betreft "tamelijk zwart-wit: of je accepteert het complete letterlijk-historische verhaal met al z'n metafysische consequenties, of je komt uit bij atheïsme of softe vrijzinnigheid." Huttinga vervolgt: "Als boek is het wel een vermoeiend en langdradig geheel geworden. Het is meer een discussiebijdrage dan een zelfstandig boek."

Het boek is volgens de recensent vooral interessant als je al bekend was met deze discussie. "Ouweneel heeft serieus nagedacht over zijn eigen manier van Bijbel lezen, weet als biologisch gepromoveerde veel van het evolutionaire debat en heeft bovendien goed nagedacht over de wetenschapsfilosofische aspecten van de evolutietheorie."

Lees hier de volledige recensie van Wolter Huttinga.

Lees ook: Christelijke wetenschappers distantiëren zich van interview met Willem Ouweneel en Wil de juiste Adam opstaan alsjeblieft?

Reacties

S
Niet altijd met Ouweneel eens maar hij wordt nu meer op de vorm dan op de inhoud aangevallen. En dat is vaak (maar natuurlijk niet altijd) een goed teken.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher