Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Christelijke wetenschappers distantiëren zich van interview met Willem Ouweneel

"Waarom geloven mensen in de evolutietheorie? Omdat ze elkaar napraten. Op de Vrije Universiteit is er geen enkele bioloog die niet in de evolutieleer gelooft." Dit vertelde prof. dr. Willem Ouweneel vorige week in een interview met het Nederlands Dagblad naar aanleiding van zijn nieuwe boek Adam, waar ben je? En wat doet het ertoe?

Ouweneel: "Zowel christenen als niet-christenen hebben geschreven dat het óf God is óf de natuur zelf die aan de oorsprong staat. Mensen die zeggen: het is van allebei een beetje, zoals Gijsbert van den Brink, vallen tussen wal en schip. Een evolutionist heeft God helemaal niet nodig. Een gelovige heeft de biologie niet nodig als hij belijdt dat God het leven schiep. Wat ik dus probeer te zeggen, is dat je het theologiseren niet moet laten domineren door ideologische theorieën uit de natuurwetenschap."

Een groep christelijke wetenschappers reageerde door middel van een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad op het interview met Ouweneel. "Wij distantiëren ons van de indruk die Ouweneel wekt dat evolutie door (christen)wetenschappers vooral geaccepteerd wordt omdat zij anderen napraten, vanwege ideologische vooroordelen of door het te zeer gefixeerd zijn op een subspecialisme. Eerlijke vragen verdienen gewoon een eerlijk antwoord. Wij doen ons werk naar eer en geweten, in afhankelijkheid van onze Schepper. Daarin komen wij tot andere conclusies dan Ouweneel.

Wij betreuren de keuze die hij maakt om evolutie categorisch af te wijzen, maar respecteren zijn theologische beweegredenen. We zouden graag zien dat dit respect wederzijds is. Uiteindelijk zijn wij verenigd in het geloof in onze Schepper en Verlosser." Deze reactie is ondertekend door universitair docent Bio-informatica Marnix Medema, universitair docent Plantengenetica Herman van Eck, hoogleraar Bionano­science Cees Dekker en hoogleraar Moleculaire Ontwikkelingsbiologie Gert Jan Veenstra.

Via Twitter reageert Ouweneel dinsdag op de ingezonden brief: "Knap hoe biologen (plus mijn ND-interviewer) de discussie toch weer naar de evolutieleer weten te leiden in plaats van naar de strikt theologische vragen die ik in mijn boek opwerp. Daar hoor ik (tot nu toe) weinig mensen over."

Lees ook: Wil de juiste Adam opstaan alsjeblieft?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Tja, hoe Christelijk is die groep wetenschappers die ook in sprookjes is gaan geloven? Ik geef er niet zoveel voor eerlijk gezegd. Wetenschappelijk deugt de ET niet, en wetenschappers die dat ontkennen zijn gewoon bang. Het is een soort zelfislamisering, maar dan anders. Zelfevolutionering, ze willen meedoen, serieus genomen worden, maar niet staan voor een logischer alternatief. ET is een hersenspinsel, mensen zijn gebiologeerd door een waanidee. Uitstekend boek van Ouweneel waar hij de spijkers op zijn kop slaat.
Jelte, het is niet te ontkennen, dat er sprake is van een evolutie paradigma (na-praterij). Ik zie toch vaak, dat anti-evolutionisten niet zozeer op inhoud tegengesproken worden, maar vooral met denigrerende opmerkingen. Niet wetenschap, het geloof is het bewijs van Gods bestaan. Dat geldt ook voor aanverwante zaken zoals de zwangere maagd, opstanding, hemelvaart, wederkomst van onze Heer, gebedsgenezing, Geestesdoop en ja; ook de schepping door Gods Woord. Het is dus geloof of wetenschap.

Is God voor jou ook een metafoor?
J
Marijn, ik begrijp je redenering. Helaas vormt geloof geen bewijs. Mijn kinderen geloofden ook in Sinterklaas, tot het bewijs werd geleverd dat hij de leerkracht van school was. De bijbel is een geloofsboek over het wonder van Gods liefde en bevat geen wetenschappelijke artikelen over biologische en natuurkundige zaken. God is voor mij zo onbegrijpelijk groot, veelzijdig , intelligent etc.. in zijn wezen, dat ik daar geen concreet beeld bij heb. God presenteert zichzelf om die reden in de bijbel ook in metaforen.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (6)