God

24 mei 2018 door Laurens Sok

Word als christen geen ‘roeptoeter’

In de huidige samenleving komen we van die mensen tegen: mensen die ongenuanceerd hun mening verkondingen. Slecht onderbouwd en vol met oneliners. En het lijkt erop dat dit verschijnsel steeds meer te zien is. Het verschijnsel van de ‘roeptoeter’.

Anno 2018 lijkt iedereen overal verstand van te hebben. En dat ‘verstand’ wordt dan ook uitbundig geventileerd. Niet alleen in de ‘offline samenleving’, maar zeker ook in de ‘online samenleving’. De meningen vliegen over en weer. Discussies zijn aan de orde van de dag. Maar er is iets opmerkelijks daarbij te constateren. De meningen en discussies zijn vaak niet zo diepgaand. Eigenlijk zijn ze hol. Leeg. En dat gaat de christenen niet voorbij.

Er zijn van die onderwerpen die ons als christenen in het bijzonder interesseren. Thema’s die principieel zijn en die gevoelig liggen. En als die onderwerpen besproken of aangevallen worden, klimmen ook christenen in de pen of gaan ze de discussie zowel offline als online aan. Maar menig discussie verzandt in een ‘potje vechten’ of in een lichtzinnige en oppervlakkige discussie. Persoonlijk ervaar ik dit als ik een blog plaats en daar reacties op krijg. Het zijn soms reacties waaruit je direct kunt opmaken dat de desbetreffende blog niet eens gelezen is, maar alleen de kop.

De meningen en discussies zijn vaak niet zo diepgaand. Eigenlijk zijn ze hol. Leeg. En dat gaat de christenen niet voorbij.

Maar wat wil ik hier eigenlijk mee zeggen of duidelijk maken? Allereerst dat ik deze tendens opmerk. Daarnaast dat het mij soms droevig maakt dat wij hier als christenen ook aan meedoen. Oppervlakkige reacties in soms diepe en gevoelige discussies. Reacties die niet getuigen van goed leeswerk, achtergrondstudie of inlevingsvermogen. Het is vaak ‘geroeptoeter’. We willen ons eigen gelijk halen en gaan niet daadwerkelijk in gesprek. En dat zou eigenlijk als christen wel moeten. Onderscheidend zijn en niet meegaan in de trend van de huidige samenleving.

Maar kan dit wel? Zijn we anders wel opgewassen tegen de stroom aan meningen, uitingen en wellicht verwensingen? Persoonlijk denk ik dat dit kan. En dat daarin ook het verschil gemaakt kan worden. Juist in deze samenleving. En die overtuiging werd voor mij versterkt toen ik Mark Rutte hoorde praten op het jubileumcongres van de SGP. Hij gaf aan dat de Tweede Kamerleden van andere partijen weten dat ze zich extra goed moeten voorbereiden, als ze in debat gaan met een SGP’er, vanwege de kennis en kunde van deze partij en haar partijleden. Een groter compliment is er niet te krijgen.

Er ligt dus een opdracht. En die opdracht is niet gemakkelijk. Want het is een opdracht om goed ingelicht te zijn over de (actuele) thema’s die spelen. Thema’s die ons als christen ook aangaan. Dat vergt veel leeswerk en achtergrondstudie. En dat is in deze tijd, waarin jongeren (en ook ouderen) steeds minder lezen, moeilijker en moeilijker. Willen wij als christenen relevant blijven en mee blijven doen in discussies en in de samenleving, dan zal dit noodzaak zijn. Het zal een wapen zijn om niet overruled te worden door de meerderheid. Laten we hier dus werk van maken!

Laurens Sok is (online) communicatiemedewerker. Bezoek hier zijn website of volg hem op Twitter.

Reacties

R
Mooi verwoord hoor Laurens.Helaas zie ik maar al te vaak reacties hier, maar ook op andere fora, van mensen die steeds maar op dezelfde trom blijven slaan. En in mijn ogen is de diepgang meer dan eens recht evenredig is met de genuanceerdheid. Het ontneemt mij alle lust om het digitale gesprek aan te gaan.

Zo stichten wij elkaar niet, om het maar eens 'ouderwets te zeggen. En we zijn zo, naar mijn mening, evenmin een lichtend licht voor de wereld.Van een christen mag meer verwacht worden, dunkt mij.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher