Ds. A. J. Schalkoort

God

02 mei 2018 door Jeffrey Schipper

'Onze kerkelijke gemeente is behoorlijk verrechtst'

'De afgelopen jaren is de kerkenraad van mijn huidige gemeente behoorlijk verrechtst en is ze de aansluiting met een bepaalde groep gemeenteleden kwijtgeraakt,' schrijft een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Deze persoon maakt deel uit van een gemeente die werd beschouwd als 'midden-gemeente' als het gaat om ‘uitnodigingsbeleid’ van voorgangers en de samenstelling van de gemeente.

'Een groot deel van hen is inmiddels overgeschreven naar een andere gemeente,' vervolgt de vragensteller. 'Anderen voelen zich minder op hun plek en de vraag is wanneer een deel van hen vroeg of laat zich alsnog laat uitschrijven. De verrechtsing heeft er de laatste jaren ook voor gezorgd dat bepaalde mensen juist wel of niet lid worden. De afgelopen twee jaar is het ‘uitnodigingsbeleid’ van voorgangers dusdanig versmald dat op een enkele uitzondering na alleen nog maar de rechterflank van ons kerkverband wordt uitgenodigd.

Voorgangers die vroeger vaak kwamen worden de laatste jaren niet meer uitgenodigd. Hun boodschap lijkt ineens onder de maat te zijn. Ik merk dat ik de laatste tijd weinig geestelijk voedsel meer krijg, de preken zijn zogenaamd bevindelijk en meer cliché. Ik hoor weinig nieuws meer; het is meer van hetzelfde, voorspelbaar. De beloften van God worden ook steeds minder centraal gesteld. En zo kan ik nog wel even doorgaan.'

Ds. A. J. Schalkoort, hersteld hervormd emeritus-predikant, geeft advies. 'Probeer toch in gesprek te komen met de kerkenraad. Je zou dus kunnen beginnen met een lid van de kerkenraad die al langer zitting heeft in de kerkenraad en weet hoe het in de beginsituatie was toen de gemeente nog een midden-gemeente was. Daarbij moet je vooral duidelijk krijgen waarom men kiest voor een ander beleid.

Ook is te overwegen of je samen met een andere gemeentelid die ook bezwaard is het gesprek aangaat. Een brief schrijven aan de kerkenraad ondertekend door een aantal gemeenteleden is ook een optie.'

Lees hier het volledige bericht op de site van Refoweb.nl.

Reacties

Wat is rechts en wat is links? Is het 'rechts' als je alleen maar hoort "God moet het doen" en daarmee opgelucht weer naar de koffie gaat? Heel verdrietig als dat in je eigen gemeente gebeurt! Een dienaar van het Woord hoort in elke dienst Gods beloften te laten klinken! Dat is het enige waar de gemeente van groeien kan. Maar ik hoor zo vaak een lusteloze preek en een gebed, waarin de preek wordt vervolgd, in plaats van dat men zich richt tot God en tot Jezus. Goed dat we CIP hebben om het te zeggen! Sla dan maar elke dag thuis de Bijbel open.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher