heilig avondmaal

God

25 april 2018 door Jeffrey Schipper

'Kinderen aan het avondmaal gaat in tegen gereformeerde traditie'

"De gedachte dat ook kinderen aan de avondmaalstafel horen is ronduit sympathiek, omdat ook zij in het verbond zijn en omdat uitsluiting niet past bij de gemeente van Christus. Toch is het de moeite waard de theologische kosten nog eens goed te overwegen," schrijft prof. dr. Arnold Huijgen in het Nederlands Dagblad.

De Nederlands gereformeerde dominee Peter Sinia verdedigde aan de hand van zijn proefschrift onlangs de stelling dat ook kinderen welkom zijn aan de tafel van de Heer. In zijn commentaar benadrukt Huijgen dat binnen de gereformeerde traditie zelfonderzoek voorafgaat aan avondmaalsdeelname. "Het avondmaal draait echter om de vergeving van onze schuld en het vieren van het nieuwe leven, niet om het vieren van de gelijkheid van mensen."

Huijgen vervolgt: "Waar kinderen aan het avondmaal worden toegelaten, is er kennelijk geen catechese meer die tussen doop en belijdenis-doen (als toegang tot het avondmaal) plaatsvindt. Dat lijkt me een gemis." Verder wijst hij op de rol van bekering, verwijzend naar artikel 35 uit de Nederlandse Geloofsbelijdenis: het avondmaal is voor wedergeborenen. "De doop is echter nog niet automatisch de wedergeboorte en zonder bekering zal het niet gaan; niet voor kinderen en niet voor volwassenen."

De hoogleraar systematische theologie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) onderstreept dat geloofsbelijdenis ook op jonge leeftijd kan plaatsvinden. "Zo kunnen jonge gelovigen toch aan de avondmaalstafel verschijnen, om daarna verder te groeien in volwassen geloof."

Lees het volledige commentaar van prof. dr. Arnold Huijgen in het Nederlands Dagblad. Lees ook: dominee Peter Sinia vindt dat kinderen thuis horen aan het avondmaal.

Reacties

l
Verbonds gedachte is al mis in het begin van het betoog van deze prof. Alle verbonden zijn met Israel gesloten en geen een met de kerk.
REAGEER
J
Het Avondmaal met Jezus was een gewone maaltijd met gewone mensen. Verbond heeft hier niets mee van doen. Jezus roept alleen zijn tafelgenoten op om bij ieder maaltijd, waarbij brood en wijn aanwezig is, zijn lichamelijke offer te geloven en te gedenken. Meer is het niet, maar ook niet minder. Van 'instelling' van het Avondmaal door Jezus is al helemaal geen sprake. Dat hebben mensen ervan gemaakt.
REAGEER
J
De gereformeerde traditie heeft er helemaal wat van gemaakt zeg. Een enorme ontsporing. Vele eeuwen later zijn er nog steeds mensen die de Gereformeerde traditie hoger achten dan Jezus' bedoeling. Tijd voor een Luther in deze kring !
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher