Geco en Anneke Stehouwer

God

18 april 2018 door Jeffrey Schipper

Anneke zet zich in voor respectvolle taal: "Gods naam is geen scheldwoord"

“Wijzen op een vloek- of scheldwoord doe ik niet om boven de ander te staan. Ik mag uit liefde vertellen wie de Heere Jezus is,” vertelt Anneke Stehouwer. Al jarenlang is ze als vrijwilliger betrokken bij de Bond tegen vloeken. De moeder vertelt over haar missie voor respectvol taalgebruik.

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Hoelang zijn jullie vrijwilliger bij de Bond en wat is je taak?
“Mijn man Geco is materiaalbeheerder. Ik ben voorzitter van de werkgroep Hoeksche Waard. Deze werkgroep was jaren geleden eigenlijk bijna gestopt. Toen kregen de donateurs hier een oproep om er met elkaar de schouders onder te zetten. Kees van der Linden, toenmalig coördinator vrijwilligers belegde een bijeenkomst in een zaaltje bij de kerk in Heinenoord. Sindsdien besloten nog meer mensen om zich bij ons aan te sluiten. Inmiddels zijn Geco en ik alweer zo’n 18 jaar lid van de werkgroep.”

Wat deden jullie zo al met de werkgroep?
“We organiseerden van alles en nog wat: zangavonden, gedichtenwedstrijd, knutselmiddag. Ook plaatsten we borden langs wegen en sportvelden. Zo herinner ik mij een bord ‘Een vloek mist ieder doel’. Verder hielden we ook allerlei verkoopacties, presentaties, workshops en namen we een vertel-CD op. Ook onze werkgroepkoffieavonden met partners waren heel waardevol!”

"Wijzen op een vloek- of scheldwoord doe ik niet om boven de ander te staan. Ik mag uit liefde vertellen wie de Heere Jezus is."

Onze werkgroep is altijd een hele fijne groep geweest. Waarbij de vergaderingen die altijd bij ons thuis zijn ook gezellige bijpraat avonden waren. Dan is het mooi om samen bezig te zijn, ook persoonlijke dingen te delen. We beginnen de vergaderavond met om de beurt de opening te doen. Ieder werkgroeplid komt daarbij aan de beurt. We zingen met elkaar en ook sluiten we af met zingen en om de beurt een dankgebed. In de loop der jaren zijn veel werkgroepleden gekomen en gegaan.”

Waarom vind je het werk van de Bond tegen vloeken belangrijk?
“Niet om met een opgestoken vinger te wijzen van ‘oh kijk eens wat hij of zij wel zegt’, want wij zijn niet beter! Wel om mensen te wijzen op de Naam van de Heere die juist zo rijk is en wat Hij allemaal doet en geeft, dat Hij alle eer zo waard is. Geweldig, wat een Schepper!”

Anneke roept werkgroepen in het land op om de schouders onder het werk van de Bond te zetten. “Samen staan we sterk, niet omdat de Heere ons nodig zou hebben om voor Zijn grote en Heilige Naam op te komen, dat kan Hij zo ontzettend veel beter! Maar jij wilt toch ook aan andere laten zien hoe pijn het je doet als er over en met Hem gespot wordt omdat Zijn naam geen scheldwoord is, maar Zijn naam Redder is!”

Hoe strijd je in je persoonlijke leven voor schoon taalgebruik? Hoe reageer je als er wordt gevloekt?
“Het is zo verschillend in welke situatie je bent, soms zou je door te reageren juist nog grovere taal uitlokken. We zijn zelf niet beter omdat we van de Bond tegen vloeken zijn. Toen ik jaren geleden mijn schouder brak en dat was echt een hele felle pijn in een keer, kwam er ook gelijk een woord uit dat niet voor herhaling vatbaar is. Dat vond ik echt zo erg, dat het ook zo van binnen zit. Daarom moeten we ook nooit boven andere staan. Maar uit liefde mensen vertellen wie de Heere is.

Ik vind het heel erg als iemand bijvoorbeeld zijn tanden in een rotte appel zet en vervolgens ‘Jezus’ roept. Als ik hier vervolgens over doorpraat, krijg ik vaak de vraag: ‘is dat iemand dan?’. Ja, Hij is Iemand. Zijn Naam is Redder, een naam om aan te roepen. Het mooie is dat in dit werk een evangeliserend element zit. Niet vloeken, maar prijzen!”

Geco en Anneke Stehouwer-van Bochoven hebben vier kinderen en zijn woonachtig in Klaaswaal. Geco werkt bij Ranfru Stoverij in Strijen waar bijvoorbeeld veel stoofperen kant en klaar worden gemaakt. Anneke is huismoeder.

Lees hier meer over het werk van de Bond tegen vloeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher