Stichting HVC Bangladesh

God

13 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Een blijde boodschap in de misère van het vluchtelingenkamp

Moslims die zich bekeren tot het christendom worden meestal uit de familie verstoten. Ook in Bangladesh is dit het geval. En dus biedt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) hulp in het Zuid-Aziatische land. De stichting springt ook in de bres voor Rohingya vluchtelingen. In november 2017 reisde HVC-projectleider Bart Moret naar Bangladesh.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

In november 2017 reisde je naar Bangladesh. Bangladesh is het nieuwste projectland waar Stichting HVC hulp biedt. Waarom heeft dit land jullie hulp nodig?
“Christenen in Bangladesh hebben het niet gemakkelijk. Hoewel ze vrij samen kunnen komen, is de angst voor aanslagen diep geworteld. Moslims die zich bekeren tot het christendom worden meestal uit de familie verstoten, komen terecht in een sociaal isolement en raken inkomsten en bezittingen kwijt. Ook bedreigingen en geweld tegen christenen komen voor. Armoede, geweld, corruptie, misstanden; goed nieuws uit Bangladesh is schaars. Andere organisaties en de regering bieden humanitaire hulp, maar HVC richt zich op het werk en de levens van vervolgde christenen. Samen met lokale leiders hebben we onderzocht welke hulp gewenst is. We zien dat de Heere God aan het werk is in Bangladesh! We willen christenen praktische ondersteuning bieden, hen toerusten en hen helpen om het Evangelie verder te vertellen.”

"Door Gods genade en zijn gehoorzaamheid, moed en volharding ontstonden enkele tientallen kleine christelijke gemeenschappen in Bangladesh."

Je ontmoette een dominee en leider van de lokale kerk in Dhaka. Wat viel je op aan zijn verhaal/wat maakte indruk?
“Dhaka is een hectische, overbevolkte stad. Middenin die drukte woont en werkt deze man met een rotsvast vertrouwen op God. Als jongeman, als moslim geboren en opgegroeid, wilde hij christenen gaan vervolgen. Om dat effectief te kunnen doen bestudeerde hij hun godsdienst en de Bijbel. Hij ontdekte dat Christus Jezus stierf en opstond uit de dood, ook voor zijn zonden! Dankbaar wilde hij iedereen deelgenoot maken van zijn ontdekking, dat riep veel weerstand op. Maar door Gods genade en zijn gehoorzaamheid, moed en volharding ontstonden enkele tientallen kleine christelijke gemeenschappen in Bangladesh. Ik kon mij niet herinneren dat ik ooit goed nieuws hoorde uit Bangladesh, maar nu zat ik tegenover een man die leeft en werkt vanuit en te midden van de grote daden van God! Er is hoop in een land waar christenen en andere minderheden worden verdrukt en vervolgd.”

Je bezocht ook Cox’s Bazar, het vakantieoord aan zee voor rijkere Bengalen. Hoe zag je daar de nood onder Rohingya?
“Er is de laatste maanden veel nieuws over Rohingya, vanwege de grote stroom vluchtelingen die in 2017 op gang kwam vanuit Myanmar. De vluchtelingenkampen in het zuidoosten van Bangladesh bestaan overigens al meer dan twintig jaar. Voorzieningen zijn er nog steeds nauwelijks, al doen de regering en tal van ngo’s hun best om het leefbaar te houden. Toekomstperspectief hebben de Rohingya nauwelijks, hun bestemming is onzeker. Slechts enkele van de honderdduizenden kinderen gaan in het kamp naar school. De overige kinderen zijn extreem kwetsbaar wanneer ze alleen of in groepjes over de modderige straatjes tussen de zelfgebouwde hutjes lopen. Ze kunnen gemakkelijk worden ontvoerd door mensenhandelaars of ten prooi vallen aan misbruikers.”

Hoe bieden lokale christenen hulp aan Rohingya?
“Ze brengen een boodschap van blijdschap, middenin de misère van het vluchtelingenkamp. Ze geven allereerst authentieke liefde, waarvan de oorsprong ligt in het verlossende werk van onze Heere Jezus Christus. Maar ook liefdadigheid: aandacht, zorg en praktische hulp. Dat verwacht je niet direct van mensen die zelf ook op hun vlucht veel zijn kwijtgeraakt en hebben meemaakt. Deze christenen zijn zo dankbaar voor de vergeving van hun zonden, dat ze de vervolging en het lijden blijmoedig accepteren. Ze delen hun getuigenis over hun Liefste en het eeuwige Leven.

HVC wil hen graag helpen met praktische dingen, zoals met fietsen en noodhulppakketten. Daarnaast willen we deze christenen helpen bij het opzetten van thuisscholen voor de kinderen in het kamp. Iedere dag dat een kind niet naar school gaat, is een gemiste kans. Het onderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen en biedt hen perspectief op een betere toekomst. Via een trainingsprogramma worden de kinderen weerbaarder gemaakt en leren ze beter omgaan met de gevaren in het vluchtelingenkamp.

We kunnen hier in Nederland veel leren van deze Rohingya. Ze bezitten nagenoeg niets, leven in barre omstandigheden, worden continu bedreigd en vaak aangevallen vanwege hun geloof. Toch zijn ze blij dat ze vervolging om de naam van Christus waard blijken te zijn, het verdiept hun geloof en vertrouwen in God! Ze belijden dat hun kostbaarste bezit, hun ziel, veilig is bij Hem!”

Lees hier meer over het werk van Stichting HVC in Bangladesh.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...

Deze docu laat de wonderlijke reis van Aukje van de Kamp zien

Op 21-jarige leeftijd liet Carlos alles achter om de armste kinderen van Peru te helpen. Binnen een jaar leek zijn droom vervlogen en had hij slechts nog crackers te eten. Op dat moment begon zijn adoptiemoeder aan een uitzonderlijk avontuur. In deze ontroerende documentaire over het werk van Pan de Vida vertellen Carlos en Aukje van de Kamp hoe haar wonderlijke reis ertoe heeft geleid dat nu dagelijks duizenden kinderen over heel Peru te eten krijgen. Een indrukwekkend verhaal. "God vertelde mij dat ik de mogelijkheid had om in de stad m...