Kees van der Staaij

Nieuws

05 februari 2018 door Jeffrey Schipper

Van der Staaij vindt uitleg over Nederlandse miljoenen aan Palestijnen "onbevredigend"

Na een debat en antwoorden op Kamervragen betreffende de versnelde Nederlandse bijdrage van 13 miljoen euro aan UNRWA, spreekt SGP-fractieleider Kees van der Staaij van een “onbevredigende uitleg.” Hij noemt het een “politiek buitengewoon ongelukkige actie,” schrijft het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël).

Nadat de Amerikaanse president Trump miljoenen aan hulpgeld aan UNRWA had ingehouden, heeft de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de jaarlijkse bijdrage van Nederland versneld aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen overgemaakt. Van der Staaij was verontwaardigd. "Dit is een politieke actie die is gericht tegen het besluit van de Amerikaanse regering om de druk op de Palestijnen op te voeren in het Palestijns-Israëlische vredesproces."

Minister Zijlstra (Buitenlandse Zaken) liet weten zich niet in deze redenering te kunnen vinden. Het gaat namelijk om humanitaire bijstand. Daarnaast liet de minister weten dat zowel Nederland als de EU van te voren niet ingelicht waren over de Amerikaanse intenties om op UNRWA te bezuinigen. Minister Kaag laat in haar schriftelijke antwoorden weten dat het bedrag van 13 miljoen slechts versneld beschikbaar is gesteld “om een acuut financieringsprobleem te mitigeren en UNRWA de kans en tijd te geven om andere donoren te vinden.”

Een aantal Kamerleden heeft aangegeven niet tevreden te zijn met de toelichting van het Kabinet. Zo spreekt Kees van der Staaij van een “onbevredigende uitleg.”

Lees hier meer op de website van het CIDI.

Foto: SGP

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher