Ahmed Aboutaleb

God

16 januari 2018 door Jeffrey Schipper

Theologiestudent legt uit waarom een christen nooit een salafist kan zijn

"Als christen ben ik, volgens Ahmed Aboutaleb, ook salafist. Ik volg namelijk Jezus van Nazareth en volgens hem is dat alles wat salafisme betekent; het navolgen van iemand," schrijft theologiestudent Sonja Dahlmans op de website van The Post Online. Aanleiding voor haar betoog is een opvallende uitspraak van de Rotterdamse burgemeester: "Salafisten vind je ook onder christenen."

Dahlmans legt uit dat het woord 'salaf' "specifiek wordt gebruikt voor de eerste drie generaties moslims. De zogenaamde ‘vrome voorgangers’ van de islam als in tijd, dus niet zoals in het begrip voorganger in een kerk waar het een meer ambtelijke of functionele betekenis heeft." Omdat een christen niet gelooft in de Koran, de soenna en Mohammed als profeet kan een christen volgens haar dus nooit een salafist zijn. "Een salafist, ook wel zeer orthodox genoemd, is iemand die strikt de koran en de soenna van Mohammed naleeft en dus altijd een moslim."

Binnen de islam maak je kans op een plek in de hemel als je het juiste pad (de sharia, red.) navolgt. Christenen geloven niet dat ze de hemel bereiken door het naleven van de wet. Dankzij het verlossingswerk van de Heere Jezus hoeven mensen niet op eigen kracht de hemel te verdienen. Dahlmans: "IJskoud beweren dat een christen ook een salafist is, omdat de islam geen kritiek verdraagt en daarom altijd andere religies erbij sleept wanneer men voor de eigen reputatie vreest, is wel heel min en een burgermeester onwaardig."

Aboutaleb raakte in opspraak na een interview waarin hij vertelde dat elke moslim een beetje salafist is, onder wie hijzelf. En dat is opvallend, omdat salafisme normaal wordt geassocieerd met een extreem-fundamentalistische opvatting van het geloof. De uitspraak dat salafisten zich ook onder christenen bevinden deed de burgervader vorige week tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Lees hier het volledige betoog van Sonja Dahlmans.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher