Griekse christenen protesteren tegen duivels standbeeld

09-01-2018 door Hendriëlle de Groot

Meer dan honderd christenen in Griekenland liepen mee in een protestmars, vanwege  een controversieel standbeeld van de duivel, schrijft Christian Post. Ze eisen dat het beeldhouwwerk wordt verwijderd. Het knalrode standbeeld is een opvallende verschijning, met enorme vleugels en een onmenselijk gezicht en vertegenwoordigt Lucifer.

De demonstranten zwaaiden met iconen en Griekse vlaggen en zongen hymnes aan de voet van het standbeeld, volgens de Greek Reporter. Een priester spatte ‘heilig water’ op het beeld om demonen te weren.

Sinds de plaatsing van het beeld op 5 december bij de jachthaven Palaio Faliro in Trokadero, ten zuiden van Athene, is het twee keer aangevallen door vandalen. Inwoners van de buitenwijk van Athene zijn een petitie gestart om het beeld uit de stad te laten verwijderen. Wat nog meer woede wekte onder christenen, is dat de gemeente Palaio-Faliro het standbeeld ‘beschermengel’ noemde. Burgemeester Dionysis Hatzidakis beweerde echter dat Phylax geen verwijzing is naar beschermengelen zoals in het christendom.

Volgens parochiepriester Patapios Argyros is dat echter niet waar. In een open brief aan de burgermeester schreef hij: “Het beeld is een demon en een soldaat van Satan die, in plaats van geëerd te worden, moet worden veracht als godslasterlijk voor de heilige drie-eenheid. Het is een belediging voor de orthodoxie en het christelijk geloof.”

De kunstenaar die het beeldhouwwerk heeft gemaakt, Kostis Georgiou, is het niet eens met Argyros, liet hij weten in een interview met een lokaal nieuwsmedium. “Wie zegt dat de kleur van satan rood is? Er zijn ook engelen met rode vleugels en rood haar.” Georgiou beweert dat demonstranten worden geleid door ‘een haatprediker’. “Er wordt verondersteld dat de tegenstanders christelijk zijn, maar hun ziel is antichristelijk,” zei hij. “Het werk is onafhankelijk van elke benadering van religieuze symbolen en emblemen,” voegde Georgiou eraan toe. “Als ze het willen slopen, laat ze het dan doen. Als ze het willen verbranden, laat ze het dan verbranden, zoals we in het verleden boeken verbrandden.” 

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Griekse christenen protesteren tegen duivels standbeeld
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!