Buiten je bubbel denken, ook over de islam

God3 januari 2018 Jesse de Haan

Ik las dat bekeerde moslims in de kerk van Joël Boertjens worden belaagd door moslims. Ook worden Joodse scholen en synagogen in Amsterdam al jaren beveiligd en durven veel Joden niet met keppeltje over straat. Geloofsvervolging in eigen land, dat is nogal wat. Boertjens doorbreekt de stilte rondom deze problematiek.

Maar als je de relativerende reacties van mediatheologen leest, en ziet dat de media zijn noodkreet nauwelijks overnemen, bevestigt dit dat het moeilijk is om over de duistere kant van de islam te spreken. Toch ben ik ervan overtuigd dat zowel de positieve als kritische duider oprechte motieven en legitieme punten hebben. En juist omdat geloofsvrijheid en veiligheid zo belangrijk zijn, moeten we hier open over kunnen spreken. Net als over andere gevoelige zaken in de kerk of maatschappij.

Lastig, andermans mening
In ons egalitaire Nederland genieten we de vrijheid van meningsuiting en mag ‘iedereen’ iets zeggen. Dat is een goede zaak, en lijkt een afgeleide van de gelijke schepping naar Gods beeld; die schepping geeft ieder mens een inherente waardigheid, en daarmee ook de onderlinge gelijkwaardigheid. In een goed gesprek moet je de ander dus op waarde schatten. Maar dat is vaak lastig.

Wie er iets van zegt loopt de kans om in de verkeerde hoek gezet te worden. En wie relativeert verliest het contact met veel burgers. Dat is wrang, want dit gijzelt een goed gesprek.

Dat komt doordat we dit waarde-gevende kader uithollen door een eenzijdige interpretatie: Zo vinden we onze eigen mening al snel waardevoller dan de inbreng van de ander. Want we hebben liever begrip dan tegenspraak. Zo krijg je groepjes van gelijkgezinden, die elkaar vinden en versterken; op Twitter, of bij een bepaalde omroep, denominatie of partij. Dit zijn bubbels die de mening van de ander liever afschieten dan afwegen.

Dit begon al in de hof van Eden, waar de hoogmoed het won van het luisteren naar de Ander. En deze klassieke gezagscrisis trekt overal zijn sporen: Met tanend respect voor politie, politici, kerk en leraren, en zelfs met agressief gedrag naar ambulancepersoneel. Als je eerlijk bent kun je het ook bij jezelf herkennen: Zelfs voor een welgemeend advies staan we niet altijd open. Terwijl de oprechte tegenspraak van de ander vaak zo heilzaam is!

Cultuurverschillen
Het zelfbewuste ‘ik’ stond langzaam op in de Renaissance en Reformatie. Door de Verlichting kreeg het steeds meer grip op de werkelijkheid. En na de Franse Revolutie met zijn ‘ni Dieu, ni maître’ (geen Heer of meester) verwierp hij alle gezag. In Nederland ervaren we dat vanaf de zestiger jaren. Weg met gezag en instituties, en welkom cultuurrelativisme. Zo brokkelt het christendom af en worden andere religies als verrijking binnengehaald. Oosterse invloeden zouden ook wel snel seculariseren. Dachten we.

Maar terwijl Nederland zoekt naar nieuwe vrijheid, arriveerden de eerste gastarbeiders uit landen met een sterke islamitische cultuur. De meesten zijn niet teruggekeerd, maar hebben ook hun families over laten komen. Momenteel zijn er twee miljoen niet-westerse immigranten in Nederland en deze groep blijft groeien (CBS bevolkingsprognose). Velen vinden hun draai en doen het goed. Maar de integratie valt ook tegen. Vaak wordt de kloof van taal en cultuur niet overbrugd, doordat er via satelliet naar eigen zenders wordt gekeken en de eigen cultuur in groeiende migrantenwijken versterkt wordt. Khadija Arib van de PvdA benoemde deze parallelle werelden recent in de Abel Herzberglezing.

Zo lezen we met regelmaat over de ongelijkwaardige positie van vrouwen, afhankelijkheid van de bijstand of de groeiende salafistische beweging. Hoe moeten we daarop reageren? Wie er iets van zegt loopt de kans om in de verkeerde hoek gezet te worden. En wie relativeert verliest het contact met veel burgers. Dat is wrang, want dit gijzelt een goed gesprek.

laat niemand zichzelf in de categorie van ‘wegkijker’ of ‘racist’ terugvinden, blinde posities die de ander niet serieus nemen.

Genade én Waarheid
De Kerstdagen gaven me een idee. Want in het kerstkind Jezus komen ogenschijnlijke uitersten heel natuurlijk bijeen: Zo is Jezus is namelijk kind en Koning tegelijk. Hij is het Lam, maar ook de Leeuw van Juda. Hij verenigt barmhartigheid en een juist oordeel. Hij is de Vredevorst die genade én waarheid brengt (Johannes 1:17). Dit is intrigerend. Want het is uitgesproken en gebalanceerd tegelijk, zonder in een laf midden terecht te komen. Wat een contrast met onze vaak zo eenzijdige benadering.

In het gesprek over de islam denk ik dat de criticus z’n hart moet toetsen op barmhartigheid, we hebben immers veel rijkdom te delen. Maar wie de spanningen relativeert moet eerlijk kijken naar de feiten. Zorg ervoor dat je niet eenzijdig geïnformeerd wordt. Wie de NOS volgt moet eens door de rechtse media struinen. Wie de NRC of Volkskrant leest moet ook eens Elsevier lezen. Stel je ook in gesprekken aanspreekbaar op. Begrijp ik je goed? Wat vind je van mijn perspectief? Want barmhartigheid is goed, maar die moet niet voortkomen uit angst of naïviteit. Ook de kritische blik is goed, maar moet de menswaardigheid niet uit het oog verliezen.

Patstellingen doorbreken
Ik gaf eens een bijbelstudie in een AZC. Daar schoven ook geïnteresseerde moslims bij aan. In datzelfde AZC is ook een bekeerde moslim in elkaar geslagen. Ik ken leuke immigranten die een verrijking zijn. Maar ik weet ook dat immigranten oververtegenwoordigt zijn in de criminaliteit. Kun je niet tegelijk vluchtelingen helpen én de pijnpunten van de massa-immigratie benoemen? Je kunt toch voelen voor een uitgebreider kinderpardon én een strenger immigratiebeleid? Het is gemakkelijk om je relativerend en barmhartig uit te spreken; want dan deug je en bewaar je voor nu in elk geval de vrede. Toch deugt ook degene die legitieme zorgen heeft over de toekomst, ook al klinkt dat meestal ongemakkelijk.

Een eenvoudige tussenweg zie ik dus niet. Maar hopelijk geeft het bovenstaande meer ruimte voor een eerlijk gesprek wanneer we weer eens óver de islam spreken. Gesprekken mét moslims kunnen je beeld nog beter vormen. Vraag gerust hoe zij zich inzetten voor een betere integratie, en vraag jezelf eens af wat jij daarvoor doet. Maar laat niemand zichzelf in de categorie van ‘wegkijker’ of ‘racist’ terugvinden, blinde posities die de ander niet serieus nemen. We moeten niet naïef zijn, en ook niet koudhartig. Er zijn genoeg mensen die tegelijk vriendelijk en kritisch zijn. Zo kun je het gesprek ook voeren. Op je werk, in de kerk en in de media.

Jesse de Haan is voorganger van Baptistengemeente Maastricht.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

Meerartikelen

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr