Theologen kritisch op voorganger die opkomt voor door moslims bedreigde christenen

14-12-2017 door Jeffrey Schipper

Voorganger Joël Boertjens luidde deze week de noodklok omdat een aantal gemeenteleden is bedreigd door moslims. "Boertjens praat aparte onzin," zegt theoloog Alain Verheij (foto) in het online magazine Jalta. Ook opiniemaker en cultuurtheoloog Frank Bosman zet vraagtekens bij de beweringen van de baptistenvoorganger.

Volgens Boertjens is er een duidelijke link tussen de bedreigingen en de islam. "Laten we er geen doekjes om winden. Gemeenteleden die bedreigd worden hebben niet voor niets een islamitische achtergrond." Bosman benadrukt dat wie de islam verlaat ook uit de cultureel-sociale ordening van de wereld stapt. "Wij (westerlingen, red.) kunnen religie, cultuur, politiek en privé is segmenten onderbrengen, althans dat wenden we elkaar voor, maar voor de gemiddelde niet-Westerling is dat pretty bizar."

Verheij plaatst de voorganger naar aanleiding van dit interview in een rechtse hoek en noemt ook ds. Henk-Jan Prosman - lid van Forum voor Democratie (FvD). "Ik vraag mij echter af of deze ex-moslims geholpen zijn bij rechtse dominees. Want Boertjens gebruikt een kruistochtframe." Volgens de theoloog doet Boertjens er verstandig aan om "op constructieve wijze de dialoog aangaan, daar hebben ex-moslims in zijn kerk veel meer baat bij."

Ook Open Doors krijgt van Verheij een veeg uit de pan. "Een organisatie als Open Doors geeft ook voeding aan deze angst voor de islam, door elk jaar een ranglijst op te stellen met landen waar de christenen het ergst worden vervolgd." De top-15 van de Ranglijst Christenvervolging bestaat op twee landen na uit overwegend islamitische landen.

Lees ook: Amsterdamse voorganger bezorgd: "Moslims bedreigen mijn gemeenteleden".

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Theologen kritisch op voorganger die opkomt voor door moslims bedreigde christenen
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!