Roy Timmerman

God

21 september 2017 door Roy Timmerman

Start als lokale kerk een ‘coalitie van het evangelie’

Stel je eens voor: Een interculturele kerk. Alle culturen komen samen. Afrikaanse klederdracht mét de felle kleuren, liederen in het Arabisch, Engels, Farsi enz. Een bonte verzameling gelovigen uit alle volken. Stel je eens voor dat deze gemeenschap is geplant met behulp van de lokale kerken uit de verschillende denominaties. Een fantasie?

De CHE is een bruisende christelijke hogeschool en kenniscentrum. In alle studies staan mens en maatschappij centraal. De CHE vindt het belangrijk dat je je geloof bij je werk betrekt!

Deze fantastische kerkplanten zijn al in enkele plaatsen werkelijkheid geworden. Maar waarom komt dat eigenlijk niet vaker voor? We belijden met onze tong dat de kerk één is. Waar blijkt dat dan uit? Op landelijke, interkerkelijke evenementen zitten christenen uit alle denominaties door elkaar heen. Maar lokaal wordt er mondjesmaat samengewerkt. Het is enorm verrijkend als mensen uit verschillende kerken én culturen samen op trekken.

Samenwerken
Lokale kerken kunnen in dezelfde woonplaats of een wijk samenwerken, door samen een kerk te planten. Bijvoorbeeld voor de mensen uit verschillende culturen. Het is niet eenvoudig om als Nederlandse kerk mensen te bereiken met een andere culturele achtergrond. Samen met andere kerken kan er een interculturele gemeenschap komen. Daar zullen ze zich eerder thuis voelen. Samen missionair zijn heeft duidelijk voordelen. Het is een duidelijk getuigenis naar de samenleving.

Lokale kerken kunnen in dezelfde woonplaats of een wijk samenwerken, door samen een kerk te planten.

Kostbare partners
Is samenwerken eenvoudig? Natuurlijk is het soms lastig. Het begint al bij het vinden van de juiste partnerkerk. De andere kerken kunnen erg anders zijn dan de eigen kerk. Theologisch zijn er soms grote verschillen die onoverbrugbaar zijn. Maar laat het dan echt onoverbrugbare theologische verschillen zijn wat partnerschap tegenhoudt.

Soms kost het moeite om de andere gemeente te zien als een plek waar God ook werkzaam is. Wat is het kostbaar als er bruggen gebouwd kunnen worden om samen aan de missie van God te werken. Het is een principiële keuze om de gemeente van God als één te laten zien aan de inwoners van de wijk of plaats waar je de kerkplant op richt. Het heeft ook een praktische reden. Er zijn veel vrijwilligers inzetbaar. Zo kan er met meer personen en op verschillende manieren, mensen uit de diverse culturen bekend gemaakt worden met Christus.

Coalitie
Lokale kerken zouden een ‘coalitie van het evangelie’ kunnen aangaan. In deze samenwerking van kerken wordt Gods goede nieuws bekend gemaakt door samen een kerk te stichten. Het is een verrijking voor de samenwerkende kerken om betrokken te zijn bij interculturele kerkplanting. Leren van elkaar als gelovigen uit de verschillende kerken en leren van christenen uit andere culturen. Zie je het voor je? Een interculturele gemeenschap gesticht door de kerken in jouw woonplaats!

Roy Timmerman schreef deze blog naar aanleiding van zijn afstudeerproject: ‘Coalitie voor het evangelie – samenwerking bij interculturele gemeentestichting’ uitgevoerd in opdracht van ICP Network. Lees hier meer over de CHE-opleiding Godsdienst Pastoraal Werk (GPW).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher