Herman Paul

God

29 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

'Secularisatie raakt ook christenen'

Kerkverlating is niet hetzelfde als secularisatie. En ook christenen seculariseren. Dit is de boodschap van prof. dr. Herman Paul. De auteur maakt in het Reformatorisch Dagblad duidelijk dat secularisatie veel meer te maken heeft met de verlangens van ons hart dan met kerkelijke statistieken.

"Het hart is in dit verband geen romantisch innerlijk, diep verscholen in de mens, maar een balustrade die van alle kanten wind vangt," maakt de auteur duidelijk. Paul is bijzonder hoogleraar secularisatiestudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Verlangens zijn namelijk bij uitstek vatbaar voor manipulatie. Ze worden aangepraat, gevoed en beïnvloed, vaak zelfs zonder dat mensen zich hiervan bewust zijn. Daaruit volgt, zoals Augustinus al wist, dat verlangens vaak niet consistent zijn. Een mensenhart wordt allerlei kanten op getrokken.

Van secularisatie van verlangen is sprake als mensen hun verlangens allengs meer in het hier en nu vervuld willen zien. Deze treedt op als verlangens naar succes, status of geluk belangrijker worden dan verlangen naar God en Zijn toekomst. Dat wil niet zeggen dat verlangen naar God geheel verdwijnt, maar dat het naar de achtergrond verschuift omdat andere, minder geduldige, meer salonfähige verlangens zich op de eerste rij verdringen."

Daarom noemt Paul zichzelf een geseculariseerde christen. "Al zit ik iedere zondag met vrouw en kinderen in de kerk, mijn leven seculariseert als verlangens naar onbezorgd familiegeluk of nieuwe carrièrestappen in mijn hart de overhand krijgen op verlangen naar God."

Lees het volledige betoog van Herman Paul in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: screenshot YouTube

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher