Deze vijf verloren 'stammen' keren nu terug naar Israël

Nieuws14 juni 2016
verloren stammen

Achter het nieuws dat de kranten haalt, gebeurt het: de grote terugkeer van het Joodse volk naar Israël. In de tentoonstelling ‘De grote Terugkeer’ laat Christenen voor Israël (CvI) het publiek kennis maken met deze reis van het Joodse volk. Te zien is hoe de uittocht van de Joden uit onder meer de Arabische wereld, Ethiopië en Frankrijk is begonnen en doorgaat tot op de dag van vandaag. CIP.nl besprak met André Diepenbroek van CvI de terugkeer van vijf verloren 'stammen'.

1. Jemen
“De grote terugkeer begon in 1881. Een klein groepje Joden uit Jemen stak over naar Ethiopië en Soedan en werd in Alexandrië op een schip naar Israël gezet. Op dat moment was het land nog deel van het Ottomaanse rijk en was het gebied dat nu Israël heet een kale steenvlakte. Deze eerste aliya ging bijna hand in hand met de terugkeer van Russische Joden, die een jaar later arriveerden.” André voegt toe dat Jemenitische Joden een uitreisverbod werd opgelegd. “Veel Joden hadden een belangrijke functie als bijvoorbeeld goudsmid. Jemen had hen hard nodig. Om een volksverhuizing te voorkomen werd een uitreisverbod opgelegd dat tot op de dag van vandaag geldt.”


Jemenitische Joden in de woestijn


Enkele jaren na de oprichting van de staat Israël braken in de hele Arabische wereld pogroms tegen het Joodse volk uit. “Voor Jemen was de kuststad Aden het enige lichtpuntje. Groot-Brittannië had het Suezkanaal nodig om contact te houden met Brits-Indië. Toen de Joden daarvan hoorden, liepen ze soms midden in de nacht naar Aden. Ze verbleven in een transitkamp en ondertussen werden met Amerikaans-Joods geld vluchten georganiseerd zodat ze het land konden verlaten. En zo vertrokken in drie maanden 148.000 Joden vanuit Jemen naar Israël. Ze kwamen ontredderd in Israël aan dat zich nog aan het herstellen was van de Onafhankelijkheidsoorlog. Kinderen werden massaal bij ouders weggehaald en in internaten ondergebracht vanwege noodzakelijke medische zorg. In die tijd stierven bijvoorbeeld veel kinderen aan malaria. De grote terugkeer heeft bijna altijd een zwart randje en dat geldt ook voor Jemen.”

Momenteel leven er in Jemen naar schatting tussen de 50 en 70 Joden. “Het land is nu één grote puinhoop. Het gezag is in handen van lokale sjeiks. Via internet wordt er met hen onderhandeld. In ruil voor geld of materialen geven de sjeiks in het geheim toestemming om Joden naar Israël te laten vertrekken. Niemand mag dit weten in de Arabische wereld. Samenwerken met Israël wordt opgevat als een doodzonde.”

"De Joodse mensen die leven in door de Russen bezette gebieden, dachten maar één ding: wegwezen"

2. Oekraïne
Sinds 2014 is Oekraïne een door oorlog verscheurd land. Oekraïne kwam voor ons gevoel heel dichtbij te liggen, toen vlucht MH17 boven het oorlogsgebied werd neergeschoten. Oekraïne telt momenteel zo'n 300.000 Joden. In de afgelopen jaren hebben duizenden van hen de keuze gemaakt een nieuw bestaan op te bouwen in Israël.

De positie van Joden in dit Oost-Europese land staat echter al veel langer onder druk. André: “Na de Tweede Wereldoorlog zagen de Joodse soldaten in het Rode Leger wat er in de concentratiekampen was gebeurd. Ze gingen met één stelregel terug naar huis: ‘alles wat herinnert aan ons Jood-zijn, gaat vanavond door de wc’. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel, namen de nationalisten de regie in handen. Hun ideologie is: eigen volk eerst. En dus vielen de Joden in de negentiger jaren tussen wal en schip. In de loop der jaren ontdekten hulporganisaties dat er in het land niet naar de Joden werd omgekeken. Daarom is Christenen voor Israël daar een hulpactie gestart.” En zo ontstonden er voor de veelal arme Joden kansen om naar een staat te gaan waarin men wel oog voor hen heeft: Israël.


Franse Joden arriveren in Israël


André ziet dat de Russische inmenging op de Krim en in Oost-Oekraïne de grote terugkeer heeft aangewakkerd. “De Joodse mensen die leven in door de Russen bezette gebieden, dachten maar één ding: wegwezen. En dus namen ze contact op met onze veldwerker Koen Carlier. Daarnaast winnen de rechts-extremisten aan invloed, want dit zijn de Oekraïners die écht tegenstand willen bieden aan de Russen. Rechts-extremisten zijn daar nu nationale helden. En zo wordt de grote terugkeer van twee kanten aangewakkerd.”

3. Ethiopië
“Het verhaal van de grote terugkeer uit Ethiopië begint al drieduizend jaar geleden,” vertelt André. “Koning Salomo had volgens de traditie een intieme relatie met de koningin van Sheba. Samen werden ze, volgens die overlevering, de grondleggers van het Ethiopische koningshuis. In dat land vestigden zich Israëlitische handelaren. De God van Israël werd er gediend.”

We maken een flinke sprong naar 1924. Het Joods Agentschap hoort dat er in Ethiopië mensen leven die een joodse leefwijze hanteren. Men ontdekt in het Afrikaanse land synagogen. Later wordt onder deze falasha's - buitenstaanders - in Ethiopië bekend dat in 1948 Israël een eigen staat heeft gekregen. “Omdat er onder rabbijnen twijfel was over hun Joodse identiteit moest er op een gegeven moment een knoop worden doorgehakt. Uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat er een deel van de stam van Dan ooit naar Egypte is gegaan, handel dreef en uiteindelijk in Ethiopië is terechtgekomen.”

"Een deel van de stam van Dan is ooit naar Egypte gegaan, dreef handel en is uiteindelijk in Ethiopië terechtgekomen"

In 1984 breekt er in Ethiopië hongersnood uit. Veel Joden ontvluchten het land en vertrekken naar Israël. Te voet vluchten veel Ethiopische Joden en komen in ellendige omstandigheden in Soedan terecht. Israël beseft de onhoudbare situatie en besluit met behulp van een commercieel luchtvaartbedrijf 8.000 mensen te redden. Deze reddingsactie is de naam ‘Operatie Mozes’ gaan dragen. In 1991 organiseert Israël een tweede luchtbrug, waarmee meer dan 14.000 Joden in 36 uur naar Israël vliegen: ‘Operatie Salomo’. “Nog niet alle Joden zijn uit Ethiopië vertrokken, maar het is duidelijk dat de grote terugkeer bijna is voltooid,” voegt André toe.

4. India

Als persoonlijk adviseur van premier Netanyahu zag Michael Freund dat de regering “de meest idiote brieven binnenkreeg. Bijvoorbeeld van mensen die beweren dat ze de Messias zijn en graag een persoonlijk gesprek met hem willen aangaan om hun openbaring op de Olijfberg te regelen. Freund vond het leuk om deze brieven te bewaren en noemde dit het ‘gekkies-dossier’. Daar zat ook een brief bij van een groep die zich de ‘zonen van Manasse’ noemde. Er kwamen echter steeds meer brieven van de ‘zonen van Manasse’ en ook nog eens met een serieuze toon.”

Freund ontdekte dat er in de jaren zeventig van de vorige eeuw al soortgelijke brieven naar de Israëlische regeringen zijn geschreven vanuit India. André: “Later boekte Freund een ticket om te gaan kijken en kwam in aanraking met Indiërs die zich aan een aantal leefregels uit het Oude Testament hielden. ‘Onze heilige boeken zijn ons lang geleden afgenomen. We hebben ons verhaal van generatie op generatie doorverteld’, kreeg hij te horen. De weggevoerden van de stam Manasse zouden via Assyrië, het huidige Noord-Irak, en Perzië in India terecht zijn gekomen. Het is een route die in theorie mogelijk zou kunnen zijn. Ze citeerden complete gedeelten uit het Oude Testament."

"En dan zongen ze ook nog liederen als ‘Mijn grote broer Juda, kom mij halen’. Liederen over de grote terugkeer"

“En dan zongen ze ook nog liederen als ‘Mijn grote broer Juda, kom mij halen’. Liederen over de grote terugkeer. Dit is te abnormaal om toeval te zijn. In totaal bestaat de groep Joden uit India uit zo’n 7.000 mensen. Een maand geleden is weer een nieuwe groep uit India aangekomen,” aldus André.

5. Frankrijk

Het jaar 2014 was een cruciaal jaar. Een protestmars tegen de Israëlische operatie in de Gazastrook mondde uit in grootschalige gewelddadigheden in Parijs. Honderden Arabische jongeren namen deel aan plunderingen en vernielingen. Daarbij zijn met name Joodse winkels het doelwit. ‘Dood aan de Joden’, klonk voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in de straten van Parijs. Door de enorme stijging van antisemitisme in Frankrijk zijn er in 2015 zoveel Joden vertrokken, dat Frankrijk nu op de eerste plaats staat van het lijstje landen waarvandaan Joden naar Israël en elders vertrekken.

“De Gaza-oorlog werd ineens uitgevochten in Parijs,” merkt André op. “Daardoor is de Jodenhaat onder de islamitische bevolking nieuw leven ingeblazen, aangewakkerd door organisaties als IS. Zo wordt een strijd in het Midden-Oosten ook een strijd hier, bij ons.” Hij wijst ook op “het diepgewortelde antisemitisme binnen het rooms-katholicisme in Frankrijk. Joden kregen gelijke rechten na de Franse Revolutie en Napoleon. De conservatieven, zoals koningsgezinden en de Rooms-Katholieke Kerk stonden op verlies en waren juist sterk gericht op het behouden van het oude Frankrijk, waaronder de aversie tegen Joden. Die stroming is tot op de dag van vandaag springlevend.”

Foto's: Christenen voor Israël

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni