God

19 januari 2015 door Dick van den Bos

"Geen baas kan je dwingen op zondag te werken"

“Hoewel de zondagsrust steeds meer onder druk staat, zijn mensen tot op heden niet verplicht om op zondag te werken. Dat is een recht dat de RMU tot nu toe succesvol verdedigt. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en werken noodgedwongen op zondag. Maar dreigingen als ‘als je niet op zondag werkt, ontslaan we je’, zijn wettelijk helemaal niet mogelijk”, vertelt Arne Schaddelee van de RMU. Ondanks de verworvenheden wordt het voor de RMU moeilijker om de zondagsrust te verdedigen. De vakbond heeft daarom een campagne opgezet, getiteld Samen Sterk Tegen Zondagswerk.

“Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar, zien we duidelijk hoe de zondagsrust versneld achteruit gaat. Partijen als D66 hebben veel zetels gewonnen en verruimen  samen met de VVD in veel gemeenten de regels. Het is belangrijk om je bewust te worden dat zondagsrust steeds minder vanzelfsprekend is. Je kunt niet meer zeggen: mijn baas is christen, of ik werk bij de gemeente en die zijn op zondag gesloten. Het is in snel tempo aan het veranderen.”

Volgens Arne is er sprake van een domino-effect. “Als winkels openen op zondag, komt er een hele keten achteraan. Neem het voorbeeld van een bakkerij. Als ze open gaan op zondag, moet de eierfabriek en de melkfabriek er achteraan. Chauffeurs moeten rijden en als die logistieke vragen hebben of pech langs de weg, moeten er ook mensen beschikbaar zijn. Kortom, het trekt hele beroepsgroepen mee. Als je dat niet wilt, is het nu het moment om op te staan.”

Lobby
“Je kunt bijvoorbeeld extra bij winkels kopen die niet op zondag open zijn. Heel veel christenen hebben dat er al niet voor over – bijvoorbeeld omdat de boodschappen bij zo’n winkel wat duurder zijn. Dan denk ik: ‘Hallo, sta je ergens voor?’ We willen graag mensen bewust maken.”

Ook lid worden van de RMU is niet onbelangrijk, vult Arne aan. “We zitten er in Den Haag bovenop. Daar verdedigen we de regelgeving dat mensen op zondag vrij mogen zijn. Naast die lobby zitten we aan de onderhandelingstafel bij cao’s waar we afspraken maken die de aparte status van de zondag benadrukken. Ten slotte, voor onze leden die in de knel komen bieden we stevige juridische ondersteuning. Zo staan we samen sterk tegen zondagswerk.”

Foto: Sjaak Verboom


Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify