single
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 juli 2014 door Jeffrey Schipper

Zes gevoelige uitspraken van christenen over singles

"Ik ben 27 jaar en vrijgezel. Het lijkt erop dat je binnen de kerk op 23-jarige leeftijd al getrouwd zou moeten zijn. Over mijn single-zijn heb ik veel opmerkingen gehoord, die mij als persoon naar beneden zouden kunnen halen," blogt Heather Krauss in Relevant Magazine. "Meestal kan ik alleen maar glimlachen en knikken als ik de volgende zes goedbedoelde en simpele reacties hoor:"

1. "Single-zijn is een zegen. Je kunt deze tijd gebruiken om je voor te bereiden op het huwelijk."
Dit is helemaal waar. Maar laat mij in de Bijbel eens een gedeelte zien waarin Jezus zegt dat het de bedoeling is om ons op het huwelijk voor te bereiden. Ik herinner mij dat Hij ons de opdracht gaf om de wereld in te gaan en discipelen te maken onder alle volken (Mattheüs 28:19). Ook herinner ik mij dat Hij ons opriep om Hem en onze naaste als onszelf lief te hebben met heel ons hart, ziel, kracht en verstand (Mattheüs 22:37-39). Maar ik kan mij niet voor de geest halen dat Jezus wil dat we onszelf veranderen, polijsten en verfijnen omwille van onze toekomstige partner. Kunt u mij dat aanwijzen?

2. "Je weet dat hij/zij getrouwd is, toch?"
Deze opmerking wordt vaak gemaakt wanneer een single opmerkt dat iemand "leuk" of "cool" is. Ja, ik waardeer het wanneer iemand opmerkt dat een jongen niet beschikbaar is naar aanleiding van een ontmoeting. Maar "hij lijkt mij aardig" lijkt mij een andere opmerking dan "ik denk dat hij de rest van mijn leven een vaste, monogame relatie met mij wil". Soms lijkt het alsof ik een sticker op mijn voorhoofd heb met de tekst: ‘Iedere persoon die ik ontmoet, beoordeel ik op huwbare normen.’ Wanneer ik een jongen ontmoet, is de vraag niet meteen of ik met hem zou kunnen trouwen. Ik ben geen uitgehongerde leeuwin op jacht naar een prooi. Ik behandel mensen als mensen en niet in het licht van een potentiële relatie.

3. "Ik bid dat een man/vrouw in je leven komt"
Ik ben ervan overtuigd dat u die getrouwd bent en kinderen hebt veel levensvreugde ervaart en mij dat ook gunt. Een vreugde die ik nog niet heb meegemaakt. Maar misschien wil ik niet dat er op dit moment een man in mijn leven verschijnt. Relaties lossen problemen niet op. In werkelijkheid veroorzaken relaties juist veel problemen. Daarom zou ik u een ander gebedspunt willen aanraden, omdat ik in mijn leven Jezus wil dienen zonder dat er een man op mijn wenslijstje staat.

4. "Zodra ik ervan overtuigd was dat single-zijn oké is, kwam een man/vrouw in beeld"
Dat is geweldig. Het is heel bijzonder als God op deze manier werkt. Maar God werkt niet altijd op dezelfde manier. Ik zit nu al zo’n zeven jaar in de ‘ik-ben-blij-dat-ik-single-ben’-fase. Mannen verschijnen in en verdwijnen uit mijn leven. Met een aantal van hen heb ik een date gehad. Daar is geen huwelijk uit voortgekomen. Vandaar dat ik nog steeds single ben.

Dus formuleer alstublieft geen formule om een echtgenoot te vinden. Ieder persoon zou moeten leven op basis van tevredenheid, ongeacht onze levensfase. Als persoon – ongeacht je levenssituatie – ben je compleet en mag je zelfverzekerd zijn. Want God heeft je geschapen.

5. "Ik weet wie je zou kunnen ontmoeten"
Het is bemoedigend om te weten dat er mensen (naast mijn moeder en beste vriendin) zijn, die met mij bewogen zijn. Maar misschien is het verstandiger om gewoon eens met mij te gaan eten in plaats van een etentje tussen mij en een vreemde willen organiseren. Ik besteed mijn tijd liever aan vriendschappen dan aan daten.

6. "Op een dag zul je iemand heel gelukkig maken"
Ik ben zeer gevleid door dit uitgesproken vertrouwen. Maar wat als ik nooit zal trouwen? Misschien ga ik een weeshuis managen. Dan zou ik die kinderen gelukkig maken. Mijn talenten en persoonlijkheidskenmerken heb ik niet alleen gekregen om een echtgenoot gelukkig te maken. Ik heb ze ontvangen om in deze wereld te kunnen dienen, zodat God wordt verheerlijkt en mensen de weg naar Jezus wordt gewezen. Dat is mijn ultieme doel en niet een man gelukkig maken.

Wil ik wel een partner? Iemand die ik kan steunen en mij steunt? Absoluut wil ik dat. Op sommige momenten sterker dan andere. Maar er zijn ook veel andere dingen waarin mijn capaciteiten en karakter tot uitdrukking komen. Dus laten we niet gefocust zijn op één aspect en doen alsof dat ene een doel op zichzelf is.

Heather Krauss is communicatiedirectrice bij een kerk in de Amerikaanse staat Wisconsin.

Lees ook: Vijf redenen om als christen single te zijn


Singles
- Zes tips om als getrouwde christen singles te omarmen
- Vijf redenen om als christen single te zijn
- "Single zijn in Gods koninkrijk is iets moois"
- Waarom singles heel erg nuttig zijn in Gods koninkrijk
- Geloven en single zijn: "Als christen voelde ik me enorm mislukt"
Meer over Singles »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen