Draagmoeder of wensmoeder, wat zegt de Bijbel?

Verdieping14 april 2024 5 minuten Henk Herbold
Henk Herbold en zijn vrouw
Henk Herboid

We leven in een tijd waarin de westerse samenleving reageerbuisbaby’s en draagmoederschap steeds meer normaal gaat vinden, schrijft evangelist Henk Herbold. Hoe moeten we die ontwikkeling zien en hoe is deze vanuit de Bijbel te duiden?

Men spreekt momenteel van draagmoederschap als een vrouw op grond van een ‘overeenkomst’ een via kunstmatige inseminatie verwekt kind draagt voor een andere vrouw, dan ben je een zogenaamde draagmoeder of wensmoeder. De draagmoeder wordt dus door kunstmatige inseminatie bevrucht met het sperma van de man van het echtpaar, dat een overeenkomst met haar is aangegaan.

Een andere mogelijkheid is dat men de eicel van de wensmoeder en het sperma van haar man buiten de baarmoeder laat samensmelten in een proces dat eenvoudig gezegd, reageerbuisbevruchting wordt genoemd, waarna later het embryo beginsel in de baarmoeder van de draagmoeder wordt gebracht voor de verdere zwangerschap. Allerlei combinaties zijn tegenwoordig feitelijk mogelijk, speciaal ook bijvoorbeeld voor homo stellen. Afhankelijk van de situatie kan er een zaaddonor of eicel gezocht worden.

De eerste reden van draagmoederschap is heel begrijpelijk, er zijn echtparen die ontzettend graag een kind willen, maar voor wie dat medisch gezien onmogelijk is. Daarom lenen(?) zij dan, het lichaam van iemand anders voor het krijgen van een baby. Bij homostellen gaat het uiteraard alleen omdat men als man gewoon zelf geen kinderen kan baren.

Op ethisch vlak verandert er voortdurend van alles in ons land, de discussie is uiteraard ook in volle gang. Ik weet niet of u het al heeft opgemerkt, er komt nog veel meer. Zo is er een wet in de maak voor het vastleggen van een wettelijk kader voor het zogenaamde draagmoederschap, mits uiteraard de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, gaat de wet er vast en zeker komen. Deze wet is over het algemeen gemaakt door mensen die weinig of geen rekening houden met wat God zegt in de Bijbel. De ChristenUnie heeft dan wel bezwaren, maar het is de vraag of dit iets zal veranderen aan het wetsvoorstel.

En dit is ook waar. De overheid krijgt al jarenlang het verzoek om het draagouderschap wettelijk vast te leggen, waarbij de belangrijkste reden is, dat de draagmoeder dan al voor de bevalling afstand moet doen van het kindje dat ze draagt. Dat kan nu niet, waardoor ouders pas na een procedure van ruim een jaar, zeggenschap hebben over de baby. Nu denk ik dat een wet toch niet kan wegnemen, dan een moeder die een kind baart, een van God gegeven moederband heeft met het kind (Lees Psalm 139). De wet maakt het daarom mogelijk alleen maar gecompliceerder, als bijvoorbeeld de moeder en/of het kind later toch weer toenadering zoeken. Steeds meer mensen gaan immers ook nu al op zoek naar hun biologische vader of moeder.

Maar we leven in een tijd waarin de westerse samenleving reageerbuisbaby’s en draagmoederschap steeds meer normaal gaat vinden. God heeft echter vast en zeker gewild dat een kind, altijd de vrucht van liefde tussen twee mensen zou zijn. Reageerbuisbaby’s en draagmoederschap maken daarentegen voortplanting steeds meer los van intimiteit en de daaruit voortvloeiende normale geslachtsgemeenschap. De vrouw krijgt dan dus geen kind meer omdat ze zelf eerst geliefd is. Maar zo is het wel door God bedoeld.

In de Bijbel komt het ook voor.
Hagar was de slavin van Sara, de vrouw van Abraham. We lezen daarover in het boek Genesis. Als kwetsbare slavin had ze ook geen zeggenschap over haar eigen seksualiteit en lichaam. Ze werd feitelijk gebruikt, misschien wel misbruikt, in dit geval door Sara. Sara was zelf onvruchtbaar, wat in Israël een grote schande was en ze meende daar iets aan te kunnen doen door Hagar te gebruiken. Ze dacht toen gewoon het recht te hebben om haar slavin Hagar aan Abraham te geven. Hagar ’s kind zou dan tevens het kind van Sara kunnen zijn. Maar het liep allemaal anders, zoals zo vaak, God kwam namelijk tussenbeide. Want later werd Sara toch zwanger en toen was Hagar en haar kind plotseling te veel. De Bijbel laat echter duidelijk zien, dat het besluit van Sara en Abraham, om via Hagar een kind te verwekken, voortkwam uit ongeloof. Dus het gebrek aan vertrouwen op God, een menselijk plan om dingen voor elkaar te krijgen op onze manier. Niet op Gods manier. Bij God heiligt het doel niet de middelen.

Het ongeloof van Abraham maakte ook hier de seksualiteit los van de intieme levenslange relatie met één vrouw, waarvoor het bedoeld was door God. En hier komt het, juist christenen zouden alles moeten doen om dit te voorkomen.

Daarom, ik zou geestelijk leiders willen oproepen om tijdens Bijbelstudie avonden, jeugd bijeenkomsten etc., deze onderwerpen meer aan de orde te stellen en vooral de Bijbel daarbij te openen en de mensen voor te houden, wat zegt de Bijbel? Want mensen zitten hiermee en weten vaak niet wat ze er vanuit de Bijbel gezien mee aan moeten

Een belangrijker vraag is: Hoe ziet God het draagmoederschap?
Gods Woord vertelt ons dat God het huwelijk als iets heiligs ziet. Zo vermeldt Hebreeën 13:4: „Laat iedereen het huwelijk in ere houden. Man en vrouw moeten elkaar trouw blijven”. God verwacht van alle christenen dat zij het huwelijk in ere houden als iets heiligs. Maar wat verontreinigt het huwelijk dan? Kort gezegd, hoererij en overspel, daardoor wordt het huwelijk duidelijk onteert en de huwelijksband verbroken.

Houdt het draagmoederschap het huwelijk dan ere? Eenvoudig gezegd: nee zeker niet.  Er is ook gewoon geen Bijbelse basis voor het maken van onderscheid tussen inseminatie door geslachtsgemeenschap en kunstmatige inseminatie door donorimplantatie. Want er wordt in beide gevallen hoererij of overspel gepleegd, ‘wanneer dus de inseminatie tot stand komt door een andere man dan de wettige echtgenoot van de vrouw’.

Ook als voor het draagmoederschap reageerbuisbevruchting wordt toegepast, dus gebruik makend van eicellen van de wensmoeder en sperma van de wensvader? Ook dat verontreinigt het huwelijksbed, want de bevruchte eicel wordt in de baarmoeder geplaatst van een andere vrouw en maakt haar in feite zwanger. Kort gezegd, deze zwangerschap is niet het resultaat van seksuele omgang tussen de draagmoeder en haar eigen man. Haar voortplantingsorganen worden op die manier misbruikt door iemand anders dan haar eigen huwelijkspartner. Het draagmoederschap is dan Bijbels gezien, ook niet voor christenen die God liefhebben en vooral Gods Woord willen gehoorzamen.

Geen veroordeling
Hierbij willen we uitdrukkelijk benadrukken, dat we wel veel begrip hebben voor onvruchtbare echtparen die in hun grote verlangen naar kinderen toch kiezen voor de zogenaamde IVF behandeling. We willen deze mensen zeker niet veroordelen. Dat neemt echter niet weg dat we er wel bezorgd over zijn, want de medische mogelijkheden zijn enorm, terwijl christenen zich toch steeds moeten afvragen wat Gods wil is voor hun leven.

Natuurlijk, zolang als er geen sprake is van een eicel of zaadcel van een donor, is het kind nog steeds uit beide ouders, zij het dan op kunstmatige manier verwekt. Maar dat ligt toch duidelijk anders als er wel sprake is van een donor. Daaraan zou een gelovig kind van God niet aan mee moeten werken.

Strategie van satan.
Let goed op, want het gaat geruisloos, het dringt ook binnen in kerken, evangelie gemeenten, universiteiten, scholen en is zelfs de kleuterscholen binnengedrongen. Vooral via het onderwijs worden de kinderen al vroeg gewend geraakt aan deze nieuwe opvattingen. In het onderwijs en in de academische wereld en is deze revolutie zeker niet zonder resultaat.

Henk Herbold is getrouwd met Diny (foto). De evangelist heeft een eigen website. Neem hier een kijkje en lees meer blogs.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Ds. Ernst Leeftink
Opinie

Hoeveel ruimte geef je elkaar in de kerk als het om homorelaties gaat?

In de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) verscheen eind 2023 het rapport ‘Ruimte en richting’ verschenen. In het Reformatorisch Dagblad maakte ds. C. P. de Boer, CGK-predikant te Renswoude, in twee bijdragen gehakt van dit rapport. Volgens hem “o

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Meerartikelen

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen

Kees van Velzen
Video

Waarom is je gebed voor Israël zo belangrijk? Ds. Kees van Velzen licht toe

“Bidden voor Israël is noodzakelijk en niet vrijblijvend", zegt dominee Kees van Velzen in deze uitzending van Christenen voor Israël. Wat is bidden eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Waarom wil God dat we tot Hem bidden en waarom is het zo be

emmanuel
Nieuws

Bisschop heeft blijvend oogletsel; groep achter aanval wilde ook terreuraanslag op Joden plegen

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft blijvend oogletsel overgehouden aan de terreuraanval van enkele weken geleden. De Assyrische bisschop werd tijdens zijn preek in een kerk in Australië met een mes aangevallen door een jonge moslim. Afgelopen zondag pr

Bobby Schuller
Levensverhaal

Bobby Schuller ziet hoe Hour of Power levens verandert: "Mensen worden discipelen"

Hour of Power vierde vorige maand haar 25-jarig bestaan op de Nederlandse buis. Daarom ontving Jan van den Bosch in april wekelijks een kijker van het eerste uur. Afgelopen weekend was dat televisiepredikant Bobby Schuller. De Amerikaan, kleinzoon va

DeLuister
Video

Christelijke muziekband DeLuister brengt nieuwe single uit: 'Zeg me'

De christelijke muziekband DeLuister presenteerde afgelopen week met trots hun nieuwe single 'Zeg me', een lied met een krachtige boodschap. Dit nummer is niet zomaar een toevoeging aan de discografie van de band; het is een persoonlijke en universel

dorp in Nigeria
Nieuws

Opnieuw christenen afgeslacht in Nigeria: "Wanneer eindigt dit?"

Afgelopen weekend zijn er opnieuw meerdere dodelijke slachtoffers gevallen bij aanvallen op christenen in Nigeria. Islamitische Fulani-herders vielen in de staat Benue diverse christelijke dorpen aan. Daarbij werden zeker zeven christenen om het leve

Wim Verwoerd
Boekfragment

Kerkelijke wetten en naziwetten: van hetzelfde laken een pak

720 jaar voordat Hitler aan de macht komt, worden Joden al gedegradeerd tot rechtelozen, die gemeden moeten worden als de pest. De eerste aanzet voor het volledig isoleren van de Joden wordt dan al gegeven. Het wordt de Joden voorgeschreven waar ze m

huis
Verdieping

Waar ben je thuis als je gescheiden bent?

Echtscheiding in de kerk, het is een moeilijk thema. Docent Marja Krans, zelf ervaringsdeskundige, geeft er les over binnen de Opleiding Pastorale Hulpverlening en is daarnaast nauw betrokken bij PowerParent, een stichting die zich inzet voor alleeng

Christelijk Collectief
Nieuws

Christelijke actiegroep bezet partijkantoor ChristenUnie: 'Dit is onacceptabel'

Christelijk Collectief, een actiegroep verbonden aan de christelijke gemeenschap in de Palestijnse gebieden, bezette vanochtend om 11.00 uur het partijbureau van de ChristenUnie in Amersfoort. Inmiddels is de actie door de politie beëindigd. De Chris