Waarom werd Jezus buiten Jeruzalem gekruisigd?

Verdieping27 maart 2024 6 minuten Dirk van Genderen
Dirk van Genderen
YouTube

Het zijn bijzondere woorden die we lezen in Hebreeën 13 over het lijden van de Heere Jezus. Woorden die ons raken, nu Goede Vrijdag en Pasen dichterbij komen. We volgen onze Heiland deze weken op Zijn lijdensweg. De kruisiging, Zijn lijden en sterven vond plaats buiten de legerplaats, buiten de poort, buiten Jeruzalem. Dat heeft een bijzondere betekenis.

Om te kunnen begrijpen wat het betekent dat de Heere Jezus buiten Jeruzalem is gekruisigd, moeten we kijken wat Gods Woord hierover zegt. Het betreft de verzen 10 tot 16 van Hebreeën 13.

Wij hebben een Altaar waarvan zij die in de tabernakel dienen, niet bevoegd zijn te eten.
Want van de dieren waarvan het bloed als verzoening voor de zonde door de hogepriester het heiligdom werd binnengedragen, werden de lichamen buiten de legerplaats verbrand.
Daarom heeft ook Jezus, om door Zijn eigen bloed het volk te heiligen, buiten de poort geleden.
Laten wij dan naar Hem uitgaan buiten de legerplaats en Zijn smaad dragen.
Want wij hebben hier geen blijvende stad, maar wij zoeken de toekomstige.
Laten wij dan altijd door Hem een lofoffer brengen aan God, namelijk de vrucht van lippen die Zijn Naam belijden.
En vergeet het weldoen en het onderlinge hulpbetoon niet, want aan zulke offers heeft God een welgevallen.

Hebreeën 13:10. In dit vers wordt gesproken over hen die in de tabernakel dienen. Dat waren de priesters. Zij mochten van veel offers eten, maar niet van de zondoffers, waarvan het bloed binnen in het heiligdom werd gesprenkeld. Vandaar dat in dit vers staat dat ze niet bevoegd zijn daarvan te eten.
Met degenen die in de tabernakel dienen, wijst de schrijver van de Hebreeënbrief - wellicht Paulus - op degenen die het nog van de offerdienst verwachten, van het strikt houden van de wetten. Op hen die hun eigen zaligheid denken te kunnen verdienen, en nog nooit hun vertrouwen op Christus hebben gesteld.

Sinds de komst van de Heere Jezus en Zijn offer - Zijn leven, Zijn bloed, dat Hij bracht aan het kruis - hebben deze offers hun geldigheid verloren. Hebreeën 10 laat duidelijk zien dat Hij eens en voor altijd het offer van Zijn lichaam heeft gebracht.
‘Wij hebben een altaar..', lezen we daar. Dit altaar is het kruis. Aan dat kruis heeft de Heere Jezus Zich als zondoffer laten offeren. Hebreeën 10:14: ‘Want met één offer heeft Hij hen die geheiligd worden, tot in eeuwigheid volmaakt.’

Net zoals die offerdieren buiten de legerplaats, buiten Jeruzalem werden verbrand, zo werd ook Jezus buiten de poort, buiten Jeruzalem, op Golgotha gekruisigd.

Hebreeën 13:11. Op de Grote Verzoendag bracht de hogepriester het bloed van de jonge stier en van de bok die geslacht werden, in de tempel, in het heilige der heiligen, om het te sprenkelen op het verzoendeksel en voor het verzoendeksel. Daarmee deed hij verzoening voor de zonden en de ongerechtigheden van het volk en van hemzelf.
Deze dieren, waarvan het bloed was gesprenkeld in het heilige der heiligen, moesten buiten de legerplaats worden verbrand, met het oog op de heiligheid van de offers en omdat de zonden van het volk op de dieren waren gelegd.

Toen het volk in Israël woonde en de offerdienst in de tempel plaatsvond, gebeurde dat buiten Jeruzalem.
‘De jonge stier voor het zondoffer en de bok voor het zondoffer, waarvan het bloed in het heiligdom is binnengebracht om verzoening te doen, moet men tot buiten het kamp brengen. Hun huiden, hun vlees en hun mest moeten zij met vuur verbranden’ (Leviticus 16:27).

Voor de volledigheid: Op de Grote Verzoendag moest de hogepriester Aäron één jonge stier en twee bokken nemen. Eén bok en de jonge stier werden geslacht, maar de tweede bok, die door het lot werd aangewezen, ‘moet levend voor het aangezicht van de HEERE worden geplaatst, om daarmee verzoening te doen door hem als weggaande bok de woestijn in te sturen’ (Leviticus 16:10).

In het oude verbond werden de zondoffers gebracht voor heel het volk. In diezelfde lijn zegt vers 11 dat Jezus Zijn bloed heeft gegeven buiten de legerplaats om het volk te heiligen.

Hebreeën 13:12. Net zoals die offerdieren buiten de legerplaats, buiten Jeruzalem werden verbrand, zo werd ook Jezus buiten de poort, buiten Jeruzalem, op Golgotha gekruisigd, waar Hij ook stierf. Ook in dit opzicht wees de offerdienst in het oude verbond heen naar het volmaakte offer: de Heere Jezus. Gods oordeel over de zonde, de vloek die wij hadden verdiend, kwam in zijn volle hevigheid op Hem neer. ‘Het behaagde de HEERE Hem te verbrijzelen,’ zegt Jesaja 53:10.

Het is duurbetaalde genade. Het heeft de Heere Jezus alles gekost. Hij offerde Zichzelf, Zijn eigen bloed, opdat Hij het volk zou heiligen, dat ze vergeving van zonden zouden ontvangen.
In het oude verbond werden de zondoffers gebracht voor heel het volk. In diezelfde lijn zegt vers 11 dat Jezus Zijn bloed heeft gegeven buiten de legerplaats om het volk te heiligen. ‘Het volk’ duidt aan dat er geen enkele beperking is aan de redding van zondaren. Iedereen die in Hem gelooft, zal niet verloren gaan, maar eeuwig leven hebben (Johannes 3:16).

Hebreeën 13:13. Laten wij dan uitgaan tot de Heere Jezus, buiten de legerplaats. Dit houdt in dat we stoppen met ons best doen om de zaligheid zelf te verdienen, door goed te leven, de wetten te houden of wat dan ook. Maar dat we uitgaan naar Hem, de zaligheid buiten onszelf zoeken, in Hem, door ons vertrouwen op Hem alleen te stellen, op het offer dat Hij gebracht heeft, Zijn leven, Zijn bloed. Alleen Zijn bloed reinigt van alle zonde (1 Johannes 1:7).

En wordt aan toegevoegd: …en Zijn smaad dragen… De consequentie van deze overgave aan Hem is, dat we ook deel zullen krijgen aan Zijn lijden. Hij onderging smaad, vernedering, vervolging. Dat zal ook ons deel worden.

Jeruzalem is niet het einddoel van de gelovigen, hoe graag we er misschien ook zijn.

Hebreeën 13:14. Waar zouden we anders heengaan dan naar Hem? Als gelovigen hebben we hier geen blijvende stad. We zijn pelgrims en vreemdelingen op aarde, onderweg naar het hemelse vaderland (Hebreeën 11:16).
Dat we geen blijvende stad hebben, verwijst in dit vers naar Jeruzalem. Die stad is niet het einddoel van de gelovigen, hoe graag we er misschien ook zijn. Jeruzalem staat hier ook symbool voor de offerdienst, het vasthouden aan het volbrengen van de wet in eigen kracht en daar de gerechtigheid van verwachten.

We mogen uitzien naar het hemelse vaderland, het hemelse Jeruzalem (Hebreeën 11:10-16; Openbaring 21). Het beste komt nog, uitlopend in het vrederijk, de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Het hemelse Jeruzalem is er al, hoewel we het nog niet zien met onze lichamelijke ogen, maar met onze geloofsogen al wel:
‘Maar u bent genaderd tot de berg Sion en tot de stad van de levende God, tot het hemelse Jeruzalem en tot tienduizendtallen van engelen,
tot de feestelijke vergadering en de gemeente van de eerstgeborenen, die in de hemelen opgeschreven zijn, en tot God, de Rechter over allen, en tot de geesten van de rechtvaardigen, die tot volmaaktheid zijn gekomen,
en tot de Middelaar van het nieuwe verbond, Jezus, en tot het bloed van de besprenging, dan van betere dingen spreekt dan dat van Abel’ (Hebreeën 12:22-24).

Wat een uitzicht mogen we hebben. We zullen volledig deel krijgen aan deze heerlijkheid bij de wederkomst van de Heere Jezus. En dit alles dankzij het offer dat Hij gebracht heeft aan het kruis van Golgotha.

Omdat Hij met Zijn bloed de hemel is binnengegaan en een eeuwige verlossing teweeg gebracht heeft, mogen wij altijd tot God gaan. Wat een wonder van genade.

Hebreeën 13:15. We prijzen, danken en aanbidden de Heere Jezus voor het offer dat Hij bracht om ons te redden. ‘Laten wij dan altijd door Hem een lofoffer brengen aan God,’ lezen we in vers 15. Lofoffers uit dankbaarheid. De vrucht van onze lippen: het belijden van Zijn Naam. Voortdurend, altijd. Door Hem. Hij is immers aan de rechterhand van Zijn Vader. Omdat Hij met Zijn bloed de hemel is binnengegaan en een eeuwige verlossing teweeg gebracht heeft, mogen wij altijd tot God gaan. Wat een wonder van genade.
Al in Psalm 50 klonk het al: ‘Wie dank offert, zal Mij eren; wie de rechte weg gaat, zal Ik Gods heil doen zien.’

Hebreeën 13:16. Ook het weldoen en het onderlinge hulpbetoon behoren tot de offers van gelovigen. Weldoen wijst op het ondersteunen van de armen. Het onderlinge hulpbetoon ziet met name op het delen van geld en goederen met medegelovigen. Paulus zegt in Filippenzen 4:18 over de financiële ondersteuning die hij had ontvangen vanuit Filippi dat het een ‘aangename geur heeft, dat het een welgevallig offer is, welbehaaglijk voor God.’

Dank U Heere Jezus, voor Uw kruis.
Dank U Heere Jezus, voor het offer van Uw lichaam, van Uw bloed.
Daar U voor mijn redding, voor mijn verlossing.
Dank U voor de overwinning die U hebt behaald op de alle machten van de duisternis!
Dank U voor de heerlijkheid die wacht.
Dank U Heere Jezus, dank U, dank U.

Dirk van Genderen is Bijbelleraar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Israel
Nieuws

Israël bestaat 76 jaar: 'De SGP steunt hen in de strijd'

In een tijd waarin studenten in Nederland hun eigen universiteit afbreken uit solidariteit met Gaza blijft SGP-leider Chris Stoffer pal achter Israël staan. Dinsdag is het precies 76 jaar geleden dat de staat Israël werd uitgeroepen. Reden voor Stoff

Ds. A. A. Egas
Video

CGK-predikant over vernielingen op de UvA: "Wat drift beheerst het woedend heidendom?"

"Wat drift beheerst het woedend heidendom? Misschien heeft u dat ook wel gedacht toen u die aangrijpende, trieste en verschrikkelijke beelden zag van wat er plaatsgevonden heeft op het terrein van de universiteit van Amsterdam", aldus CGK-predikant d

Bert-Jan Ruissen
Video

SGP-Europarlementariër keek met afschuw naar pro-Palestijnse demonstraties: "Schandalig"

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen keek met afschuw naar de pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen dagen op het terrein van Nederlandse universiteiten plaatsvonden. Dat vertelt hij in het programma Uitgelicht!. Bij de demonstraties werd

Opperrabbijn
Column

Hoe ik mijn kans greep tijdens een ontmoeting met onze minister-president

In zijn nieuwe dagboek schrijft opperrabbijn Jacobs over een bijzondere betoging in het Friese Dokkum waar alle kerken van die stad aanwezig waren. Ook vertelt hij over een ontmoeting met demissionair premier Mark Rutte. Helaas heeft de opperrabbijn

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst
Nieuws

Tornado rukt torenspits van kerk in Pennsylvania tijdens kerkdienst

Zo'n 100 Amerikaanse kerkgangers zijn afgelopen zaterdag tijdens een kerkdienst aan de dood ontsnapt. Dat meldt Religion News Service. De Crossroads Ministries Church in Finleyville werd getroffen door een tornado, met windsnelheden van wel 190 kilom

Reeha
Nieuws

Pakistaanse rechtbank verklaart gedwongen huwelijk christelijk meisje met moslim ongeldig

In Pakistan heeft een familierechtbank een belangrijke juridische overwinning geboekt door het huwelijk van Reeha Saleem, een christelijk meisje dat in 2019 werd ontvoerd op weg naar huis van school, nietig te verklaren. Reeha werd gedwongen te trouw

Ds. Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser wijst op de kracht van het evangelie in een seculiere context

Onlangs deelt dominee Paul Visser zijn persoonlijke ervaring in het evangelisatiewerk. Als gemeentepredikant, die zich geroepen voelt tot missionair werk, reflecteert hij op zijn roeping, zijn ervaringen en de wijze waarop hij het evangelie deelt met

Carolien Luitjes
Dagelijks leven

Terugkijken: Carolien Luitjes beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is Carolien Luitjes te gast om te spreken over het thema 'Kleur bekennen'. De kleur- en stijladviseur, presentatrice en coach uit Woudenberg

Meerartikelen

bel-angst
Nieuws

Is het echt zo erg gesteld met jongeren?

Als je je oor te luisteren legt, dan hoor je nogal eens dat het niet zo goed gaat met onze jongeren. Op scholen lijkt het aantal ‘probleemgevallen’ toe te nemen en in christelijke gemeenten kan ook nog wel eens de schrik om het hart slaan als er naar

Christenen India
Nieuws

Christenen in India doelwit bij geweld rond verkiezingen

India is de laatste tijd getuige geweest van een aanzienlijke toename van christenvervolging. Fysieke aanvallen, arrestaties op basis van valse beschuldigingen en aanslagen op christelijke instellingen zijn toegenomen, vooral nu er parlementsverkiezi

Rouwkost
Nieuws

Twaalf ouders delen hun verhaal over het verlies van een kind

In het werk van Rouwkost komen we veel ouders tegen die de verbinding met elkaar zijn kwijtgeraakt. Sommigen hebben elkaar wel weer gevonden en sommige ouders hebben elkaar volledig los moeten laten. Dit gaf de motivatie om het boek ‘Vier handen op e

Chris Tomlin
Nieuws

Chris Tomlin naar Nederland voor eerste avondvullende aanbiddingsconcert

Je komt zijn naam regelmatig tegen als je aanbiddingsmuziek van de afgelopen 25 jaar op een rij zet. Maar het is zijn manier van aanbidding leiden die hem al die jaren zo bekend en geliefd heeft gemaakt bij zo’n groot publiek. Chris Tomlin, de Amerik

Jorieke Eijlers
Levensverhaal

Tijdens haar burn-out schreeuwde Jorieke Eijlers het uit tot God: “Hoe diep moet ik nog vallen?”

Jorieke Eijlers is presentatrice bij Groot Nieuws Radio. In die hoedanigheid sprak inmiddels ze met al honderden mensen, onder meer over hun geloof in God. Afgelopen weekend werd ze zelf een keer geïnterviewd toen ze aanschoof in het programma Hour o

Sander & Angela en Ann Michelle Lee
Video

Zing en dans mee met de nieuwe single ‘En daar voorbij’ van Sander & Angela en Ann Michelle Lee

‘En Daar Voorbij’ is de derde single van het aankomend live album van worship duo (en echtpaar) Sander & Angela in samenwerking met Ann Michelle Lee. Een aanstekelijk en energiek nummer, waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten! Context 'En

Maria Korpershoek
Boekfragment

Ogen van honderden kerkgangers volgden iedere avondmaalsganger

Ongeschreven regels zijn een kenmerk van elke cultuur. Ze geven steun en houvast. Mensen weten wat er van hen verwacht wordt en dat vergemakkelijkt het leven van alledag. De veiligheid van die regels ervoer ik als kind ook binnen de reformatorische s

school nigeria
Nieuws

Nigeriaans schoolhoofd voorkomt gijzeling honderden christelijke leerlingen

Dankzij een slimme actie van een schoolhoofd, zijn de levens van honderden christelijke Nigeriaanse kinderen gered. Volgens de organisatie Kerk in Nood werd de school bestormd door gewapende extremisten, maar is alles uiteindelijk goed afgelopen. Gee

Ds. M. Maas
Video

Hervormde predikant legt uit waarom God geen snipper onheiligheid kan verdragen

"De Heere is heilig, en Die kan echt geen snipper onheiligheid in Zijn buurt verdragen. Dat kan God niet hebben", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. In deze brief stelt de apo

Jacobs
Nieuws

Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstellin

Brazilië
Nieuws

Braziliaanse kerken vangen mensen op die ontheemd raakten na catastrofale overstromingen

Kerken in het zuiden van Brazilië hebben hun deuren geopend om onderdak en hulp te bieden aan door overstromingen getroffen mensen. Verschillende gebieden in het land kampen al weken met ernstige overstromingen. Kerken doen er alles aan om te helpen,

christelijk collectief
Nieuws

Gesteggel over naam christelijke pro-Palestijnse actiegroep

Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël startte door een reeks gruwelijke terreuraanslagen, is de situatie  in dat land ook onder christenen een veelbesproken onderwerp. Actiegroep Kairos-Sabeel maakt zich al maanden hard voor de Palestijnse z