In sommige kerken ligt Jezus' boodschap bedekt onder een dikke deken

Verdieping9 maart 2024 6 minuten Dirk van Genderen
Dirk van Genderen
YouTube

Sommigen schijnen er een behagen in te hebben om te zeggen dat het Joodse volk verblind is voor het Evangelie en voor de Messias. Het is trouwens onjuist om dat zo algemeen te stellen over het gehele Joodse volk. De hele geschiedenis door is er een overblijfsel geweest – soms klein, soms groter – dat wel in de Heere Jezus geloofde. Ook nu, anno 2024, gelooft een deel van het Joodse volk wel in Hem en dat zal zo blijven tot op het moment dat heel Israël zalig zal worden (Romeinen 11:25 en 26). Maar beseffen we wel dat ook de heidenen verblind zijn voor het Evangelie?

In Jesaja 25 voorzegt de Heere wat er eenmaal op de berg Sion gaat gebeuren:
'De HEERE van de legermachten zal op deze berg voor alle volken een feestmaal met uitgelezen gerechten aanrichten, een feestmaal met gerijpte wijnen, met uitgelezen gerechten vol merg, met gezuiverde gerijpte wijnen.
En Hij zal op deze berg verslinden de sluier waarmee het gezicht van alle volken omsluierd is, en de bedekking waarmee alle naties bedekt zijn.
Hij zal de dood voor altijd verslinden, de Heere HEERE zal de tranen van alle gezichten afwissen en de smaad van Zijn volk wegnemen van heel de aarde, want de HEERE heeft gesproken.'

Laten we nooit geestelijk neerkijken op het Joodse volk, in de zin van: het is onbegonnen werk om hun ogen te openen voor het Evangelie. Voor de Heere is niets onmogelijk. Het is toch net zo goed een groot wonder als mensen uit de heidenvolken tot geloof in Hem komen, wanneer de Heere de bedekking bij hen wegneemt!

In bepaalde kerkelijke kringen wordt er zelfs vanuit gegaan dat zoiets vrijwel onmogelijk is. Moet u nagaan: terwijl de Heere zegt en plechtig betuigt dat voor Hem niets te wonderlijk is, lijken sommigen het beter te weten: Hij kan het wel, maar Hij doet het bijna nooit meer…

Ik weet dat alleen de Heere verandering kan geven. Daarom ben ik op de knieën gegaan en heb gebeden en gesmeekt voor deze voorganger en voor deze gemeente.

Op een zondagmorgen
Het gebeurde in een dorp, ergens in Nederland. Op een zondagmorgen, in de eredienst. De gemeente luisterde naar de dominee. Hij sprak over het heilig avondmaal. Hij zei het ongeveer zo: ‘Gemeente, ik waarschuw u om niet te snel aan het avondmaal te gaan, zoals in andere kerken massaal gebeurt. Je moet eerst iets heel bijzonders hebben meegemaakt, dat de Heere je te sterk is geworden en dat Hij je heeft bekeerd. En omdat niemand hier is bekeerd, vieren we geen avondmaal.’

Toen iemand mij dit vertelde, dacht ik: ik ga naar die gemeente en naar die predikant toe. Maar ik weet dat alleen de Heere verandering kan geven. Daarom ben ik op de knieën gegaan en heb gebeden en gesmeekt voor deze voorganger en voor deze gemeente. Dat hun ogen zullen worden geopend voor de Heere Jezus. Dat de bedekking zal worden weggenomen. En dat ook in die gemeente weer het heilig avondmaal zal worden gevierd. Tot eer van de Heere Jezus en tot zegen van de gemeente.

Dit is niet de enige gemeente waar nooit avondmaal wordt gevierd. Er zijn meer gemeenten waar dit nooit of zelden gebeurt. Ook zijn er gemeenten waar wel avondmaal wordt gevierd, maar waar slechts een enkeling uit de gemeente aangaat aan de tafel van de Heere. Dat wordt dan soms nog onderbouwd met de woorden: ‘Eén uit een stad, twee uit een dorp…’
Zo staat het er trouwens niet in Jeremia 3:14. Daar lezen we: ‘Keer terug, afkerige kinderen, spreekt de HEERE, want Ik heb u getrouwd. Ik zal u nemen, één uit een stad en twee uit een geslacht, en Ik zal u naar Sion brengen.’
Op een vreselijke manier wordt deze tekst soms misbruikt in een poging om aan te tonen dat er maar heel weinig mensen zalig zullen worden, misschien ook maar één of twee uit een hele gemeente.

Er zijn gemeenten waar wel avondmaal wordt gevierd, maar waar slechts een enkeling uit de gemeente aangaat aan de tafel van de Heere.

Met deze woorden ‘één uit een stad en twee uit een geslacht’ wordt allereerst verwezen naar het Joodse volk, dat de Heere terug zal brengen naar Sion, Jeruzalem, dat zich verheugt in Gods aanwezigheid. Ook kan deze uitdrukking, die mogelijk een vorm van een getrapte getalsspreuk is, een aanduiding zijn voor een volledigheid of een groeiend aantal. Jeremia 31:8 spreekt zelfs over een grote menigte.

Kleineer Gods werk niet
Waarom zouden we Gods werk kleineren? Dat is toch niet tot eer van Hem? Wij hoeven de aantallen niet vast te stellen. Hij verheugt Zich er niet in als mensen voor eeuwig verloren gaan. Integendeel: ‘…en daarom wacht de HEERE, opdat Hij u genadig zal zijn’ (Jesaja 30:18).

Wellicht kunt u zich nauwelijks voorstellen dat er gemeenten zijn in de rechterflank van de gereformeerde gezindte, waar het er zo aan toegaat. U zit misschien wel in een gemeente waarin vrijwel iedereen deelneemt aan de viering van het heilig avondmaal. En tussen twee haakjes: de viering van het avondmaal kan ook een automatisme worden, zonder dat we ons meer verwonderen over de wonderbare genade die de Heere ons geschonken heeft.

Mijn gedachten gaan uit naar het moment dat de Heere Jezus het avondmaal instelde. ‘Hij nam het brood en nadat Hij gedankt had, brak Hij het en gaf het aan hen met de woorden: Dit is Mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt. Doe dat tot Mijn gedachtenis. Evenzo nam Hij ook de drinkbeker na het gebruiken van de maaltijd en zei: Deze drinkbeker is het nieuwe verbond in Mijn bloed, dat voor u vergoten wordt’ (Lukas 22:19 en 20).

De boodschap van het verlossende werk van de Heere Jezus ligt als het ware bedekt onder een dikke deken van dode religie.

En denk ook eens aan 1 Korinthe 10 en 11, waar Paulus uitgebreid schrijft over het avondmaal en waar hij nog de woorden ‘zo dikwijls…’ toevoegt: ‘Want zo dikwijls als u dit brood eet en deze drinkbeker drinkt, doe dat tot Mijn gedachtenis’ (1 Korinthe 11:26 en 25b).
De dominee, in de gemeente waarover ik hierboven al schreef, spreekt wel over God en ook over de Heere Jezus, maar op zo’n manier dat het lijkt dat het niet voor de gemeente is. De boodschap van het verlossende werk van de Heere Jezus ligt daar als het ware bedekt onder een dikke deken van dode religie.

Dominee, spreek over de Heere Jezus!
Ik weet ook van een gemeente waar onrust is ontstaan, omdat de predikant helemaal niet meer over de Heere Jezus spreekt. Het is toch nauwelijks voorstelbaar dat iemand predikant is en de Heere en Heiland niet aanprijst bij zijn toehoorders. Dan kun je toch maar beter iets anders gaan doen, dan elke zondag plaats te nemen op de kansel. Waarom ben je dan dominee geworden?

Laten we bewogen zijn met het geestelijke heil van allen die in een gemeente zitten waar het zicht op de Heere Jezus verduisterd is.

Er zijn gemeenteleden die geestelijk zeer lijden onder zo’n situatie. Maar als je opgegroeid bent in zo’n gemeente, ga je ook niet zomaar weg. En helaas durven ook kerkenraden en oudstenraden het soms niet aan zo’n situatie bespreekbaar te maken met de predikant/voorganger. Zeker, zoiets is ook niet gemakkelijk, toch is het belangrijk dat het wel gebeurt. Het is belangrijk de preken te toetsen aan het Woord van God. En misschien is er niets mis met wat er in de preek wordt gezegd, maar ligt het probleem in wat er niet wordt gezegd. Dan wordt er een ander evangelie gebracht, dat geen evangelie is (Galaten 1:6 en 7), waardoor mensen in verwarring worden gebracht en het zicht op de Heere Jezus wordt verduisterd.
Laten we ons niet verheffen boven wie dan ook. Het is genade van de Heere wanneer we Hem mogen kennen. En het is eveneens genade wanneer Hij ons geroepen heeft om het Woord te verkondigen en wanneer we de gekruisigde en opgestane Heere Jezus Christus mogen laten schitteren in onze samenkomsten.

Laten we bewogen zijn met het geestelijke heil van allen die in een gemeente zitten waar het zicht op de Heere Jezus verduisterd is. Laten we het hun gunnen dat ook zij over Hem zullen horen, in de volle rijkdom waarin Hij wordt geschilderd in de Schrift. En laten we bidden om de bekering van predikanten en voorgangers die Hem niet kennen.
Het is bijzonder hoopvol dat er in dit dorp met deze gemeente en deze predikant, een bidstond is begonnen waarin wordt gebeden om een opwekking in het dorp en in deze gemeente. Immers: ‘Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand’ (Jakobus 5:16). Laten we meebidden, misschien wel voor onze eigen gemeente en onze eigen voorganger.

Dirk van Genderen is Bijbelleraar. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#328 Jeffrey & Andries Knevel over pro-Palestijnen, ds. M. Klaassen en de scheppingsorde
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Somalië
Verdieping

Roeit de islam het christendom uit in Somalië? 5 belangrijke vragen en antwoorden

Somalië staat al jarenlang in de top drie van de Ranglijst Christenvervolging die jaarlijks door Open Doors naar buiten wordt gebracht. Toch lezen we maar weinig over de situatie in het land en wat er met christenen gebeurt. Op welke manier worden ch

Jongerenbijbel
Nieuws

Voorproefjes van de nieuwe Jongerenbijbel beschikbaar

"Goed nieuws voor wie uitziet naar de nieuwe Jongerenbijbel: er is een preview verschenen. Ga naar de boekhandel en neem er gratis een mee of bestel online een exemplaar." Dat zegt Anne-Mareike Schol-Wetter van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Anja Haga
Nieuws

Erdoğan waarschuwt CU-Europarlementariër middels brief voor benoemen Armeense genocide

Op de deurmat van het kantoor in Brussel vond Europarlementariër Anja Haga van de ChristenUnie een donkergele envelop. Afzender Turkije. In de envelop een brief van de Turkse ambassadeur en een brief van president Erdoğan. Of ze het alsjeblieft niet

Andries Knevel
Podcast

Andries Knevel ergert zich aan agressieve pro-Palestina demonstranten

‘Bekend beeld. Israël demonstranten vreedzaam. Palestina demonstranten gewelddadig’, zo stelde theoloog en journalist Andries Knevel eerder deze week via het sociale medium X. Deze week is hij te gast in de nieuwspodcast van Cvandaag. Ook de golf aan

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant vraagt aandacht voor andersgeaarden in de kerk

"Er is ook een andere groep ongetrouwden in de kerk: gemeenteleden met een andere geaardheid. Het zijn maar een paar woorden, maar wat een wereld aan pijn, verdriet en worsteling zit daarin opgesloten", aldus ds. D.J. Diepenbroek. De HHK-predikant ri

Ruben Flach
Nieuws

Oplichters gebruiken naam en foto Opwekking-directeur Ruben Flach

Er zijn oplichters actief die uit naam van Ruben Flach geld proberen af te troggelen van mensen. Dat meldt de directeur van Stichting Opwekking zelf via social media. Hij waarschuwt mensen voor de online oplichters en roept op de accounts te rapporte

Westminster Abbey
Nieuws

'Bijna 40 procent van Britse christenen vertelt liever niet over geloof'

Uit een nieuwe enquête blijkt dat bijna 40 procent van de Britse christenen liever niet vertelt over hun geloof. Dat meldt The Christian Post. De bevindingen weerspiegelen een bredere trend van religieuze terughoudendheid in het Verenigd Koninkrijk.

Rafah
Nieuws

Christelijke organisaties roepen op tot boycot van bedrijven die Israël steunen

In navolging van de wereldwijde verontwaardiging die losbrak na de Israëlische aanval op een tentenkamp in Rafah, roepen verschillende christelijke organisaties op tot het boycotten van bedrijven die de Israëlische oorlogsindustrie ondersteunen. Dat

Meerartikelen

Pakistan
Nieuws

Christelijke schoonmaker in Pakistan gegijzeld en mishandeld door moslims

Opnieuw is er een christelijke schoonmaker in het Pakistaanse Lahore zwaar mishandeld. De man werd zaterdag door boze moslims toegetakeld en vastgeketend waardoor hij urenlang in de verzengende hitte door moest brengen. Dat melden verschillende bronn

Psalm 61
Verdieping

Psalm 61: van een asielzoeker in de nacht

Willem Barnards psalmberijmingen noem ik ‘herdichtingen’, want het zíjn al gedichten en Barnard voelt zich verwant met de Bijbeldichters. Dichters onder elkaar hebben maar een half woord nodig. Ze verstaan elkaar doorgaans beter dan theologen. Dat bl

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Prachtig: 1700 mannen zingen 'Ik zal er zijn' in de Nieuwe Kerk van Katwijk

'De toekomst is zeker, ja eindeloos goed. Als ik eens moet sterven, als ik U ontmoet. Dan droogt U mijn tranen. U noemt zelfs mijn naam. U blijft bij mij Jezus laat mij niet gaan', deze woorden komen uit het bekende lied 'Ik zal er zijn' van Sela. He

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt constateert dat 365 miljoen christenen vervolgd worden: "Raakt dit ons nog?"

"Deze week las ik op de website van Open Doors dat wereldwijd 365 miljoen christenen worden vervolgd omdat ze in Jezus geloven. Een duizelingwekkend groot getal. Dat betekent concreet dat één op de zeven christenen vandaag te maken heeft met vervolgi

Esther van Fenema
Nieuws

Mozaiek020 Ontmoet: in gesprek met Esther van Fenema

Op 7 januari startte een reeks van 5 bijzondere zondagochtenden: Mozaiek020 Ontmoet. Tot en met juni nodigde de jonge kerk, Mozaiek020 in Buitenveldert, elke eerste zondag van de maand bekende personen uit om in gesprek te gaan over een actueel thema

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Evangelische Hogeschool organiseert inspiratiebijeenkomst over 'leiderschap en zingeving'

Wouter Verbruggen, directeur van Verbruggen Paletizing Solutions B.V., deelt op de inspiratiebijeenkomst van de Evangelische Hogeschool (EH) zijn christelijke visie en manier van leidinggeven. Hoe geven zij het geloof vorm binnen het MT en de bedrijf

Arie-Jan Mulder
Column

De avondmaalsbediening komt in de Bijbel niet ter sprake

Al vroeg in zijn bestaan krijgt de jonge kerk met een praktisch probleem te maken: er zijn te weinig helpende handen beschikbaar. In Handelingen 6:1-4 lezen we dat de apostelen in deze eerste periode nog voor alles tegelijk verantwoordelijk zijn. Bes

Dr. Pieter J. Lalleman
Boekfragment

Kunnen we de letterlijke betekenis van veel bijbelverhalen negeren?

Sommige bijbellezers vinden bepaalde verhalen in de Bijbel maar vreemd; ze ‘kunnen er niets mee’. Zij zijn blij dat begaafde schrijvers en predikers vaak wel in staat zijn om uit zulke verhalen diepe, ‘geestelijke’ waarheden naar boven te halen. Beid

curatorium GerGem
Nieuws

Tweede student toegelaten door curatorium GerGem

Op de derde en laatste vergaderdag heeft het curatorium voor de tweede keer deze week een student toegelaten tot de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem), meldt GerGeminfo.nl. Het blijft bij deze twee studenten, want de vergader

Ds. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over Amerikaanse predikant die zijn buurman van het schavot redde

"Dit evangelie is Gods boodschap van goedheid voor ongehoorzame, eigenwijze en onwillige vijandige mensen. Voor mensen die dood verdiend hebben", aldus ds. M. Klaassen. Als voorbeeld van hoe die genade eruitziet, deelde de hersteld hervormde predikan

pakistan
Nieuws

SGP stelt Kamervragen na moslimgeweld in Pakistan waarbij christen ernstig gewond raakte

De SGP heeft Kamervragen gesteld over de situatie van christenen in Pakistan. De directe aanleiding hiervoor is de woedende moslimmenigte die afgelopen weekend een 74-jarige christelijke man ernstig verwondde.  Dat maakt de partij zelf bekend: ‘Samen

Ds. A. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Lunteren: ds. A. Kos

De hersteld hervormde gemeente in Lunteren (wijk Noord) verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. Kos (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt binnenkort afscheid van Middelharnis-Sommelsdijk. Kos volgt in de Bethelkerk ds. Joh. Post op. Post werd in