Henk-Jan Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 juni 2022 door Dr. Henk-Jan Prosman

Het wordt tijd dat christenen opnieuw tegen de stroom in leren zwemmen

“Als mensen vragen: ben je links of rechts, dan zeg ik tegenwoordig gewoon: ja ik ben links”. Met deze woorden van ChristenUnie-politicus Paul Blokhuis, wordt de centrale stelling van het boek De linkse kerk wel bevestigd. De hoofdstroom van het Nederlandse protestantisme is in de loop van enkele decennia progressief, dan wel links geworden.

In dit derde essay over De linkse kerk wil ik aangeven waar dit mij persoonlijk raakt en enkele voorzetten geven om na te denken over de toekomst van het Nederlandse protestantisme.

In mijn geboortejaar, 1975, werd de RPF opgericht. Die partij was bedoeld als een alternatief voor het CDA en werd samen met GPV en SGP tot ‘klein rechts’ gerekend. De oprichting van de RPF maakte deel uit van een christelijke tegencultuur die de voortgaande secularisatie het hoofd wilde bieden. Die beweging was tijdens mijn jeugd vitaal. Ik herinner me uit die tijd de ‘Er is hoop’-campagne van de Evangelische Omroep, de warme betrokkenheid bij vervolgde christenen, in het bijzonder de kerk ‘achter het ijzeren gordijn’ en een heel netwerk aan hervormd-evangelische instellingen. In het boek De linkse kerk beschrijft Bas Hengstmengel de opbouw van deze counter-culture nauwgezet.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk-Jan Prosman
- Ik ervaar groeiend ongemak met de opstelling van Kees van der Staaij
- Politiegeweld in Nederland heeft ingrijpende gevolgen
- Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën
- Invloed van radicale linkse christenen in Nederland was groter dan we denken
- Wat dominee Henk-Jan Prosman mist tijdens deze coronacrisis
Meer over Henk-Jan Prosman »

De linkse kerk
- De kerken, de Papoea’s en ons koloniale verleden
Meer over De linkse kerk »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Een Christelijke identiteit die gebaseerd is op jezelf afzetten tegen seculiere ideeën is armoedig en staat op gespannen voet met Jezus' gebod om niet te oordelen. We moeten laten zien dat er een betere weg is door via ons leven en spreken te getuigen van leven en overvloed in Christus. Hierin is geen rechts of links, geen progressief en conservatief, maar alleen de rechte weg in Hem.