Kees Kraayenoord trekt zich tijdelijk terug bij Mozaiek: "Wil aan de voeten van Jezus zitten"

Nieuws20 juni 2022 Redactie
Kees kraayenoord

Kees Kraayenoord gaat er vanaf 1 juli een paar maanden tussenuit. Hij neemt een sabbatical om aan de voeten van Jezus te zitten, zo maakt de voorganger en leider van Mozaiek0318 afgelopen zondag zelf bekend tijdens de dienst: “De komende maanden zal ik hier niet zijn, ook niet in de diensten.” De kerk staat volledig achter hem. Mede-voorganger Nelinda Troost sprak van “dapper en moedig leiderschap” en bad op het podium voor hem. 

Rustperiode
“Ik ga de komende maanden iets doen wat men een sabbatical, een rustperiode noemt”, maakte Kraayenoord bekend. “Ik ga er even een paar maanden uit.” De oprichter van de kerk kreeg vervolgens een applaus uit de zaal. “Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren”, reageerde hij lachend. Vervolgens vertelde hij dat het een moeilijk besluit is geweest omdat hij graag onderdeel is van Mozaiek: “Dit is mijn familie.”

Kraayenoord legde vervolgens uit hoe hij tot dat besluit is gekomen. “Nicole (zijn vrouw red.) en ik zijn dit Mozaiekavontuur begonnen in onze keuken waar we ‘ja’ zeiden tegen een roeping van God voor een gemeente. Sindsdien is onze wereld een soort rollercoaster geweest: van de ene verbazing en verwondering in de andere. God heeft zoveel gedaan, maar waar het soms ook wel heel erg druk was. Het was een prachtig avontuur met God al die jaren.”

De voorganger vertelde aan zijn gemeente dat hij het bekende verhaal van Maria en Martha las. “Martha is keihard aan het werk en zegt tegen Jezus: ‘Heer wordt het niet tijd dat mijn zus ook wat gaat doen?’ Dan zegt Jezus: ‘Nee, ze heeft het beste deel gekozen.’ Klaarblijkelijk is er dus een keuze. Ik wil die keuze nemen om een periode aan de voeten van Jezus te zitten. Dat doe ik weleens, bijna dagelijks. Maar nu voor een langere tijd ontdekken wie ik ben, wat roeping is en wat God voor me heeft in de jaren die voor me liggen.”

“Juist met het oog op Mozaiek ervaar ik dat het goed is om heel veel andere stemmen even laten te doen zwijgen en te zoeken naar de stille en zachte stem van onze Vader en onze Redder”, vervolgde Kraayenoord. “Die wil ik opnieuw horen en vandaar een periode van rust ingaan.”

Nieuwe richting
Het is voor Kraayenoord echter ook een periode waarin hij hoopt en verwacht dat God nieuwe richting gaat geven: “Mozaiek begon in een huiskamer maar is nu een landelijke realiteit. Soms lijkt het erop alsof ik mijn leiderschap daarin heb willen opblazen: nog meer expansie, nog meer verantwoordelijkheid. We zijn gegroeid en nu sta je met handen vol verantwoordelijkheden. Ik weet: iets gaat een keer vallen en stel ik mezelf, familie of anderen teleur. Het is goed om het eerst los te laten en dan van God te horen wat ik terug mag pakken en wat Hij voor mij heeft. Mijn verlangen is om tegen God ‘hier ben ik’ te zeggen voor de rest van mijn leven.”

De voorganger sprak over “rust, reset en nieuwe richting”. Hij vertelde de rust ook te gaan gebruiken voor meer reizen en boeken lezen. Ook wil hij meer tijd in zijn familie steken: “Maar ook God zoeken. Ik zal wat optrekken met mannen en vrouwen van God om voor me te laten bidden en Gods stem te horen.”

Kraayenoord vertelde er de komende maanden niet te zijn, ook niet in de kerkdiensten: “Ik zal jullie enorm missen. Dank voor jullie gebed en steun voor ons, de gemeente en ons gezin. Ik zeg 'tot ziens', tot aan de andere kant, over een paar maanden.”

Dapper en moedig leiderschap
“Ik vind dit dapper en moedig leiderschap”, reageerde mede-voorganger Nelinda Troost direct op het podium. “We zegenen jou daarin en zien uit naar wat God gaat doen de komende tijd. Ik wil heel graag een tekst met je delen uit Jeremia 6:16 voor de komende tijd: ‘Dit zegt de Heer: je staat op een kruispunt. Kijk goed, vraag na hoe de oude wegen liepen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in en vind rust!’”

Vervolgens werd er gebeden voor de emotionele Kraayenoord waarbij de aanwezigen gingen staan en de handen uitstrekten naar de voorganger. Er werd gedankt voor het moedige leiderschap van Kraayenoord, maar ook voor de kerk. Daarnaast werd er gebeden voor de toekomst van zowel Kraayenoord als Mozaiek.

Mozaiek
Kees Kraayenoord was lange tijd vooral bekend als aanbiddingsleider, schrijver en zanger van tal van christelijke liederen. Hij bracht meerdere albums uit voordat hij in 2008 samen met zijn vrouw Nicole een roeping ervoer om een kerk te stichten die anders zou zijn dan andere kerken. Vier jaar, in 2012, later begon het heel klein met een aantal gezinnen die samenkwamen in een huiskamer. Maar de kerk groeide al snel uit haar voegen en duizenden mensen komen iedere zondag in Veenendaal samen om God te aanbidden, te zingen, te luisteren en elkaar te ontmoeten. Al snel kwam er een gemeente in Nijkerk bij en inmiddels worden er door heel Nederland Mozaiek-gemeenten opgezet.

Daarnaast worden de kerkdiensten van Mozaiek, zeker sinds de coronacrisis, online ook veelvuldig bekeken vanuit het hele land. Aanbidding en een ‘kom-zoals-je-bent-cultuur’ zijn belangrijke pijlers van de kerk. Iedereen is welkom in de kerk, wie of wat je ook bent. Bovendien houdt men niet van eenzijdige en stellige claims, zo vertelde voorganger Arjen ten Brinke eerder tegenover CIP.nl: “Als iemand daarmee komt aanzetten, worden we zenuwachtig. Denk bijvoorbeeld aan genezing. Natuurlijk geneest God. Maar in Mozaiek zullen we nooit zeggen dat God altijd geneest of dat God je altijd voorspoed wil geven. We vormen een kunstwerk van gebrokenheid. Dat is onze identiteit. Dat wil niet zeggen dat we die gebrokenheid koesteren, maar dat we het wel willen laten staan.”

Kritiek
Mozaiek kreeg ook de nodige kritiek te verwerken. Zo stelde theoloog Alain Verheij eerder op Twitter dat het een stofzuigerkerk is waar ontevreden kerkgangers uit andere gemeenten komen. Deze kritiek deed Kraayenoord pijn, zo vertelde hij bij Groot Nieuws Radio: “Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden. Mensen trekken conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen.”

Kraayenoord stelde destijds al te beseffen dat er vaak al veel kerken zijn in plaatsen waar Mozaiek wil starten: “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God het leidt, planten we wat mij betreft veertig kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wie is de Heilige Geest? Aad van de Sande legt uit
Video

Wie is de Heilige Geest? Aad van de Sande legt uit

Op zijn YouTube-kanaal deelt Aad van de Sande video’s met overdenkingen. Zo ook over de vraag: wie is de Heilige Geest? In zijn video legt Van de Sande uit dat de Heilige Geest door Jezus de Geest der waarheid wordt genoemd. Jezus doet dit in Johanne

Ds. W.J. Westland over God met ons
Video

Ds. W.J. Westland over God met ons

“Straks is het over met al het geweld, met alle pijn, met alle gebrokenheid." Ds. W.J. Westland vertelt in zijn meditatie over Psalm 46: 9-12 meer over deze hoopvolle boodschap. “Psalm 46 is een loflied en een danklied dat vol is van het vertrouwen o

ds. R. de Jong
Nieuws

CGK Elburg ziet ds. R. de Jong graag komen

De christelijke gereformeerde kerk in Elburg heeft een beroep uitgebracht op ds. R. de Jong (foto). De Urker predikant is bij de Elburgers in beeld als opvolger van de vorig jaar naar Rotterdam-Kralingen verhuisde ds. J. de Bruin. Tijdens een ledenve

Toscane
Column

Italiaanse regio Toscane heeft behoefte aan kerkplanters

Recent kwamen we in Italië in contact met een wel erg energieke dame. Ze is een gepensioneerd advocate, 67 jaar en gewend de hele wereld rond te reizen. Ze heeft een huis in een stadje in het zuidoosten van Toscane, met de bedoeling hier in de toekom

Matthijs Voskuil
Nieuws

Christenen vragen aandacht voor verslavingsproblematiek tijdens Week van Verslaving

De Vluchtheuvel en Stichting Chris & Voorkom vragen in de Week van Verslaving aandacht voor verslavingsproblematiek onder (kerkelijke) jongeren. In de jongerencommunity BasiC vertellen deze week diverse jongeren over hun gok- eet of pornoverslaving.

dr. Christine Boshuijzen-van Burken
Nieuws

Technische Universiteit Eindhoven verwelkomt nieuwe hoofddocent Christelijke Filosofie

Stichting voor Christelijke Filosofie heeft met ingang van 1 maart 2024 dr. Christine Boshuijzen-van Burken als universitair hoofddocent Christelijke Filosofie benoemd aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In de aanstelling zal Boshuijzen-

Ds. Kees Kant
Verdieping

Is de strijd tussen Israël en Hamas werkelijk een 'Bijbelse' broedertwist?

In tal van Bijbelstudies, artikelen en preken is in de afgelopen decennia het conflict tussen Israël en de omliggende Arabische volken uitgelegd als een eeuwenoude broedertwist. Een conflict dat teruggaat tot Izaäk en Ismaël. Hagar wordt met haar zoo

Paul en Sophie van Dormael
Levensverhaal

Paul en Sophie van Dormael moesten binnen twee jaar twee kinderen begraven

Het is onnatuurlijk om als ouder je kind te overleven. Toch overkwam het Sophie en Paul van Dormael. Ze verloren in twee jaar twee van hun vier kinderen. In oktober 2021 overleed hun zoon Dick aan een spierziekte en vorig jaar januari overleed hun do

Meerartikelen

Christelijk Koor Jigdaljahu
Video

Christelijk koor Jigdaljahu zingt Psalm 136: 'Looft de Heer, want Hij is goed'

'Looft de Heer’ want Hij is goed, trouw in alles wat Hij doet. Want Zijn goedertierenheid, Zal bestaan in eeuwigheid.' Dit zijn de woorden van het eerste vers van de bekende Psalm 136. De Psalm werd vorige maand door Christelijk koor Jigdaljahu op sc

Dr. C. A. van der Sluijs
Opinie

Waar is ons kerkelijk besef gebleven in deze tijd?!

Behoudende predikanten zien de huidige afbrokkeling van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) met pijn, verdriet en grote zorg aan. Zo laten de mannenbroeders van de stichting Bewaar het Pand weten. Deze ontwikkeling mag ons allen met zorg vervu

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A