Regenboogvlag op EO-Jongerendag: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen"

Nieuws12 juni 2022 Redactie
Eo-jongerendag regenboogvlag

15.000 jongeren kwamen afgelopen zaterdag in Ahoy Rotterdam bij elkaar op de EO-Jongerendag. Naast de vele optredens en de preken die aansloten bij het thema ‘Speak Life’ vond er tijdens het optreden van de jonge zangeres Sterre Koning een opvallend moment plaats. Zij besloot namelijk een statement te maken met een regenboogvlag: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen", riep ze, terwijl ze over het podium rende met de regenboogvlag. 

Woorden hebben kracht
Voor het eerst sinds drie jaar kon er weer een EO-Jongerendag georganiseerd worden. De edities in 2020 en 2021 werden namelijk allebei afgelast vanwege de coronacrisis. Organisatie, bezoekers, artiesten en sprekers hadden er zin in, zo bleek uit het enthousiasme dat zaterdag hoorbaar, zichtbaar en voelbaar was in Ahoy Rotterdam. Hoewel de show een belangrijk en wellicht onmisbaar element is van de EO-Jongerendag, was er meer dan genoeg ruimte voor inhoud.

Dat begon al bij de opening. Waar veel bezoekers en kijkers wellicht op basis van ervaringen uit het verleden veel muziek, dans en show verwachtten, werd het stil en kwam Shelton Telesford, een van de sprekers die dag, aan het woord. “Dit is een beetje gek”, aldus Telesford. “Jullie hebben net een countdown gehad en nu ineens zien jullie mij hier. Maar het is geen fout. We hebben er bewust voor gekozen om zo te beginnen. Het thema van vandaag is ‘Speak Life’ en ik kon geen betere manier bedenken om te starten vandaag dan met woorden.”

“Want woorden zijn belangrijk”, vervolgde Telesford. “Woorden hebben kracht.” Hij noemde vervolgens enkele voorbeelden van de invloed van woorden in dagelijkse situaties en begon over de woorden die “God over ons uitspreekt”. Telesford hield vervolgens direct een preek die met veel gejuich en applaus werd ontvangen. Daarop nam de BEAM Worshipband het over en was het begin van de EO-Jongerendag en misschien direct ook wel het meest indrukwekkende gedeelte van de dag een feit.

Feestje voor jongeren
Wat volgde waren tal van optredens van bekende artiesten en sprekers. Jannica van Barneveld, spreekster en zangeres bij Mozaiek0318 en arts Gor Khatchikyan waren de andere twee sprekers van de Jongerendag. Maar uiteindelijk was het vooral de bedoeling om een feestje te vieren, zo maakte presentator en BEAM-gezicht Joram Kaat al aan het begin van de dag duidelijk. “Wie heeft er zin in een feestje?”, vroeg hij de duizenden in het stijf uitverkochte Ahoy. Zijn vraag werd met een oorverdovende storm van gejuich beantwoord. En een feestje werd het vervolgens. Met name hoofdact Lecrae, een wereldberoemde Amerikaanse hiphop-artiest, zette Ahoy op z’n kop. Maar ook bij andere en minder bekende artiesten ging het dak eraf. Die momenten werden bovendien afgewisseld met momenten van aanbidding en gebed.

Statement
Ook de jonge Nederlandse zangeres Sterre Koning (19) betrad het podium. Koning, die naast zangeres ook actrice en influencer is, zong eerst het liedje 'You say' van Lauren Daigle en daarna haar eigen (seculiere) single die ze recent met de bekende zanger Waylon uitbracht. Na deze twee liedjes vond Koning het tijd voor een opvallend statement. Ze pakte een speciaal klaargelegde regenboogvlag, rende daarmee over het podium en riep: "God houdt van iedereen en liefde is voor iedereen", daarmee duidelijk doelend op de in haar ogen gewenste acceptatie van de lhbtiq+-gemeenschap binnen het christendom. Ze werd daarbij toegejuicht door de duizenden christelijke jongeren.

Nadat Koning vervolgens het lied 'O happy day' ter gehore had gebracht, was haar optreden ten einde en werd ze geinterviewd door presentator Joram Kaat. Daarbij ging het onder meer over haar populariteit online. "Likes en reacties bepalen niet wie of wat jij bent", stelde de zangeres. "Wees gewoon lief voor elkaar. Dat is zo'n groot cliché, maar volgens mij waarom we hier zijn toch? Om van elkaar te genieten, veel plezier te hebben en liefde uit te delen." Ze benadrukte dat positiviteit belangrijk is. "Volgens mij hebben we een hele grote God die altijd bij ons is, dus waarom zouden we niet blij zijn?" De organisatie van de EO-Jongerendag was overigens vooraf niet op de hoogte van het statement dat de zangeres maakte. 

Regenboogvlag
Terug naar de regenboogvlag. Want die zal bij veel christenen, nog los van hun standpunt omtrent homoseksualiteit, voor gefronste wenkbrauwen hebben gezorgd. De vraag is of dit het geschikte symbool is om een statement mee te maken of om acceptatie van lhbtiq+-ers in het christendom te bevorderen. Waar de regenboogvlag in de historie door verschillende gemeenschappen en met verschillende boodschappen werd gebruikt, koos de homobeweging ergens eind jaren zeventig voor dit symbool.

De regenboogvlag die door de homogemeenschap veelvuldig wordt gebruikt is ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker. Oorspronkelijk was de vlag bedoeld als symbool voor de Gay Pride Parade in 1978 in San Francisco, maar is deze uitgegroeid tot hét symbool van de lhbtiq+-gemeenschap. De kleuren stonden destijds volgens Baker symbool voor onder meer seks, magie, geneeskracht en leven. In de loop der tijd is de originele vlag overigens wel diverse keren veranderd.

Gods verbond
Voor veel christenen ligt de regenboogvlag vooral gevoelig omdat de regenboog in de Bijbel symbool staat voor iets heel anders. Dat heeft te maken met een verbond dat God sluit met mensen en dieren na de wereldwijde zondvloed. God sluit met Noach, zijn nageslacht en alle mensen en dieren het verbond dat er nooit meer zo’n watervloed zal komen waardoor de wereld al vergaan.

Volgens Genesis 9 zegt God vervolgens: ‘Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens die bij u zijn, alle generaties door tot in eeuwigheid: ‘Mijn boog heb ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde. Het zal gebeuren als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, dat Ik aan Mijn verbond zal denken dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal niet meer tot een vloed te worden om alle vlees te gronde te richten. Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op aarde is.’

Sterre Koning
Sterre Koning is een jonge maar zeer populaire zangeres die ook op YouTube en Instagram een grote achterban heeft. In haar carrière richt ze zich voornamelijk op moderne, niet specifiek christelijke popmuziek. Zo werd ze in een promofilmpje voor de EO-Jongerendag aangekondigd terwijl ze een fragment van het populaire liedje ‘Amsterdam’ van Flemming zingt. Ze heeft meerdere eigen singles en zingt daarnaast veel covers. In 2021 deed ze mee aan The Passion. Ze speelde daarin een van de discipelen.

Vooral op haar social mediakanalen is Koning razend populair. Hoewel ze in haar muziekkeuze seculier is, steekt ze haar christelijk geloof niet onder stoelen of banken. Ze deelt regelmatig haar geloof met haar honderdduizenden volgers. “Ik denk niet yolo (you only live once red.) want je leeft meer dan één keer”, zei ze in 2020 tegen haar volgers. “Je leeft ook in de hemel. Je moet zeker alles uit het leven halen, maar niet voor jezelf maar voor God.” In een interview met BEAM vertelde ze in 2019 dat ze graag naar kerk gaat. In de aankondiging van haar optreden op de EO-Jongerendag 2022 kwam ook haar geloof ter sprake: “Ik zie mijn geloof vooral terug in mijn manier van leven, dus met bepaalde waarden en normen”, vertelde Sterre.

Weinig reacties
Veel reacties kwamen er vooralsnog niet op het statement van de jonge zangeres. John Lapré, die bij de EO-Jongerendag aanwezig was reageerde er wel op. ‘Toen ik de 15.000 jongelui in Ahoy zag, zag ik ook -zeg- 1000 (7 procent) niet-hetero’s’, schrijft hij op Twitter bij een foto van Sterre Koning met de regenboogvlag. ‘Onder hen die niet zijn toegekomen aan een coming-true en/of flink worstelen met hun identiteit. We hebben een hemels verhaal: ‘Jij bent zó bedoeld. God houdt van jou’.” Maar niet iedereen was zo enthousiast. 'Oké. Volgens mij ben ik best tolerant, maar hier gaat mijn lampje uit', schrijft Leonard de Ruijter. 

Slotoptreden
Al met al was de EO-Jongerendag een zeer divers feest waarbij op sommige momenten werd gebeden, aanbeden en er over God werd gesproken. Er waren indrukwekkende getuigenissen van jongeren en indringende toespraken. Maar op andere momenten leek dat allemaal ver weg en ging het vooral om feest en show. Het is wellicht de spagaat waar EO-Jongeren, vandaag de dag BEAM geheten, nu eenmaal inzit. Wie bijvoorbeeld de laatste tien minuten (zie onder) inschakelde, zal moeite hebben gehad om te constateren dat het slotoptreden van Dj Saint-Louis en Lindz West iets met een christelijk festival of Bijbelse boodschap te maken heeft, maar het eerder inschatten als een dancefestival. Maar het beloofde feestje, dát was er. 

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#319 Jeffrey & dr. Wim Dekker over welvaartsevangelist Tom de Wal, anti-Joodse protesten en de NGK
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

drs. Marianne Visser
Verdieping

In het begin van Exodus lijkt God afwezig, totdat je beter kijkt

De naam van God wordt in de eerste twaalf verzen van Exodus niet genoemd en lijkt daarmee afwezig, schrijft docent Oude Testament Marianne Visser. Totdat we beter gaan kijken: Hij is wel degelijk aanwezig. In de 50 dagen tussen Pasen en Pinksteren bi

Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Tenira Sturm zingen het schitterende 'Hard geslagen, vastgenageld'

'Hier vindt ons geloof een bedding, onze hoop een vaste grond. Christus rots van onze redding die verloren zondaars vond. Alle lof, eer en aanbidding voor zijn nooit volprezen naam. Wie zijn hoop op Jezus vestigt leeft in hoop die nooit beschaamt', d

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Bikker buigt niet voor 'wokisme' en rechtspopulisme: 'Christelijke idealen niet onderhandelbaar'

'Ik wil hier met nadruk zeggen dat christelijk-sociale politiek niet buigt voor links-elitair ‘wokisme’ en ook niet buigt voor rechts-populisme waar telkens maar weer de meerderheid alles zou moeten bepalen', zo stelde ChristenUnie-leider Mirjam Bikk

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: ware essentie verloren gegaan
Nieuws

Christelijke auteur over gecommercialiseerd St. Patrick’s Day: "Ware essentie verloren gegaan"

17 maart was het St. Patrick’s Day in Ierland. Op deze feestdag wordt de komst van het christendom naar het land herdacht. Auteur Aaron Burns verdiepte zich in het onbekende verhaal van de heilige Saint Patrick. "De ware essentie van Patricius is ver

Ds. M. Messemaker
Video

Ds. Messemaker vertelt waarom het beter is om in een hospice te zijn dan op een feest

"We komen niet heel graag in een sterfhuis of op een sterfkamer. Het is zo'n ruimte waar je de dood bijna voelt. Maar tegelijkertijd is het ook zo slecht nog niet om in een sterfkamer te zijn. De Bijbel zegt zelfs dat je daar beter kunt zijn dan op e

Seyi Omooba
Nieuws

Christelijke actrice moet 350.000 dollar betalen na ontslag om ‘homofobe opmerkingen’

De christelijke actrice Seyi Omooba dacht een prominente rol te vervullen in de toneelbewerking van 'The Color Purple', maar zover zou het niet komen. Omooba werd in 2019 vanwege 'homofobe opmerkingen' die zij vijf jaar eerder op Facebook geuit zou h

Ds. A. van Lingen
Nieuws

Nieuwe dominee voor hervormd Bodegraven: ds. A. van Lingen

De hervormde gemeente (PKN) in Bodegraven verwelkomt een nieuwe predikant. Ds. A. van Lingen (foto) heeft het beroep aanvaard en neemt afscheid van Kinderdijk. Bodegraven was sinds vorig jaar vacant in verband met het emeritaat van ds. A. Baas. Van L

Woorden van leven
Column

Zaaien en oogsten: de kracht van bemoedigende woorden

‘Elk woord dat wij spreken kan een baksteen zijn om mee te bouwen, maar ook een bulldozer om mee te slopen.’ Dit is een uitspraak van Joyce Meyer die mij aanspoort om te gaan onderzoeken wat de kracht van woorden kunnen zijn. OntdekkenIn deze reis me

Meerartikelen

Rik Op den Brouw
Verdieping

Hoe ontdekken we de waarheid in een wereld vol leugens?

Het lijkt steeds moeilijker te worden om vast te stellen wat waar is. Hoe weet je of iets echt is of ‘fake’ (nep)? De voortdurende stroom aan informatie maakt het onmogelijk om vast te stellen of iets objectief, wat dat ook precies mag betekenen, of

Jeremia
Verdieping

Jeremia: de profeet die werd genegeerd maar niet kon zwijgen

De profeet Jeremia leefde in een tijd die in zekere zin op de onze leek. Het was de achtste eeuw vóór Christus en de ene grote crisis volgde op de andere. Jeremia maakte mee hoe Israël zich losmaakte uit de macht van Assyrië, daarna hoe het slachtoff

Het verhaal van Amadou: “Ik kan niet iemand zien lijden en hem niet helpen, maar ik kan mijzelf niet behandelen.”
Video

Dokter Amadou deelt in videoboodschap heftig en inspirerend verhaal

Dokter Amadou zet zich vol passie in voor zijn patiënten. Zelf heeft hij een goedaardige tumor in zijn hals die niet in het ziekenhuis geopereerd kan worden. Dankzij de schepen van Mercy Ships is de tumor alsnog verwijderd. Twintig jaar lang werkte A

Alexander Noordijk en Joël Boertjens
Video

Terugkijken: een goed gesprek over LHBTI en geloof met Alexander Noordijk

Onlangs vond de derde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. In een volle zaal met belangstellenden ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met dominee Alexander Noordijk over het actuele thema 'LHBTI en geloo

Evangelische Hogeschool
Nieuws

Studenten Evangelische Hogeschool aan de slag met hulpvragen

Studenten van het Basisjaar van de Evangelische Hogeschool zetten zich donderdag 21 maart 2024 in voor de kwetsbare naasten in de samenleving. Dit doen ze door met diverse hulpvragen aan de slag te gaan: opruimen, schilderen, tuinieren, ontmoetingsac

Dringende oproep uit Granada, Spanje
Video

Video: Oproep van Nederlands voorgangersechtpaar vanuit Spanje

Maarten en Nelleke zijn voorgangers van een kerk in Granada, in het zuiden van Spanje. Zij hebben de opdracht gekregen om het pand te kopen of te verlaten, maar beschikken niet over voldoende geld. Daarom doen zij een oproep tot investeren in het twi

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De doornenkroon van Jezus: een verwijzing naar de gevolgen van de zonde

De doornenkroon was waarschijnlijk vervaardigd uit gedroogde takken van de Zizyphus spina, een boom die vlijmscherpe dorens heeft van wel 2,5 centimeter lang, die gemakkelijk de schedelhuid kunnen doorboren. Door op de doornenkroon te slaan drongen d

Dineke van Kooten
Column

Relatieproblemen? Als coach zeg ik: 'de fik erin'

Nog niet zolang geleden verscheen mijn tweede boek, met de uitdagende titel: ‘De fik erin. Op weg naar een vurige relatie’, bedoeld voor mannen en vrouwen in een liefdesrelatie. Noem het ordinair of ongepast taalgebruik, maar de fik erin is precies w

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant over roken: "Dat is jezelf moedwillig in gevaar brengen"

We mogen onszelf niet moedwillig in gevaar begeven, zo zegt zondag 40 van de Heidelbergse Catechismus. Wanneer we roken, grote hoeveelheden drank drinken of veelvuldig ongezond eten, doen we dat wél. Zo betuigde ds. D.J. Diepenbroek onlangs in een pr

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?
Video

Social media en jeugdwerk: hoe ga je ermee om?

Niek Bakker vertelt over de invloed van social media op het leven van jongeren. Hoe is dat terug te zien in het jeugdwerk? En hoe ga je daar als jeugdleider mee om? “Veel mensen hebben online een andere identiteit of soms een veelheid aan verschillen

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord
Video

Waarom stierf Elisa aan een ziekte? Henk van Zon geeft antwoord

De machtige profeet Elisa overleed aan een onbekende ziekte. Hoe kan het dat een gezalfde dienaar van God ziek was, terwijl hij kon bidden en zulke machtige wonderen kon verrichten? In deze Bijbelstudie geeft Henk de Zon antwoord op die vraag. Elisa

Marcus1:30-31
Verdieping

Eenvoudig geloven kan heel moeilijk zijn

Sommige Bijbelse verhalen zijn zo eenvoudig dat wij het moeilijk vinden om ze echt te geloven. Dat geldt niet alleen voor verhalen van heel, heel lang geleden, maar ook voor verhalen over Jezus. Verhalen over wat Hij gezegd en gedaan heeft. Neem nou