Hans Borghuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 juni 2022 door Hans Borghuis

Jongeren beleven hun geloof vaak anders in de kerk dan ouderen

Met regelmaat trek ik een poosje op met groepen jongeren. En dat ervaar ik als een voorrecht. Soms één avond met een studentenvereniging of jongerengroep in een kerk, soms meer frequent en gedurende een langere periode. Aan het begin van een bijeenkomst peil ik vaak even hoe ze ‘erbij zitten’. Hoe ze naar zichzelf en naar hun eigen leven kijken. Jongeren beoordelen dit nogal eens met een (flinke) onvoldoende en soms nadert dit zelfs akelig dicht het nulpunt.

Wie het nieuws een beetje volgt kan het niet zijn ontgaan: veel jongeren hebben het moeilijk. Ze hebben te kampen met mentale problemen, maken zich zorgen en zijn soms ronduit ongelukkig. ‘Aantal jongeren met psychische problemen neemt rap toe’ was deze week een van de nieuwsberichten; ‘Een schrikbarend aantal van 18 procent van de 12- tot 25-jarigen was in 2021 psychisch ongezond en kampte met klachten als depressie en somberheid.’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Ik wil uw gedachten zeer serieus nemen, maar blijf wel aanlopen tegen het punt dat de gevoelens van de jeugd bijna geïsoleerd van de ouderen worden bekeken. Mijn ouders en mijn zussen hebben de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, maar ik heb ze nooit zo horen praten over hun gedachten, gevoelens en (on)mogelijkheden door o.a. Spertijd, gesloten scholen en voedseltekorten. Zij hadden geen televisie en er waren geen mobieltjes en games. Wat is er echt loos? Waarom geven jongeren zichzelf een 4? Hier ligt een missie, jongeren weerbaar maken!