Joël Voordewind
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 juni 2022 door Patrick Goede

Joël Voordewind maakt zich grote zorgen om voedselcrisis in Ethiopië: "Terwijl graan in silo's ligt weg te rotten"

“De zeeblokkades van Rusland moeten nú opgeheven worden, graan ligt daar in silo’s weg te rotten.” Oud-Tweede Kamerlid Joël Voordewind is net terug uit Ethiopië en maakt zich grote zorgen om de hongersnood die de hoorn van Afrika al maanden treft. Daarnaast werd de export van graan vanuit Oekraïne lange tijd tegengehouden door de Russen. Er lijkt sinds gisteren weer wat beweging in te zitten na toezeggingen van de Russische minister Lavrov, maar niets is zeker in deze tijden. "Dit herstel je niet met de paar schepen die er nu door mogen", aldus Voordewind.

"Al twee miljoen koeien en geiten zijn hier omgekomen, langs de kant van de weg zie je de dode dieren liggen”, vertelt Voordewind als we hem spreken tijdens zijn reis door Ethiopië voor ZOA. De organisatie heeft in kaart gebracht hoe klimaatverandering van invloed is op het ontstaan van conflicten in de regio. Voordewind is één van de twee schrijvers van dit klimaatrapport en deelt zijn bevindingen met CIP. “Twintig miljoen mensen worden inmiddels geraakt door de voedselcrisis in de hoorn van Afrika.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Ja, ik steun ZOA

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Hoorde Voordewind vorige week maandag op de radio zeggen dat zolang wij hier niet aan stikstof doen er in Ethiopië honger blijft. Volgens mij is dit een volstrekt krankzinnige uitspraak.