Nico van der Voet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 juni 2022 door Nico van der Voet

De synode: kerkpolitiek waarbij het er vaak niet geestelijk aan toe gaat

Er wordt veel vergaderd in kerken. Het kerknieuws in diverse bladen schenkt regelmatig aandacht aan wat besproken en besloten wordt in de landelijke kerkvergaderingen, meestal ‘synodes’ genoemd. De gesprekken gaan onder andere over de kerkorde, de predikantenopleiding, over de rechtspositie van kerkelijk werkers, over samenwerken met andere kerken, over ambtelijke of morele kwesties. Synodeleden zijn het lang niet altijd met elkaar eens, gelukkig bij veel thema’s ook weer wel.

Als ik de discussies in een synode (voor zover te volgen via de media) in kaart breng, dan zie ik dat bij gevoelige kwesties synodeleden vier posities kunnen innemen. Het maakt niet uit aan welke kerk en synode je nu denkt. Je kunt die vier posities als volgt verwoorden, vanuit het perspectief van een synodelid:

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
In de kerkelijke discussies lijkt met de evangeliën over te slaan en meteen door te pakken naar de Handelingen en de brieven van de apostelen. Waar het mijns inziens voornamelijk aan schort is de werkelijke wil Jezus na te volgen. En dan is één zijn wel een belangrijke opdracht. Evenals de minste zijn en liefhebben wie ons haten binnen de kerk. Ik denk dat er dan een wezenlijk andere soort kerk ontstaat.