Prof. dr. Eric Peels
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 mei 2022 door Prof. dr. Eric Peels

De impasse van de CGK: hoe nu verder na onze ‘kerkelijke Brexit’?

Met de regelmaat van de klok bericht de pers over kerken die schiften, scheiden en scheuren. Hoewel dit niet voorbijgaat aan grotere verbanden als die van de Oosters-Orthodoxe kerken of de Anglicaanse kerk, zijn het toch vooral kerken van protestantse en evangelische signatuur die hier vatbaar voor blijken te zijn.

Zelfs binnen een specifieke confessionele stroming als die van de gereformeerde gezindte splitsen van tijd tot tijd de wegen, hoewel men dezelfde belijdenis onderschrijft. Een kwart eeuw geleden verscheen het handboek The Reformed Family Worldwide, heel informatief maar ook heel beschamend. Nog steeds actueel. In een land als Zuid-Korea, zo lees je, zijn meer dan 120 gereformeerde en presbyteriaanse kerken, veruit de meeste daarvan behoudend-orthodox. Samen kerk zijn is maar slecht gelukt. Uiteraard worden de meeste kerkscheuringen met grote woorden en theologische argumentaties gerechtvaardigd, omdat het steeds om de waarheid lijkt te gaan. Maar ieder weet dat karakters, machtsstrijd, onverdraagzaamheid en gelijkhebberij maar al te vaak de verborgen drijfveren waren.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Van harte mee eens ! Hoewel de eigenlijke bede niet die om eenheid is maar om bewaring bij Vader's Woord (vs.11). Met als doel, die eenheid. De kleine woordjes dat en opdat zijn belangrijk.

Kerkelijke eenheid is een gegeven en wordt een gegeven resultaat als gebedsverhoring bij en door het bewaard worden bij Gods Woord.