CGK-synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2022 door Jeffrey Schipper

CGK-broeders steken hand in eigen boezem: hoe wordt de CGK uit moeras getrokken?

“Het is crisis in onze kerk en die crisis moet worden opgelost door waarachtige bekering. De vraag is: hoe dan?” Op deze manier vat een predikant de tweede vergaderdag van de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen. Eén ding is duidelijk: de CGK verkeren in een impasse. Om als kerk uit het moeras te kunnen komen gingen de CGK-broeders woensdag in kleine kringen met elkaar in gesprek. Tijdens de tweede vergaderdag stond deze vraag centraal: Samen kerk-zijn, hoe doe je dat als eenheid niet meer vanzelfsprekend is?

Wat dinsdag tijdens eerste vergaderdag van de generale synode in Nunspeet gebeurde, onderstreept de penibele situatie waarin de CGK zich verbinden. De kerk trok zich terug uit de Nationale Synode en besloot ook om niet te participeren in de Raad van Kerken. De voorstanders ervaren dit als een stap in de goede ‘Bijbelgetrouwe’ richting. Tegenstanders merken op dat de CGK zich terugtrekken op een eiland en er klonk zelfs een waarschuwing tegen sektarisme. Donderdag komt de kwestie ‘vrouw in ambt’ aan de orde. Ook op dit terrein is de verdeeldheid binnen de CGK groot. Diverse gemeenten die aan de CGK verbonden zijn hebben tegen eerdere synode-afspraken in vrouwelijke ambtsdragers bevestigd. Dit vergroot de frustratie bij principiële tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers. Lees ook: 5 belangrijke vragen over een mogelijke kerkscheuring in de CGK.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Bekering hier gewenst ? NEE absoluut niet VERGEVING en NEDERIGHEID is hier gewenst en dat net na dat mooie voorbeeld van de kruisiging. Vroef Jezus aan die andere moordenaar aan het kruis om bekering ? Mensen hou toch op !
Vakanties
Hier adverteren?