Jan van den bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 april 2022 door Jan van den Bosch

Ik haat Poetin om zijn wreedheid (maar God is genadig)

Om maar direct met de deur in huis vallen: ik haat Vladimir Poetin. Net zoals ik Idi Amin haatte. Het lukt me gewoon niet om van deze mensen te houden, al zou dat als christen wel moeten. Maar dat is mijn menselijke kant. Gelukkig is God genadig. Ik ken veel christenen uit Oekraïne en zij delen mijn gevoelens, net als David. In Psalm 139 vers 21 en 22 schrijft hij: ‘Zou ik niet haten, Heere, wie u haten? Niet verafschuwen die tegen u opstaan?’ David gaat zelfs een stapje verder: ‘Ik haat hen met een volkomen haat, tot vijanden zijn zij mij.’

Als jonge verslaggever ben ik in Oeganda geweest in de tijd dat de brute dictator Idi Amin daar de scepter zwaaide. Het was een meedogenloze beul die ervan genoot om met name christenen om het leven te brengen. Hij liet jonge mensen bij kerken oppakken, stopte ze in zakken met stro en liet die in de brand steken. Hij genoot van het gekrijs. Ik heb daar de meest vreselijke dingen gezien. Ik zag een vrouw van Amin die hij verdacht van overspel. Beetje bij beetje had hij haar ledematen laten amputeren. Ik heb jongeren gezien die smeekten of er een einde aan hun leven gemaakt kon worden vanwege de pijn die ze hadden door de martelingen. Amin heeft een half miljoen mensen van zijn eigen bevolking afgeslacht.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Jan van den Bosch
- Nederlanders leven op een eiland van luxe in een oceaan van ellende
- Ik stond met een dood kindje in mijn handen
Meer over Jan van den Bosch »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

‘God is genadig. Ook Poetin kan vergeving ontvangen als hij daar om vraagt.’

Dat is zo, maar laten we ook beseffen, dat elke dag dat Poetin langer ‘genadetijd’ krijgt om tot inkeer te komen, dat de beschietingen van steden en woonwijken in de Oekraïne gewoon dóórgaan (er zijn al 10.000 burgerdoden in Marioepel). Laten we goed beseffen, dat onder deze duizenden slachtoffers – zo vrees ik – ook tallozen zullen zijn, die stierven zonder hoop en zonder Christus. Hún genadetijd werd ruw verkort.