Brinkman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 april 2022 door Patrick Simons

Het godsbeeld van Martien Brinkman veranderde: "Ik ben niet de zoveelste theoloog die zijn geloof verloor"

“Het beeld van een God die alles bestuurt, ook buiten de mens om, is één van de voornaamste oorzaken van de massale kerkverlating de afgelopen decennia.” Aan het woord is emeritus-hoogleraar oecumenische/interculturele theologie Martien Brinkman. Met ‘Hoe mijn God veranderde’, schreef de theoloog een indrukwekkend boek waarin hij vertelt hoe zijn godsbeeld in de loop van zijn leven veranderde. CIP.nl sprak uitgebreid met hem over godsbeelden, belijdenissen, zijn persoonlijke godservaringen en Jezus. In dit eerste deel vertelt hij over zijn veranderde godsbeeld: "Ik ben niet de zoveelste oudere theoloog die zijn geloof verloor."

De titel van het boek doet bij sommige christenen wellicht de wenkbrauwen fronsen. Is God dan niet onveranderlijk? Brinkman maakt meteen aan het begin van het gesprek duidelijk dat het iets anders in elkaar zit. “We spreken en denken altijd in beelden over God. Zelf woont God immers in een ontoegankelijk licht en niemand heeft ooit God gezien. We moeten ons, als we hierover spreken, dus goed bewust zijn van het feit dat we het hebben over godsbeelden. Mijn godsbeeld is veranderd.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek van Martien Brinkman te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Woorden van Jezus: al deze dingen moeten gebeuren en nog is het einde niet. Dit gaat over oorlogen, over ziektes, over rampen en over ellende. Openbaringen is er ook duidelijk over.

Meer en meer krijg ik het idee dat alle kwaad en ellende een essentieel onderdeel is van ons leven hier en dat dat ook de les is van het boek Job. Door de ellende heen leren we kiezen. Kiezen voor het goede of kiezen voor het kwade. Bekering is niet proberen niet te zondigen, maar bekeren is kiezen voor het goede. En in die keuze zullen we God ontmoeten.