Namkje Koudenburg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

09 maart 2022 door Patrick Simons

Chinese christenen verraadden hun geloofsgenoten (maar werden in genade aangenomen)

“Als westerse christenen denken we vaak: we bidden ervoor en dan komt het goed, dan gaat God het doen. Maar in China gebeurde het omgekeerde. Het kwam helemaal niet goed.” Aan het woord is voormalig zendelinge Namkje Koudenburg die lange tijd in China actief was. Ze schreef over haar leven als zendelinge het boek ‘Achter het bamboegordijn’. CIP.nl sprak uitgebreid met haar en maakt daar een serie van. In dit tweede artikel deelt Koudenburg de belangrijke lessen die ze leerde van christenen in China.

De Chinese Driezelfkerk komt onder christenen in Nederland vaak vooral in negatieve context ter sprake. Toch ligt dat volgens Koudenburg genuanceerder, zo vertelt ze desgevraagd. “Het is ook best wel verwarrend. Allereerst is het echt zo dat de Driezelfkerk volledig onder controle staat van de overheid. Het is een staatskerk en letterlijk alles wordt gecontroleerd. Er is niemand die daar binnenkomt die niet geregistreerd staat. Maar je moet niet vergeten dat mensen die vroeger ook bij zo’n kerk hoorden, na de revolutie gewoon zijn teruggekeerd. Veel jongeren lieten zich er niet zien, het zijn voornamelijk oudere mensen die weer op zoek waren naar de beleving van hun geloof. Het is echt niet zo dat iedereen die daar binnenkomt verkeerde bedoelingen heeft of een verrader is. Mensen gingen simpelweg terug naar hun kerk van vroeger en daar zaten veel oprechte christenen bij. Over de voorgangers kun je wel vragen hebben. Maar ook dat kan ik op afstand niet beoordelen. Uiteindelijk zitten daar toch allemaal mensen die bidden, zingen en luisteren naar Gods woord. Wie ben ik dan om ze te veroordelen?”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Achter het Bamboegordijn
- Namkje over haar meest angstige moment als zendeling in China: "Er was geen enkele uitweg"
- Namkje Koudenburg ontmoette een Chinese christen die 17 jaar in een strafkamp zat: "Ze was God alleen maar dankbaar"
- Namkje leerde de ondergrondse kerk in China kennen: "Ik twijfel niet aan God, maar heb veel vragen"
Meer over Achter het Bamboegordijn »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Wat een superintressant artikel. Ik heb veel respect voor deze vrouw, die best heel bijzondere inzichten heeft verworven. Een wijze vrouw! Dankjewel Namkje voor wat je deelde.
Vakanties
Hier adverteren?