Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 januari 2022 door Els van Dijk

Coronaregels versterken akelige selfiecultuur van jongeren

De coronamaatregelen doen geen goed aan het welbevinden van studenten. Maar meer nog dan de vrijheid om weer als vanouds naar colleges te gaan, hebben jongeren zingeving en hoop nodig; een reden om te leven.

Het recente grote landelijke onderzoek naar de mentale gezondheid van studenten in het hoger onderwijs schetst een somber beeld. Het rapport heeft in kaart gebracht hoe studenten hun leven tijdens de derde coronagolf beleefden. Om maar wat te noemen: driekwart van hen ervaart prestatiedruk, 97 procent heeft last van stress, de helft kamp met psychische klachten zoals angst en somberheid en 75 procent voelt zich eenzaam. Een week na de presentatie van dit onderzoek vroeg ik mijn studenten of deze cijfers herkenbaar zijn voor hen. Stiekem hoopte ik dat zij ontkennend zouden antwoorden. Zij zijn immers jonge mensen die opgegroeid zijn met ook een ander perspectief dan corona over hun leven? Met een Schepper die hen al kende voordat zij bestonden en met opvoeders die hen meenemen in de vergezichten die het Evangelie schetst? Maar helaas kwamen de cijfers en percentages die in het rapport werden genoemd mijn studenten niet vreemd voor.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Mooi artikel mevr. Van Dijk, ik lees vooral veel beschouwende zaken die ik van harte onderschrijf. Een vraag: met alle kennis die er de afgelopen 2 jaar is opgedaan over het coronavirus en het ziekteverloop onder jongeren: verloopt de strijd om het welzijn (en dus het hart) van uw studenten en jongeren niet wat slapjes?