Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 januari 2022 door Jeffrey Schipper

Els van Dijk wijst op crisis die door corona wordt blootgelegd: "We verliezen onszelf in lollige filmpjes"

“Een like op Facebook vinden we veel gemakkelijker dan door levensvragen heen worstelen. We verliezen onszelf in filmpjes die draaien om amusement.” Veel Nederlanders zijn momenteel op zoek naar een uitweg uit de coronacrisis. Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, wijst op een andere crisis die door corona volgens haar wordt blootgelegd. Nu de vanzelfsprekendheid van restaurants, vakanties en festivals is weggevallen, ervaren veel jonge mensen een onbeschrijfelijke leegte. CIP.nl sprak met Van Dijk naar aanleiding van haar nieuwe boek Zinvol leven over deze zingevingscrisis, scrollen op sociale media en de behoefte om te ontspannen.

De EH-directeur baseert haar bevindingen op wat ze tijdens de eerste coronagolf, tijdens de ‘intelligente lockdown’ waarnam. “Overdag volgden studenten colleges via de laptop en meteen daarna dook men massaal in de smartphone. Als ik aan hen vroeg: ‘Waarom doe je dat? Word je daar niet knettergek van?’, kreeg ik vaak als antwoord: ‘Maar wat moet ik anders doen?’ Dit grijpt mij juist als directeur van de EH zo aan. Hier op school zijn we voortdurend bezig met zingevingsvragen: waar leef ik voor? Veel mensen weten daar geen antwoord op te geven.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
"Dan ben je zogenaamd hartstikke zielig als je te maken krijgt met een avondklok of gesloten horeca.”Ik snap de schrijfster wel. Maar net als haar behoor ook tot de generatie van 40+. En ergens heb ik het gevoel dat ik niet het recht heb om dit te zeggen tegen de jeugd. Wij hebben verzuimd. Wij hebben materialistisch voorgeleefd. Wij hebben het echte verhaal van liefde niet gedeeld en vooral niet voorgeleefd. Wij zadelen hen met een schuld op. En nu vinden wij het gek dat zij vluchten in escapisme...
Vakanties
Hier adverteren?