Gert-Jan van Heugten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 december 2021 door Gert-Jan van Heugten

Cultuur ontkennen

‘Het vernietigen van cultureel erfgoed is een aanval op het verleden en heden van de mensheid – het moet worden voorkomen.’ Dat kopte The Conversation in januari 2020. Hierbij doelde de reporter op het opzettelijk verwoesten van culturele locaties in oorlogssituaties. Maar die uitspraak is net zo goed toe te passen op de vredige westerse wereld anno nu. De aanval op ons cultureel erfgoed komt niet van een binnenvallende mogendheid, maar van binnenuit. Interessant genoeg zag de Amerikaanse televisieserie South Park dit fenomeen al mijlenver aankomen.

Voor wie South Park niet kent: je mist er niks aan. Het is een vulgaire, opzettelijk slecht geanimeerde serie met in de hoofdrol vier grofgebekte basisscholieren. De makers van South Park nemen alles en iedereen op de hak – religies, politiek, bekende personen, noem maar op – en doen dat op een weinig vleiende manier. Maar meer dan eens hebben ze wel een punt.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Gert-Jan van Heugten
- Ik heb corona gehad (en het is niet zomaar een griepje)
- Een nieuw boek over evolutie en schepping: een beetje wetenschap en een beetje Bijbel
- Internetchristenen, jullie maken er een zooitje van
- Het mengelmoesgeloof van gelovige wetenschappers is niet ongevaarlijk
- Hoe we ons kunnen wapenen tegen de nepnieuwspandemie
Meer over Gert-Jan van Heugten »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Goed verhaal, helemaal mee eens. Ik blijf het zeggen: horende doof en ziende blind.Goede Kerstdagen en een gezond en gezegend 2022!
Triest deze verdediging van zwarte Piet. Als je ontkent dat zwarte Piet met zijn dikke lippen en oorringen en dommige manier van doen geen racistisch stereotype is, doet dat tegen beter weten in. Jammer dat Christenen in deze kwestie niet voorop gaan in de naastenliefde t.o.v. onze donkere medemens.
J
Dus zoals Egypte piramides heeft en China de Chinese muur, heeft Nederland zijn Zwarte Piet? Veel lulliger kun je onze cultuur niet typeren. Dan heb ik toch liever dat tolerantie en veelkleurigheid onze culturele identiteit bepalen.
Toon meer reacties (1)