bekladding kerk Waspik
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 december 2021 door Redactie

PKN-predikant staat ondanks machtsmisbruik nog steeds op de kansel

Liegen over een DNA-onderzoek, intieme en ongepaste relaties met vrouwen en tweespalt in diverse kerkelijke gemeenten. Deze vruchten hebben het predikantswerk van ds. W. P. van der Aa onder andere voortgebracht. Door het gedrag van de predikant, actief binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), zijn in de afgelopen dertig jaar tientallen relaties tussen christenen ernstig beschadigd. CIP.nl sprak met vijf directe en indirecte betrokkenen over de kwestie-Van der Aa. “Om meer schade in kerkelijk Nederland te voorkomen, zeg ik: deze man moet weg. Zo snel mogelijk”, zegt een van hen.

‘Kerk Waspik beklad met leuzen en harde beschuldigingen’, kopte het Brabants Dagblad eerder deze maand. Wie denkt dat dit een incident betreft, heeft het mis. De bekladdingen hebben betrekking op een voor tientallen christenen traumatische kwestie die zij al zo’n dertig jaar omschrijven als een gebed zonder eind. Hoofdrolspeler en dader in deze kwestie is Van der Aa. Dat hij in 2009 – officieel op eigen initiatief - een half jaar uit zijn ambt werd gezet is geen toeval. Er loopt een rechtstreekse lijn tussen het predikantschap van Van der Aa en diverse uit elkaar gescheurde kerkelijke gemeenten en gezinnen. Dat hij tot op de dag van vandaag binnen de PKN op een kansel staat, ervaren talloze betrokkenen als een klap in het gezicht van zijn slachtoffers.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Goed journalistiek verslag van een uiterst zorgelijke casus van mogelijk (seksueel)machtsmisbruik door deze predikant Van der Aa. Helaas is het in dit soort situaties zo, dat er uiteindelijk alleen maar beschadigde verliezers zijn. In de eerste plaats de slachtoffers zelf, die altijd littekens zullen houden, de PKN, maar ook de mogelijke dader Van der Aa. Neemt niet weg, dat het een goede zaak is, dat deze kwestie nu in de openbaarheid komt. Dit is nooit verheffend, maar wel nodig om deze etterende wond te kunnen laten genezen.
P
Het is niet te geloven, dat dit soort misstanden zo lang kunnen doorgaan. Dat tekent de (verkeerde) macht van voorgangers en predikanten over de aan hun toevertrouwde (makke) schapen. De enige troost voor de slachtoffers is, dat een ieder eens rekenschap zal moeten afleggen.
W
Het woord narcistisch is al gevallen zie ik in de commentaren, en volgens mij is dat precies waar de genoemde dominee een voorbeeld van is. Vergeet niet dat juist het ambt van predikant erg aantrekkelijk is voor mensen met een narcistische aanleg.

Confronteren met de feiten is het enige dat werkt, en juist daarom zo lastig. Het genoemde DNA onderzoek zou wat dat betreft iets kunnen bewijzen (of ontkrachten)
Toon meer reacties (11)