Kort
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2021 door Redactie

Hoorzitting ds. Kort vindt plaats op 16 februari: "Niets onrechtmatigs of strafbaars gedaan"

Ds. A. Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel zal op woensdag 16 februari op een hoorzitting moeten verschijnen. Daarna wordt bepaald of de predikant alsnog vervolgd gaat worden voor uitspraken die hij in een brief aan het gemeentebestuur deed. Homoactivist Leon Houtzager, die de predikant aanklaagde, stelt alle vertrouwen te hebben in een goede afloop. Advocaat Lineke Blijdorp zegt tegenover CIP.nl echter dat de kans op vervolging klein is. 

Begin augustus werd bekend dat er een hoorzitting zou komen waar ds. Kort voor opgeroepen zou gaan worden. Deze volgt op het bezwaar dat Leon Houtzager en zijn advocaat Gerard Spong aantekenden tegen het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om de predikant niet te vervolgen naar aanleiding van de uitspraken die Kort deed in een brief aan het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel. Houtzager deed vorig jaar namelijk aangifte naar aanleiding van een gelekte brief die ds. Kort aan het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel stuurde. De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Krimpen aan den IJssel (Mieraskerk) schreef de brief in vertrouwen aan het gemeentebestuur in zijn eigen woonplaats, maar deze werd vervolgens gelekt en kwam uiteindelijk in handen van De Telegraaf.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Aangifte ds. Kort
- Vervolging ds. Kort stap dichterbij, tweede aangifte tegen predikant Mieraskerk
- Ds. Kort: "Ik heb helemaal geen broer"
- 'Broer' ds. Kort schreef brief aan advocaat Gerard Spong: "Antichristelijke kruistocht"
- Dominee Kort niet bang voor rechtszaak: "Zij hebben een topadvocaat, wij een hemelse"
- Homo-activist zet met advocaat Gerard Spong juridische strijd tegen ds. Kort voort
Meer over Aangifte ds. Kort »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Lineke Blijdorp noemt enkele steekhoudende argumenten op grond waarvan het onheuse en overtrokken bezwaar van Houtzager vermoedelijk en m.i. terecht zal worden afgewezen.
Weer een aanval op vrijheid van godsdienst en meningsuiting. De Bijbel is de maatstaf. Als je daar niets van moet hebben, jammer maar je goed recht. Maar gelovigen genieten

net als alle landgenoten, bescherming door de grondwet, maar bovenal van God.
T
Ds Kort heeft zijn mening niet eens in het openbaar gedaan, maar vertrouwelijk gericht aan de burgemeester. Ik lees in het hele verhaal nergens dat het lekken van de brief een inbreuk is op het vertrouwen van een burger in zijn leider, terwijl dát juist de kern van deze zaak is. Alles wordt omgedraaid, het recht en het vertrouwen van ds Kort is geschonden. Wie horen we daarover?
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)