Nederland opnieuw in lockdown: kerken schrappen fysieke bijeenkomsten

Nieuws18 december 2021 Redactie
persconferentie

Nederland gaat in harde lockdown. Net als vorig jaar gaat het grootste gedeelte van het land op slot in de strijd tegen het coronavirus. Dit keer wil men de snelle verspreiding van de omikronvariant een halt toeroepen. Met name in Amsterdam verspreidt deze variant zich razendsnel. Met de lockdown wil het kabinet tijd winnen zodat iedereen die dat wil de komende weken een boosterprik kan krijgen. De lockdown gaat zondagochtend 05:00 uur in en duurt tot ten minste 14 januari. Kerken wordt geadviseerd zoveel mogelijk digitaal te doen. 

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten het slechte nieuws zaterdagavond bekend in een haastig georganiseerde persconferentie. Daarbij was ook Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, aanwezig. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vrijdagavond een harde lockdown om de snelle verspreiding van de omikronvariant te stuiten. Zaterdagmiddag volgde een spoedoverleg van het kabinet waarna besloten werd om het advies van het OMT over te nemen.

Een harde lockdown houdt in dat vrijwel alles in Nederland dicht gaat, op de essentiële winkels na. Essentiële winkels zijn bijvoorbeeld supermarkten, maar ook andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht. De horeca gaat volledig op slot. Datzelfde geldt voor onder meer sportscholen, musea, theaters en bioscopen. Ook alle niet-essentiële winkels gaan dicht net als contactberoepen zoals kappers. Verder sluiten alle scholen en universiteiten de deuren. Voor bepaalde dienstverleningen geldt uit een uitzondering. Denk daarbij aan openbaar vervoer, bibliotheken en banken. Ook vinden professionele sportwedstrijden voorlopig nog doorgang, zij het zonder publiek. 

Kerken
Grote vraag is wat de kerken gaan doen met deze harde lockdown. Vorig jaar vond er in Nederland ook al een dergelijke lockdown plaats. Toen kozen verreweg de meeste kerken ervoor om solidair te zijn aan de rest van de samenleving door enkel nog digitale diensten te organiseren. De verwachting is dat dit ook nu weer gaat gebeuren. Kerken zijn daartoe niet verplicht. Vanwege de vrijheid van godsdienst kan de overheid ze niet verbieden om diensten te organiseren en bijeen te komen. De kerkdiensten kwamen bij de persconferentie opvallend genoeg niet ter sprake.

Wel publiceerde de overheid online en dringend advies voor kerken.Daarin wordt opgeroepen om diensten zoveel mogelijk digitaal te organiseren en “fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken”. Wanneer kerken toch bijeenkomen dient de 1,5 meter afstand te worden gehanteerd en wordt er geadviseerd om maximaal 50 mensen toe te laten.

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) kwam zaterdag direct met twee aanbevelingen die aansluiten op het overheidsadvies: maak gebruik van de mogelijkheid om kerkdiensten digitaal uit te zenden en mee te maken (1). Als er redenen zijn - in uitzonderlijke gevallen - om fysieke diensten te houden, met name tijdens de komende feestdagen, dan met maximaal 50 kerkgangers (exclusief 'medewerkers'). Dit aantal is gebaseerd op een later door het ministerie te publiceren regeling (2). Dit advies werd ook overgenomen door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het CIO komt volgende week met een uitgebreider advies, laat de PKN weten. Ook de PKN zal in de loop van de week met een uitgebreider advies - onder andere over kerstvieringen, jeugdwerk en andere kerkelijke activiteiten - komen.

Mozaiek
De grote evangelische gemeente Mozaiek liet zaterdagavond weten dat er per direct geen fysieke diensten meer georganiseerd worden. "Wij bewegen mee met de strengere maatregelen van de overheid en ons besluit is dan ook om onze kerkdiensten en activiteiten per direct stop te zetten", laat de kerk weten op social media. "In elk geval tot en met zondag 9 januari. Ook de kerkdiensten van morgen en de geplande kerstdiensten gaan daarmee helaas niet door. We balen hier natuurlijk enorm van, maar vertrouwen op jullie begrip hiervoor", aldus de voorgangers van de kerk die wel online diensten blijft organiseren. 

Christelijk Gereformeerde Kerken
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) namen maandag het advies van CIO ook over. Ze benadrukten daarbij dat Kerst hiermee ons niet wordt afgepakt. "Ook als we niet op de gebruikelijke manier samen kunnen komen. Want Kerst is Christus zelf." De kerk adviseert kerkenraden wel of er tijdens de feestdagen bijeenkomsten voor bijvoorbeeld kinderen of kwetsbaren kunnen worden georganiseerd met maximaal vijftig bezoekers. Daarnaast roept men aangesloten kerken op om vooral om te blijven zien naar jongeren en eenzamen. Lees hier meer over de hele reactie van de CGK. 

Feestdagen
Voor deze feestdagen geeft het demissionaire kabinet het advies om maximaal vier bezoekers uit te nodigen. In de buitenlucht mogen maximaal vier personen samenkomen. Veel kerstvieringen zullen worden afgelast. Eerder adviseerde het kabinet al sterk om de kerstnachtdiensten te vervroegen of op een andere manier te vieren. Het CIO nam dat advies over net als veel kerken. Ds. René de Reuver, scriba de PKN, stelde toen al stevig te balen: ‘De rek is eruit. De veerkracht is op. We hadden zo gehoopt dit jaar de geboorte van Jezus weer uitbundig met elkaar te kunnen vieren', schreef hij in een reactie op het niet doorgaan van kerstnachtdiensten. Nu lijkt het er dus op dat heel veel kerstvieringen en kerkdiensten sowieso niet doorgaan, ook niet overdag. Dat is althans het advies van de overheid en het CIO. De verwachting is dat het merendeel van de kerken dat advies gaat overnemen. 

Omikronvariant
De omikronvariant is veel besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus. Daardoor verspreidt het zich een stuk sneller. In Afrika, waar de variant is ontstaan, lijken de eerste signalen er op te wijzen dat deze variant ook voor mildere klachten zorgt en dat de variant dus minder ziekmakend is dan eerdere varianten. Daar is echter nog geen zekerheid over, benadrukken experts. Zo stelde Jaap van Dissel donderdag dat er uit Denemarken heel andere signalen komen en dat de nieuwe variant ook in het Verenigd Koninkrijk voor grote problemen zorgt.

Het OMT maakt zich vooral zorgen omdat de mensen die langer geleden zijn gevaccineerd onvoldoende zijn beschermd tegen deze nieuwe variant. Daarmee betaalt Nederland een dure prijs voor het feit dat de boostercampagne zeer traag op gang is gebracht door het kabinet. Nederland bevindt zich in de achterhoede van Europese landen wat betreft het percentage van de bevolking dat een boosterprik heeft ontvangen. Op de ranglijst van 30 Europese landen is Nederland terug te vinden op plaats 26. Pijnlijk genoeg zijn de mensen die langer geleden zijn gevaccineerd juist de meest kwetsbare mensen omdat ze op leeftijd zijn of onderliggend lijden hebben. De laatste weken is de boostercampagne in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Volgens het kabinet zou iedereen van boven de 18 plus die dat wil binnen enkele weken een booster kunnen ontvangen.

Het kabinet voerde tijdens de persconferentie dan ook de druk op voor mensen die niet gevaccineerd zijn of geen booster willen. "U moet een booster nemen", stelde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij herhaalde meerdere keren dat vaccinatie en het nemen van een booster noodzakelijk is en lijkt daarmee de eerdere belofte dat er nooit sprake van dwang of drang zal zijn uit het oog verloren te zijn. Demissionair premier Mark Rutte herhaalde die boodschap later nog eens: "Onze belangrijkste boodschap vanavond is: als je niet gevaccineerd bent, doe het wel. En als je wel gevaccineerd bent, laat die booster zetten."

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#326 Jeffrey, Herman van Wijngaarden en Joël Boertjens over LHBTI en een vergeten groep
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen vertelt over man die uit de homoscene stapte: "Gods Woord was raak"

"Hij is uit de homoscene gestapt en kwam tot geloof in de Heere Jezus. Op scholen vertelt hij nu wat voor grote dingen God in Zijn leven heeft gedaan. Dat is Gods genade, en dat kan ook in uw en jouw leven. Het kan echt voor de slechtsten, omdat God

Ani
Video

Ani's dochter raakte ernstig gewond bij inslag mortiergranaat: "Ik zag een vreselijke hoofdwond"

Tijdens de oorlog in Syrië raakt Maria, de nog jonge dochter van Ani, door een mortiergranaat ernstig gewond aan haar hoofd. Ani gaat samen met haar man en dochter een moeilijke tijd door. Hoewel het beter gaat, komen ze af en toe nog nieuwe probleme

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit dat eenheid in Christus verschil in leer en beleving overstijgt

"Onze individuele eenheid met Christus vormt de basis van onze gezamenlijke eenheid in Christus, daarom verbindt het avondmaal ons niet alleen met Hem maar ook met elkaar. De band van eenheid die verschil in leer en beleving overstijgt. We zijn broer

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt ziet antisemitisme angstvallig toenemen: "De geschiedenis lijkt zich te herhalen"

"De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zijn we misschien niet vergeten, maar de vraag is wel: hebben we onze lessen daaruit getrokken en doen we er vandaag ons voordeel mee? Want ondanks dat heel veel mensen roepen: ‘dat nooit meer’, lijkt de ge

Gods Geest
Verdieping

Vuur van Gods Geest brandt uit: afgoden en zonden gaan in rook op

Met Pasen worden in het oosten en noorden van het land paasvuren ontstoken, een traditie uit de tijd van de Germanen. Het vuur was bij hen een offer aan de god Ostara en een teken van vruchtbaarheid. In de Bijbel komen wij het teken van vuur onder an

Joke Buis
Nieuws

Christelijke zangeres Joke Buis lanceert nieuwe EP: ‘Hoe ik je zie'

Het lijkt een ongeschreven regel: de mooiste (en vaak ook beste) liedjes zijn die waar je iets in herkent. Een gevoel, een beschrijving, een situatie. De christelijke zangeres Joke Buis kent de kracht van wat zo'n lied met je doet maar al te goed. En

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Hoe herken je de Heilige Geest in je leven?

Het is Pinksteren, we vieren de gave van de Geest aan Maria en de Leerlingen. De Kerk wordt op weg gezet om de wereld in te gaan, om te getuigen van het Evangelie. De Geest maakt ons nieuwe mensen, zet ons op een nieuwe weg. We krijgen een bijzondere

Wycliffe Bijbelvertalers
Nieuws

Wycliffe Bijbelvertalers: "Het verlangen naar een Bijbel is ontzettend groot"

Met Pinksteren hoorden velen in Jeruzalem het Evangelie in hun eigen taal. Duizenden kwamen tot geloof en de eerste kerk werd gesticht. Nu, ruim tweeduizend jaar later, ziet Wycliffe Bijbelvertalers nog steeds hoe Gods Woord in de eigen taal mensen v

Meerartikelen

Marijn Burkunk
Column

Laten we de Heilige Geest weer de allerhoogste autoriteit toekennen

Johannes de Doper was niet zomaar iemand. Hij was Gods heraut om Jezus bij de mensen te introduceren. Hij verkondigde dat Jezus de Zoon van God is, die de zonden van de wereld zou komen wegnemen. Dat hij, Johannes, de mensen doopte met water, maar da

Anja Haga / Don Ceder
Nieuws

ChristenUnie hamert in Tweede Kamer op komst nieuwe godsdienstgezant

Treuzel niet met benoeming van de nieuwe gezant Godsdienstvrijheid, dat was de oproep afgelopen week van Anja Haga, Europese lijsttrekker voor de ChristenUnie en Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, tijdens het debat over de staat van de

Lilian Janse-Opwekking-Jan Schippers
Nieuws

SGP niet naar Opwekking: begrijpelijk? SGP’ers reageren

Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP besloten om geen stand te plaatsen op de Pinksterconferentie Opwekking. “We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn en merken uit reacties dat we er goed aan doen om andere maniere

Jan Pool-Opwekking-ds. Alfred van de Weg
Nieuws

Christenen betreuren dat SGP niet naar Opwekking komt: "Gemiste kans"

"Een gemiste kans", zo reageren verschillende christenen via sociale media op het besluit van de SGP om het bezoek aan de Pinksterconferentie Opwekking te annuleren.  Vanwege ‘veel kritische reacties uit de achterban’ heeft de SGP op de valreep beslo

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat een christen zichzelf niet kan redden: "Alleen Hij maakt zalig"

“Uiteindelijk moet de redding van elders komen. Als christenen zeggen we dan: ‘De redding komt niet van een ander, de redding komt van boven.’ We hebben alles van Hem te verwachten. Als Jezus Zich aan u openbaart als uw Zaligmaker, dan is Hij het die

Sekten
Nieuws

Franse christenen verwelkomen nieuwe wet tegen religieuze sekten

Frankrijk heeft een nieuwe wet om zogeheten schadelijke religieuze sekten te bestrijden. Dat meldt Evangelical Focus. De wet past de eerdere wet uit 2001 aan nieuwe situaties aan waarin groepen proberen de vrijheid van burgers psychologisch of fysiek

Concertgebouw
Nieuws

Joodse muzikanten mogen tóch optreden in Amsterdam; concert via livestream te volgen

Aanstaande zaterdag vindt er in het Amsterdamse Concertgebouw tóch een concert plaats van het Jerusalem Quartet. Eerder besloot het Concertgebouw alle optredens van het strijkkwart te annuleren omdat men de veiligheid niet kon garanderen. Daarop reag

PerspectieF
Nieuws

ChristenUnie-jongeren verafschuwen rechts kabinet: 'Zwarte dag voor Nederlandse democratie'

'Na maanden formeren zijn de partijen die al van begin af aan met elkaar in gesprek zijn eruit. Hoewel het goed is dat er na lange tijd zicht is op een kabinet, betekent dit akkoord wat betreft PerspectieF een zwarte dag voor de Nederlandse democrati

John Robert Hill Jr.
Nieuws

Ex-gevangene komt tot geloof na ontmoeting met God in gevangeniscel

Een voormalige gevangene die op zoek was naar roem, geld, drugs en vrouwen, zegt dat zijn leven radicaal veranderd is na een ontmoeting met de Heilige Geest in zijn gevangeniscel. Dat meldt CBN News.  Het gaat om John Robert Hill Jr., beter bekend al

SGP Opwekking
Nieuws

SGP toch niet naar Opwekking vanwege kritische reacties uit de achterban

De SGP heeft besloten om tijdens het Pinksterfeest geen stand te plaatsen op het drukbezochte evangelische festival Opwekking in Biddinghuizen. Dit besluit volgde na kritische reacties uit de achterban, zo liet een woordvoerder van de partij donderda

Jan van Dooijeweert
Nieuws

Refoweb-vragensteller: 'Als ik bid heb ik nooit echt het gevoel dat God me hoort'

'In 1 Samuel 2:1 zegt Hanna dat ze niet bang hoeft te zijn, want de Heere is bij haar. Ze is sterk, want de Heere helpt haar. Dat zeggen wel meer mensen in de Bijbel. Zelf ben ik sinds een paar maanden serieus met het geloof bezig, met ook momenten d

eenheid
Verdieping

Eensgezindheid: een wonder dat niet door ons te organiseren valt

Rond de uitstorting van de Heilige Geest zien we bij Jezus’ volgelingen een grote eensgezindheid. Kennelijk hoort dat bij de Pinkstergeest. Wat heeft dat ons vandaag te zeggen? Wij leven juist in een tijd vol polarisatie en verdeeldheid, zowel in de