Nederland opnieuw in lockdown: kerken schrappen fysieke bijeenkomsten

Nieuws18 december 2021 Redactie
persconferentie

Nederland gaat in harde lockdown. Net als vorig jaar gaat het grootste gedeelte van het land op slot in de strijd tegen het coronavirus. Dit keer wil men de snelle verspreiding van de omikronvariant een halt toeroepen. Met name in Amsterdam verspreidt deze variant zich razendsnel. Met de lockdown wil het kabinet tijd winnen zodat iedereen die dat wil de komende weken een boosterprik kan krijgen. De lockdown gaat zondagochtend 05:00 uur in en duurt tot ten minste 14 januari. Kerken wordt geadviseerd zoveel mogelijk digitaal te doen. 

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten het slechte nieuws zaterdagavond bekend in een haastig georganiseerde persconferentie. Daarbij was ook Jaap van Dissel, hoofd infectiebestrijding van het RIVM, aanwezig. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde vrijdagavond een harde lockdown om de snelle verspreiding van de omikronvariant te stuiten. Zaterdagmiddag volgde een spoedoverleg van het kabinet waarna besloten werd om het advies van het OMT over te nemen.

Een harde lockdown houdt in dat vrijwel alles in Nederland dicht gaat, op de essentiële winkels na. Essentiële winkels zijn bijvoorbeeld supermarkten, maar ook andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht. De horeca gaat volledig op slot. Datzelfde geldt voor onder meer sportscholen, musea, theaters en bioscopen. Ook alle niet-essentiële winkels gaan dicht net als contactberoepen zoals kappers. Verder sluiten alle scholen en universiteiten de deuren. Voor bepaalde dienstverleningen geldt uit een uitzondering. Denk daarbij aan openbaar vervoer, bibliotheken en banken. Ook vinden professionele sportwedstrijden voorlopig nog doorgang, zij het zonder publiek. 

Kerken
Grote vraag is wat de kerken gaan doen met deze harde lockdown. Vorig jaar vond er in Nederland ook al een dergelijke lockdown plaats. Toen kozen verreweg de meeste kerken ervoor om solidair te zijn aan de rest van de samenleving door enkel nog digitale diensten te organiseren. De verwachting is dat dit ook nu weer gaat gebeuren. Kerken zijn daartoe niet verplicht. Vanwege de vrijheid van godsdienst kan de overheid ze niet verbieden om diensten te organiseren en bijeen te komen. De kerkdiensten kwamen bij de persconferentie opvallend genoeg niet ter sprake.

Wel publiceerde de overheid online en dringend advies voor kerken.Daarin wordt opgeroepen om diensten zoveel mogelijk digitaal te organiseren en “fysieke bijeenkomsten tot een absoluut minimum te beperken”. Wanneer kerken toch bijeenkomen dient de 1,5 meter afstand te worden gehanteerd en wordt er geadviseerd om maximaal 50 mensen toe te laten.

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) kwam zaterdag direct met twee aanbevelingen die aansluiten op het overheidsadvies: maak gebruik van de mogelijkheid om kerkdiensten digitaal uit te zenden en mee te maken (1). Als er redenen zijn - in uitzonderlijke gevallen - om fysieke diensten te houden, met name tijdens de komende feestdagen, dan met maximaal 50 kerkgangers (exclusief 'medewerkers'). Dit aantal is gebaseerd op een later door het ministerie te publiceren regeling (2). Dit advies werd ook overgenomen door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het CIO komt volgende week met een uitgebreider advies, laat de PKN weten. Ook de PKN zal in de loop van de week met een uitgebreider advies - onder andere over kerstvieringen, jeugdwerk en andere kerkelijke activiteiten - komen.

Mozaiek
De grote evangelische gemeente Mozaiek liet zaterdagavond weten dat er per direct geen fysieke diensten meer georganiseerd worden. "Wij bewegen mee met de strengere maatregelen van de overheid en ons besluit is dan ook om onze kerkdiensten en activiteiten per direct stop te zetten", laat de kerk weten op social media. "In elk geval tot en met zondag 9 januari. Ook de kerkdiensten van morgen en de geplande kerstdiensten gaan daarmee helaas niet door. We balen hier natuurlijk enorm van, maar vertrouwen op jullie begrip hiervoor", aldus de voorgangers van de kerk die wel online diensten blijft organiseren. 

Christelijk Gereformeerde Kerken
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) namen maandag het advies van CIO ook over. Ze benadrukten daarbij dat Kerst hiermee ons niet wordt afgepakt. "Ook als we niet op de gebruikelijke manier samen kunnen komen. Want Kerst is Christus zelf." De kerk adviseert kerkenraden wel of er tijdens de feestdagen bijeenkomsten voor bijvoorbeeld kinderen of kwetsbaren kunnen worden georganiseerd met maximaal vijftig bezoekers. Daarnaast roept men aangesloten kerken op om vooral om te blijven zien naar jongeren en eenzamen. Lees hier meer over de hele reactie van de CGK. 

Feestdagen
Voor deze feestdagen geeft het demissionaire kabinet het advies om maximaal vier bezoekers uit te nodigen. In de buitenlucht mogen maximaal vier personen samenkomen. Veel kerstvieringen zullen worden afgelast. Eerder adviseerde het kabinet al sterk om de kerstnachtdiensten te vervroegen of op een andere manier te vieren. Het CIO nam dat advies over net als veel kerken. Ds. René de Reuver, scriba de PKN, stelde toen al stevig te balen: ‘De rek is eruit. De veerkracht is op. We hadden zo gehoopt dit jaar de geboorte van Jezus weer uitbundig met elkaar te kunnen vieren', schreef hij in een reactie op het niet doorgaan van kerstnachtdiensten. Nu lijkt het er dus op dat heel veel kerstvieringen en kerkdiensten sowieso niet doorgaan, ook niet overdag. Dat is althans het advies van de overheid en het CIO. De verwachting is dat het merendeel van de kerken dat advies gaat overnemen. 

Omikronvariant
De omikronvariant is veel besmettelijker dan eerdere varianten van het coronavirus. Daardoor verspreidt het zich een stuk sneller. In Afrika, waar de variant is ontstaan, lijken de eerste signalen er op te wijzen dat deze variant ook voor mildere klachten zorgt en dat de variant dus minder ziekmakend is dan eerdere varianten. Daar is echter nog geen zekerheid over, benadrukken experts. Zo stelde Jaap van Dissel donderdag dat er uit Denemarken heel andere signalen komen en dat de nieuwe variant ook in het Verenigd Koninkrijk voor grote problemen zorgt.

Het OMT maakt zich vooral zorgen omdat de mensen die langer geleden zijn gevaccineerd onvoldoende zijn beschermd tegen deze nieuwe variant. Daarmee betaalt Nederland een dure prijs voor het feit dat de boostercampagne zeer traag op gang is gebracht door het kabinet. Nederland bevindt zich in de achterhoede van Europese landen wat betreft het percentage van de bevolking dat een boosterprik heeft ontvangen. Op de ranglijst van 30 Europese landen is Nederland terug te vinden op plaats 26. Pijnlijk genoeg zijn de mensen die langer geleden zijn gevaccineerd juist de meest kwetsbare mensen omdat ze op leeftijd zijn of onderliggend lijden hebben. De laatste weken is de boostercampagne in Nederland in een stroomversnelling terecht gekomen. Volgens het kabinet zou iedereen van boven de 18 plus die dat wil binnen enkele weken een booster kunnen ontvangen.

Het kabinet voerde tijdens de persconferentie dan ook de druk op voor mensen die niet gevaccineerd zijn of geen booster willen. "U moet een booster nemen", stelde demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij herhaalde meerdere keren dat vaccinatie en het nemen van een booster noodzakelijk is en lijkt daarmee de eerdere belofte dat er nooit sprake van dwang of drang zal zijn uit het oog verloren te zijn. Demissionair premier Mark Rutte herhaalde die boodschap later nog eens: "Onze belangrijkste boodschap vanavond is: als je niet gevaccineerd bent, doe het wel. En als je wel gevaccineerd bent, laat die booster zetten."

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. W.A. Zondag
Video

Ds. Zondag vertelt over deelname organiste aan heilig avondmaal: "Ze kon het niet bevatten"

"Ik moet denken aan die organiste uit Woerden: tante Mijntje. Samen met haar heb ik nog psalmen gezongen bij het orgel. Dan probeerden we samen de Heere te ontmoeten. Na het avondmaal was ze vol van haar Zaligmaker. Dan riep ze: ‘Je kunt toch niet be

Dominee Gerrit de Fijter
Nieuws

Dominee Gerrit de Fijter blikt in Radio 1-programma terug op oprichting PKN

De PKN, grootste protestantse kerk van Nederland, is jarig. Twintig jaar geleden, op 1 mei 2004, ontstond de Protestantse Kerk in Nederland uit een fusie van drie grote kerkgenootschappen. Is die samenwerking een succes geworden? Dominee Gerrit de Fi

Jan-Willem Grievink
Podcast

Jan-Willem Grievink wijst op bron van Jodenhaat: "Strijd tussen islam en onze God"

De toekomst van de Joodse gemeenschap in Nederland staat volgens ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het spel. Met het oog op de toenemende Jodenhaat wordt er een Catshuissessie georganiseerd om antisemitisme tegen te gaan. De bedoeling is dat premi

Katy Nichole
Levensverhaal

Katy Nichole had zeldzame ziekte: "God was op moeilijke momenten aanwezig"

Misschien kent u de muziek wel van Katy Nichole. Het zag er eerder niet naar uit dat ze zangeres zou worden. Op haar vijfde levensjaar werd ontdekt dat ze een zeldzame vorm van scoliose had. "Misschien zou ik nooit kunnen lopen, zo ernstig was mijn r

Genève
Nieuws

Secularisatie zet rap door in Zwitserse steden: 1 op de 3 Zwitsers niet gelovig

In Zwitserse steden is een derde van de bevolking niet gelovig. Dat is de conclusie van een rapport dat onlangs door het Zwitserse Bureau voor de Statistiek is vrijgegeven. Uit het rapport blijkt dat vooral in de grote steden, waar circa drie op de v

jongeren
Nieuws

Jeugdtrends: jongeren willen wortelen in tijden van chaos

Jongeren verlangen massaal naar een partner, kinderen en een goede baan. Dat blijkt uit de jeugdtrends die zes christelijke organisaties deze week publiceerden. Verder valt op dat vrienden heel belangrijk zijn voor het geloofsleven en de meeste jonge

De Waarheidsvriend
Nieuws

Dr. Henk Dijkgraaf nieuwe hoofdredacteur De Waarheidsvriend

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft dr. Henk Dijkgraaf (52) uit Rijssen benoemd tot hoofdredacteur van De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland. De benoeming gaat D.V. in op 1 august

Cors Visser
Video

NGK bestaat een jaar: Cors Visser deelt videoboodschap

Cors Visser is overtuigd van de meerwaarde van de bundeling van krachten in zijn organisatie Kerkpunt. Begin 2021 werden ondersteuning bij missionair werk, diaconaat, pastoraat en jeugdwerk al bij elkaar gebracht in ‘Kerkpunt en die fusie verliep opm

Meerartikelen

glas-in-lood
Verdieping

De Oosterpoort in Woudenberg heeft glas-in-loodraam vol bijbelse symboliek

Woudenberg heeft sinds deze maand een nieuw kerkelijk centrum. Voor de noordzijde heb ik een glas-in-loodraam ontworpen. Aanleiding hiervoor was de naam die voor de kerk is gekozen: ‘de Oosterpoort’. Deze naam heeft me geleid naar de Grote Verzoendag

Jordie en Sharon
Video

Hoe de hemelse vonken tussen Jordie en Sharon oversloegen

Voor Jordie en Sharon is het overduidelijk dat God heeft hen bij elkaar gebracht. Dat vertellen ze in onderstaande video van Xpedition Glory. De eerste ontmoeting tussen Jordie en Sharon vindt plaats op een bijzondere plek: de Alpha-cursus. Hoewel Jo

Jan Jaap Wubs
Nieuws

Jan Jaap Wubs brengt tweede album uit: 'Wat zullen wij dan van deze dingen zeggen?'

Afgelopen zaterdag bracht artiest en schrijver Jan Jaap Wubs zijn album ‘Wat Zullen Wij Dan Van Deze Dingen Zeggen?’ uit. Het is na ‘Johannes vertelt’ zijn tweede album, met eveneens materiaal uit een gelijknamige voorstelling. Het verhaal van de apo

CGK-convent
Nieuws

Ook Bewaar het Pand teleurgesteld in CGK-convent: 'We glijden verder af'

'Als we als kerken niet meer aan het beginsel van 1834 en 1892 vasthouden, worden we omgevoerd met alle wind van leer, waarbij een ieder doet wat goed is in zijn eigen ogen.' Met deze woorden reageert Stichting Bewaar het Pand, de vertegenwoordiging

Boos
Boekfragment

Hoe kunnen wij Gods Geest verdriet doen?

Paulus’ brief aan de Efeziërs laat zich in tweeën verdelen. Het eerste gedeelte (hoofdstuk 1-3) behandelt Gods verkiezende liefde, die blijkt uit de redding door Jezus Christus, zoals de –  overwegend niet-Joodse  – lezers die hadden ervaren. In het

Päivi Räsänen
Nieuws

Vervolgde Finse politica bezoekt Nederland voor conferentie over geloofsvrijheid

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen komt naar Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Op vrijdagavond (3 mei) zal ze, net als SG

Ds. M. van Reenen
Interview

HHK-predikant op Urk hielp jongen die in de brand vloog tijdens Koningsnacht

Het is 04:00 uur als de Urkse predikant ds. M. van Reenen op Koningsdag wakker schrikt van hard vuurwerk. De traditionele koningsnachtactiviteit is begonnen: jongeren crossen rond met brommers zonder geluidsdemper en anderen staan daarbij te kijken.

Soedan
Nieuws

Drie Soedanese christenen wekenlang vastgehouden en gemarteld door islamitische soldaten

Drie Soedanese christenen zijn wekenlang vastgehouden en gemarteld in Zuid-Soedan nadat soldaten van de Soedanese Strijdkrachten (SAF) een Bijbel ontdekten bij een van hen tijdens een controle aan een militaire checkpoint. Dit incident vond plats in

Kerk Delft
Nieuws

Kerkgang kost Refoweb-vragensteller te veel energie: 'Hoe moet ik hiermee omgaan?'

'Op dit moment ben ik helaas overspannen. Ik zal mijn vraag dan ook kort houden. Mijn handen trillen nogal. Op dit moment ga ik veel minder tot niet naar de eredienst. Het brengt mij niets; tegelijk kost het mij vreselijk veel energie. Het lukt mij n

Ruissen
Nieuws

Peilingen in Nederland én Europa zijn SGP gunstig gestemd

De meest recente peilingen betekenen goed nieuws voor de SGP. Wanneer er nu landelijke verkiezingen plaatsvinden, zou de partij namelijk een zetel winnen en op vier komen. Ook Europees ziet het er vooralsnog zonnig uit voor de partij. Men zou voor he

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp over zalig worden: "Wij hoeven niet op een laddertje naar de hemel te klimmen"

"Paulus zei dat Israël niet naar de hemel hoeft op te klimmen omdat God naar hen afdaalde om hen Zijn Woord te openbaren. Zo zijn er ook nu geen ladders naar de hemel die jij hoeft te beklimmen om door God goedgekeurd te worden, want God is in Jezus

Dr. M. Klaassen
Video

Ds. Klaassen legt uit waarom gelovigen delen in de rechtvaardigheid van Christus

De rechtvaardiging is niet gebaseerd op onze eigen rechtvaardigheid, maar op die van Jezus Christus. Door geloof worden we één met Hem, en wat Hij heeft verworven wordt ook aan ons toegerekend. Zoals een rank aan een wijnstok verbonden is en de eigen