Jan van den Bosch
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 december 2021 door Jan van den Bosch

Nederlanders leven op een eiland van luxe in een oceaan van ellende

Amerika is mijn tweede thuis. Ik verblijf daarom graag met regelmaat in Californië. Dat was de afgelopen weken ook het geval. Maar bij thuiskomst in Nederland schrok ik, zo erg zelfs dat ik meerdere keren heb overwogen terug naar Californië te gaan. Niet alleen het weer is een stuk kouder en minder aangenaam in Nederland, maar ook de sfeer. Liefdeloosheid en moedeloosheid overheerst. Dat moet anders. En daar kunnen wij christenen een voorbeeld in zijn.

Vier weken verbleef ik in Zuid-Californië. Het was een heerlijke tijd met zonnig weer en zonnige mensen. Corona is daar bijna geen issue meer. Juist doordat de maatregelen tijdig werden ingevoerd en strikt werden opgevolgd. De winkels zijn tot laat open, je kunt overal naar binnen en de mensen zijn vrolijk. Juist daarom moest ik ook enorm wennen toen ik weer terugkeerde in Nederland. Hier is het weer niet zonnig en helaas de mensen ook niet. In het kritische Nederland hebben mensen overal commentaar op, het liefst op elkaar. Het was bijna een cultuurshock om in het letterlijke en figuurlijke koude Nederland terug te keren. Ik kwam van optimisme in pessimisme terecht, van ‘met vol goede moed vooruit’ in moedeloosheid. Wij Nederlanders leven op een eiland van luxe in een oceaan van ellende. Maar we doen soms alsof we in een oceaan van ellende leven terwijl het eiland van luxe niet bereikbaar is.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Opinie
- Wel of niet vaccineren? Zeven lessen om over na te denken
- Wel of niet vaccineren: wat zou Jezus hebben aangeraden?
- Iedereen zou lid (geweest) moeten zijn van de GerGem!
- Niet-gevaccineerden dreigen de zondebokken van de samenleving te worden
- Wat als kerkbezoek in Nederland strafbaar wordt?
Meer over Opinie »

Jan van den Bosch
- Ik stond met een dood kindje in mijn handen
Meer over Jan van den Bosch »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik zag deze week twee uitzendingen van Open Doors over christen zijn in Nigeria. Wat een geloofsvertrouwen in de meest vreselijke omstandigheden. Daar wordt gebeden voor de overheid en Boko Haran, onder wie ze zo veel te lijden hebben. Wat kunnen wij Nederlandse christenen veel van hen leren!!!
L
Ik denk dat we met z n allen terug moeten naar God!!Aan de voeten van Jezus!!
S
Ook Californië wordt, los van de Corona, gekenmerkt door een tweedeling dus het beeld wat men heeft van die staat hangt af van in welke van die twee bubbels je hebt gezeten. De VS zelf heeft ook een tweedeling die nog veel groter en dieper is.

Californië is een ICT-staat dus het is logisch dat zij het leven als bright en shining zien.

Menselijk optimisme vertrouwd op eigen kunnen, christelijk geloof vertrouwd op een God die het onmogelijke kan. Die twee lijken op elkaar maar zijn niet hetzelfde.

Toon meer antwoorden (12)
Toon meer reacties (36)