Bijbel en wetenschap
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 december 2021 door Patrick Goede

Heino Falcke maakte eerste foto van zwart gat: "Oerknal past prima bij scheppingsverhaal"

Heino Falcke werd wereldberoemd toen hij als eerste sterrenkundige een foto van een 'zwart gat' maakte. De christelijke wetenschapper is uitgenodigd voor de 'Ongelofelijke podcast' van de EO die verzorgd wordt door David Boogerd. Volgens Falcke sluit de oerknal de schepping niet uit maar wordt deze er juist door bevestigd: "Eerst komt er materie samen, dan planten, dan dieren en dan de mens. Dat is een ontwikkeling. Ik snap ook niet waarom christenen moeite hebben met de evolutietheorie, dat is een ontwikkelingstheorie."

Naast Falcke is ook Marjolijn van Heemstra in de podcast te horen, zij is godsdienstwetenschapper en schrijft over ruimtevaart voor De Correspondent. Zij vindt het mooi hoe de ruimte ons van kind af aan fascineert. "Bijna elk kind kijkt graag omhoog en vraagt zich dingen af over de ruimte. Je hebt een aangeboren talent om met iets groters bezig te zijn en je te verhouden tot het onbegrijpelijke." De godsdienstwetenschapper ziet daarin ook de link met haar vakgebied. 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Prima uitleg over het verschil tussen wetenschap en poëzie en dus ook van wetenschap en bijbel. Het geeft verschillende perspectieven, die, als het goed is, elkaar goed aanvullen. Zowel Falcke als Heemstra maken dat mooi duidelijk. Onze werkelijkheid is veelkleuriger dan dat er vaak van wordt gemaakt om maar greep te houden op die werkelijkheid. Mooi, hoe de onpeilbare grootte van de schepping, en dus ook Schepper, wordt verbonden met het intieme van de geboorte van Christus in de kribbe. God komt ons tegemoet, dat geeft houvast
https://youtu.be/vLXcWTSJBZ4

Hier een link van Rabbi Manis Friedman, die een toespraak houdt over "het ontstaan van het universum ".

Hoop dat Falce, maar ook Cees Dekker er eens naar luisteren. Een te overwegen visie, die toch wat andere accenten legt (oa vanuit de Thora).
E
De mens, zou het liefste alles willen verklaren.

Voor mij, zijn er veel dingen een geheimenis en mogen die ook een geheimenis blijven.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)