Laurens van der Tang
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 december 2021 door Laurens van der Tang

Een modernere versie van de Statenvertaling: is dat écht nodig?

Het behoort bijna tot de folklore van de Biblebelt: debatten die met enige regelmaat oplaaien over de vraag of een nieuwe Bijbelvertaling nodig is. Toch is het te gemakkelijk om dit fenomeen af te doen als een weerkerende schijnvertoning.

Uiteindelijk zijn er immers weinig dingen die zo belangrijk zijn voor ons zieleheil als het hebben van een betrouwbare én begrijpelijke vertaling van de Bijbel. In die zin is het een zaak die de gemoederen gerust mag bezighouden, desnoods steeds opnieuw. Het is niet voor niets dat de reformatoren zo veel belang hechtten aan Bijbelvertaling, en iedere zendeling in een nieuw zendingsgebied komt er ook steeds weer achter: zending staat of valt met het vertalen van de Bijbel.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Wat een ontzettende schibbolet, deze column.

Eerst aangeven dat er veel te zeggen is voor een vertaling die meer recht doet aan hedendaags taalgebruik, vervolgens de HSV (niet voor het eerst) wegzetten als te modern, en dan pleiten voor een herziening van de SV. Dat valt waarschijnlijk beter in zijn eigen achterban.

De kleinzieligheid van deze hele refo-discussie in 1 column samengevat wat mij betreft.. En ondertussen gaat de secularisatie van ons land in een hoog tempo door.
Wat een oeverloos gezeur! Er zijn genoeg hedendaagse vertalingen voorhanden. Waarom worden die bij voorbaat afgewezen? Volgens mij kunnen alleen kenners van de grondtalen een gefundeerd oordeel geven. Paulus geeft in Rom. 14:1-8 een goede raad.

De discussies die nu gaande zijn over bijbelvertalingen lijken wel op het overtuigen van een ander of spruitjes nu wel of niet lekker zijn. Onbegonnen werk en vergeefse moeite. Lees gewoon de Bijbel die je lief is
Toon meer reacties (6)