Pieter J. Lalleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 november 2021 door Pieter J. Lalleman

Het Bijbelboek Openbaring gaat niet alleen over de toekomst

Openbaring is het laatste boek van de Bijbel en volgens veel mensen gaat het over de toekomst van de wereld. Over dingen die ook na tweeduizend jaar nog steeds toekomst zijn. Sommigen vinden dat Openbaring een gedetailleerde beschrijving geeft van wat er in ‘de laatste dagen’ zal gebeuren. Dit is echter een misverstand, zowel van de inhoud van Openbaring als van wat ‘de laatste dagen’ inhouden.

Eerst iets over die laatste dagen. In Hebreeën 1:1 staat dat God ‘in deze laatste dagen’ tot ons heeft gesproken in zijn Zoon, de Heer Jezus. Deze woorden komen ook voor in Jakobus 5:3, en Johannes gebruikt ongeveer dezelfde uitdrukking, ‘het laatste uur’, tweemaal in 1 Johannes 2:18. In Openbaring komt de uitdrukking juist niet voor. Dit laat zien dat het bijbels is om te zeggen dat met de komst van Jezus, zijn dood en opstanding, ‘de laatste dagen’ al zijn begonnen. Wij leven in de periode waarin de Heer zijn Heilige Geest uitstort op alle mensen. De HSV heeft in Handelingen 2:17 ‘het zal zijn in de laatste dagen’ staan, waar de NBV heel vrij vertaalt ‘aan het eind der tijden’. Die uitdrukking heeft betrekking op de tijd waarin we sinds Pinksteren leven. Met andere woorden, de laatste dagen, de eindtijd – dat is nu.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Misverstanden over de Bijbel
- Niet alles in de Bijbel is letterlijk het Woord van God
- Paulus wil niet dat vrouwen zwijgen in de kerk
- De Bijbel heeft geen humor? Dat is een misverstand
- Schrijft de apostel Paulus dat alle mensen worden gered?
- De profeten waren geen toekomstvoorspellers
Meer over Misverstanden over de Bijbel »

Klik hier om het boek van Pieter J. Lalleman te bestellen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Als al de deskundigen/uitleggers van Openbaring nu eens met elkaar rond de tafel gaan zitten, elkaars visie delen en bespreken en dan onder leiding van de Geest tot een uniforme uitleg en duiding komen en dat vervolgens met ons christenen delen. Zou fantastisch zijn.
Openbaring, een geestelijk boek, gaat over 'wat er binnenkort gebeuren moet' (Op. 1:1) en dat betreft niet de ontwikkeling van de wereldgeschiedenis, maar die van de gemeente van Jezus Christus versus die van de gemeente van de antichrist in deze laatste tijd, of op de dag van de Heer (zie 1:10). De gemeente van Christus zal, mede door haar overwinning op de duisternis, het einddoel van het geloof bereiken, de volmaakte mens, die samen met Christus mag regeren over de werken van Gods hand, in een oneindig liefdevol Goddelijk perspectief!
A
Zo is dat als je je ogen open doet zie je wat er aan het gebeuren is en dan denk ik ook dat we niet ver meer van de tijd af zitten totdat het beest zich gaat openbaren
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (10)