Ds. L. W. Smelt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

26 november 2021 door Jeffrey Schipper

Ds. Smelt zat door zeldzame ziekte in een rolstoel: “Een wonder dat ik er nu zo bij zit”

“Wie in een rolstoel heeft gezeten staat anders op een preekstoel. Dat kan niet anders.” Ds. L. W. Smelt is sinds kort met emeritaat. De laatste jaren van zijn ambtsperiode kreeg hij met verschillende fysieke problemen te maken. “In die moeilijke tijd hebben de Psalmen veel voor mij betekend”, laat de hervormde emerituspredikant uit Voorthuizen weten. CIP.nl sprak met hem over zijn tijd in Zuid-Amerika, zijn ziekteperiode en Paulus’ uitspraak: ‘Als ik zwak ben, ben ik sterk’.

“Op 9-jarige leeftijd kreeg ik een zakbijbeltje van mijn ouders”, herinnert ds. Smelt zich. “Liefde voor het Woord van God begint met de overtuiging dat het ook mijn Bijbel is. Die overtuiging is gaandeweg gegroeid. Misschien is het opgroeien in een seculiere stad als Hengelo en het behoren bij een kleine gemeente juist tot zegen geweest. Als je opgroeit in een christelijk bolwerk, waar het christelijk geloof meer vanzelfsprekend is, is de kans groter dat de verwondering over het evangelie minder sterk is. Ik geef toe: in eerste instantie praatte ik simpelweg m’n ouders na. Later is het persoonlijker geworden. Evangelisatiewerk op campings van Dabar heeft daaraan bijgedragen. Het mooie was dat mijn studiekeuze samenhing met het persoonlijk tot geloof komen. Ik koos voor theologie. Dat was bijzonder in onze boerenfamilie, waarin het meer voor de hand lag om bijvoorbeeld veearts te worden.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Ontroerend en bemoedigend! Moge de HEERE u nog lang sparen om tot zegen te zijn.

Kees van der Ziel
F
Mooie stuk waardevolle uitdrukking van oome Jans en tante Riek dankbaar dat het weer goed met U mag gaan Gr Fredrik Dekker